2014.06.03. 07:00:00 3694 15

Megint hosszú hétvége jön: ne legyünk benne a statisztikákban!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az elmúlt időszakban a gyakori sebességmérések miatt kezdünk kicsit lassabban közlekedni, de kevésbé szabályosan. Összegyűjtünk pár tanácsot, amelyekre figyeljünk az utakon.

Bolondság lenne sisak nélkül motorozni, világítás nélkül közlekedni... - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bolondság lenne sisak nélkül motorozni, világítás nélkül közlekedni...

Kerékpáron

Háromnapos hétvége várható, nagyon szép idővel. Bizonyára sokan indulnak majd el kerékpárral, nekik azt tudjuk tanácsolni, hogy ellenőrizzék a világítást, ha mégsem érnek időben a szállásra, és sötétben kell közlekedni.

Legyen nálunk láthatósági mellény, amit sötétedéskor vegyünk is fel! Ha nincs, pár száz forintos tétel a benzinkutakon: ha többen vagyunk, legalább a sorban elsőként és utolsóként haladó viselje (egyébként mindenkinek kötelező).

Ne felejtsük el azt sem, hogy egy sör is meg tud ártani nagy melegben, és bringán könnyű eldőlni!

Motoron

Idén még mindig nem tudták megszokni az utakon a motorosokat, ráadásul a hosszú hétvégén olyanok is autóba ülnek, akik egyébként nem vezetnek: lassabban reagálnak, de hamarabb megriadnak. Előzzük őket nagyobb oldaltávolsággal!

A kereszteződések előtt készüljünk fel arra, hogy valaki rólunk tudomást sem véve balra kanyarodik: vegyük el a gázt, és legyünk fékkészültségben! Az alapigazságot tudjuk, hogy a motor oda megy, ahová nézünk: ne az akadályt figyeljük, hanem keressük a menekülési lehetőségeket!

Autóban

Valószínű, hogy a hosszú hétvége miatt sok rendőr lesz az utakon, jópáran sebességmérésre alkalmas eszközökkel. Egy hosszabb úton 5-10 percet nyerhetünk a gyorshajtással, de minimum 30 000 Ft-ot bukhatunk. Rövid matek: nem éri meg.

Valószínűleg többen észrevettétek, milyen sok autó közlekedik az országúton kiégett izzóval, vagy világítás nélkül. Ezeket a kocsikat sokkal nehezebb észrevenni, főleg szürkületben.

A félszemű autókkal nincs mit tenni: vagy nem ellenőrzi a sofőr, vagy tud a hibáról, csak nem érdekli. Azonban a világítás nélkül közlekedőknek nyugodtan jelezhetjük, hogy nem ég a lámpájuk, csak ne agresszíven. Egy rövid villantás a szembejövőnek, bízzunk benne, hogy a sokadik esetnél kapcsol.

Jó idő lesz a hétvégén, 30 fok feletti hőmérséklet, eső nem várható, sok lesz a motoros. Előzésnél, bekanyarodásnál nézzünk szét kétszer, a motorokat a kisebb méret miatt nehezebb észrevenni, és a "nem is láttam" kifogást nem fogadja el sem a bíróság, sem a lelkiismeretünk!

Magyarország veszélyes újtjairól szóló cikkünket itt találod.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...