2014.04.19. 16:28:02 5657 29

Hol vagy halálos veszélyben a magyar utakon?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemrégen kapott szárnyra a hír, hogy Magyarországon a 2014-es év első negyedévében közel 30%-kal nőtt a halálos balesetek száma. Ugyan kisebb mértékben, de sajnos szintén nőtt a súlyos és a könnyebb sérülésekkel járó ütközések száma is. A fő okok között szerepel továbbra is a gyorshajtás és az elsőbbségadási szabályok be nem tartása, viszont kiugróan sok lett az ittas vezetők által okozott ütközések száma.

Veszélyes utak | Fotó: Sensor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Veszélyes utak | Fotó: Sensor

Miért?

A balesetek számában rengeteg tényező játszik szerepet.

  1. Magyarország tranzitország a legtöbb Angliában, Németországban, Olaszországban vagy Ausztriában dolgozó Kelet-európai vengédmunkás számára. Valamint nemcsak a személyforgalom, hanem a teherszállítás során is szinte megkerülhetetlenek vagyunk (és az autópályadíjaink is viszonylag olcsónak számítanak). Ezért a főbb útvonalakon rengeteg a fáradt, kialvatlan, de rettenetesen siető külföldi autós.
  2. Másik ilyen tényező az autópark öregedése, az új autó eladások 2008 óta szinte a földbe álltak, mindenki igyekszik életben tartani a meglévő járművet - még ha annak állapota már nem indokolná azt. Sokak számára a kicsit félrehúzó, öregecske fék nem számít, a lógó lengéscsillapító kopogása is inkább csak akusztikai probléma, hangosabb zenével orvosolható... Szerencsére az évenkénti műszaki vizsgáról letettek a döntéshozók - mivel a “megfelelő helyeken” gyakorlatilag bármilyen jármű megkapja a minősítést, igazából semmi értelme nem lett volna.
  3. További ok a közúti ellenőrzések ritkulása, de sűrűn találkozhatunk a járművek sebességét mérő rendőrökkel. Az emberek ebből kifolyólag bátrabbak, egy-egy ital belefér, csak ne hajtsunk gyorsan. Ha pedig külföldi rendszám van az autón, még a gyorshajtást is meg lehet úszni - sajnos sokan ezeket komolyan is gondolják.

Hol vigyázz?

Érdekes módon az autópályákon - ahol magasabb a sebesség - viszonylag biztonságban vagyunk; ezek közül az M5-ös és az M1-es tartozik a veszélyesebb utak közé. A folyamatos rendőri jelenlétnek köszönhetően viszonylagos nyugalomban autózhatunk a többi autópályán, az M7-es és az M3-as a biztonságosabb utak közé tartozik. A főútvonalainkon viszont számtalan a veszélyes és kiemelten veszélyes szakasz, bármilyen irányba indulunk is: észak-déli vagy nyugati-keleti vonalakon.

Felsorolásszerűen a legproblémásabb szakaszaink:

  • 4-es főút teljes hosszában és a csatlakozó 41-es és 42-es
  • 44-es út
  • 6-os főút, főleg Pécs és az országhatár közötti szakasza
  • 68-as út
  • 86-os út
  • A motorosok által kedvelt úti célokhoz vezető 3-as főút Budapest-Gyöngyös szakasza, valamint a 2-es főút

Mit tegyél?

Ha volán mögé ülsz, legyél mindig arra alkalmas állapotban! Ne vezess ittasan, bódultan, fáradtan! Soha! Egyébként is, a rendőrség húsvétkor például kiemelten ellenőrzi az ittas vezetőket. A jogsid bánja!

Járműved legyen jó műszaki állapotban! Egy kiégett izzó pár száz forintos tétel, hálás dolog, ha este nem hiszik rólad azt, hogy motorral vagy.

Nyugalom! Nem baj, ha valaki előz, versenyezni nem a közutakon kell. Egy-egy agresszív manővert sem szabad megtorolni, azt többnyire mindkét fél bánja.

Vezess defenzíven! Kereszteződések, kanyarok előtt lassíts, de legalább tedd a lábad a fékre, és készülj fel, hogy valaki nem adja meg az elsőbbséget!

Legyen érvényes köteleződ, esetleg Casco biztosításod!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...