2015.09.16. 09:15:30 6418 109

Megérkeztek az első, migránsokkal teli buszok a horvát határra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szerda hajnalban megérkeztek az első, migránsokkal teli buszok a szerb-horvát határ mellett fekvő Sidbe, ez az első jele annak, hogy a szigorított magyar határvédelem miatt megváltozhat a migránsok útvonala.

Menekült - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Menekült

A buszok kedd késő este indultak el a szerb-macedón határ, Presevo felől. A szerbiai közszolgálati televízió tudósítójának jelentése szerint azok a busztársaságok, amelyek korábban Belgrád és a magyar határ felé szállították a bevándorlókat, felismerve az új helyzetet, hogy Magyarország lezárta a határt, és ott már nem tudnak átmenni a Közel-Keletről érkezők, új járatokat indítottak a vajdasági Sid felé.

A szerbiai településen egy volt gyermekkórházat alakítottak át ideiglenes befogadóközponttá, ahol a migránsok megpihenhetnek. A B92 szerbiai televízió jelentése szerint a pihenőközpont illetékesei azt mondták, nem számítanak arra, hogy a migránsok sokáig maradnának ott, hanem rövid időn belül továbbindulhatnak Horvátországba.

Az M1 aktuális csatorna Presevóban tartózkodó tudósítója szerda reggel közölte, hogy a buszok már nemcsak Sid felé tartanak, hanem a szintén a szerb-horvát határon fekvő, vajdasági Zombor felé is. Információi szerint szerdára virradóra mintegy ötezren lépték át a macedón-szerb határt, és várhatóan ők is a horvát határ felé indulnak el.

Mindeközben Szíriában

Szíria - Kerry szerint az Aszadnak nyújtott orosz támogatás súlyosbítja a konfliktust

A Bassár el-Aszad szíriai elnöknek Oroszország által nyújtott támogatás súlyosbítja és elnyújtja a válságot Szíriában - közölte az amerikai diplomáciai tárca keddi tájékoztatása szerint John Kerry amerikai külügyminiszter orosz partnerével, Szergej Lavrovval, amikor a nap folyamán telefonon tárgyalt vele.

Kerry rámutatott, hogy Damaszkusz Moszkva általi támogatása aláássa a közös célt, a szélsőségesség elleni harcot, "ha egyúttal nem összpontosítunk továbbra is arra, hogy valódi politikai átmenet útján találjuk meg a megoldást a szíriai konfliktusra".

Az amerikai diplomácia vezetője megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy egy több mint 60 országból álló koalícióval harcoljon az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen. Az amerikai külügyi kommüniké szerint "Aszad sohasem lehetne hiteles tagja" ennek a koalíciónak.

John Kerry hangsúlyozta, hogy "az Egyesült Államok üdvözölné a konstruktív orosz szerepvállalást az IÁ-ellenes erőfeszítésekben". Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a szíriai konfliktus egészére nincs katonai megoldás, azt kizárólag az Aszad nélküli politikai átmenet révén lehet megoldani.

A Pentagon szóvivője, Jeff Davis kapitány hétfőn azt mondta, hogy a szíriai Latakia kikötőváros déli részén észlelt "emberek és dolgok mozgása" arra utal, hogy Oroszország egy előretolt légi hadműveleti támaszpontot hoz ott létre. Névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint egyébként Oroszország féltucatnyi korszerű T-90-es harckocsit, valamint 35 páncélozott harci járművet, tüzérségi ütegeket és mintegy 200 tengerészgyalogost állomásoztat a város térségében.

A tankok és a harci járművek a hétvégén hajóval érkeztek az Oroszország által a 70-es évek óta használt tartuszi kikötőbe. Az elmúlt hetekben Latakia repülőtere napi két orosz katonai szállítógépet fogadott.

Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint a keddi Kerry-Lavrov-megbeszélésen szó esett az ukrajnai válságról, valamint a Koreai-félszigeten kialakult feszültség csökkentését szolgáló lépésekről is.

Kerry a hét végén Londonban fog tárgyalni Szíriáról és a migránsválságról. Pénteken érkezik, és vasárnapig marad ott - jelentette be kedden John Kirby külügyi szóvivő.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...