2017.09.26. 11:55:57 12313 375

Legyél jó fej, és segíts áttelelni a sündisznónak!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A keleti sün rendkívül hasznos vendége a kerteknek, így a szúrós kisállatot nemcsak azért kellene marasztalnunk, mert annyira aranyos. Nagy segítség a kártevők irtásában, szorgosan pusztítja a rovarokat és a csigákat is.

Sün | Fotó: wikipedia.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sün | Fotó: wikipedia.org

Közreműködésével jórészt elhagyhatóak a növényvédő szerek, és amúgy is inkább bio szereket alkalmazz mindenki egészségének érdekében. Persze a sünök odaszoktatását csak akkor tudod kivitelezni, ha házad őrzője olyan kutya, amelyik kompatibilis a sünikkel.

Hogyan marasztald?

Alakíts ki sünbarát kertet! Ha úgy véled, nem talál elegendő táplálékot, helyezhetsz ki számára megfelelő élelmet, pl. konzerv macskaeledelt, főtt tojást, lisztkukacot, de állateledel boltokban már kapható száraz süntáp is. Egy kis tálba vizet is tehetsz neki, hogy ne szomjazzon.

Amit nem érdemes adni neki, azok a gyümölcsök, ugyanis tévedésből ábrázolják sok helyen a sünöket almával a hátukon. Másik tévhit, hogy a sünnek szabad tejet adni, ez azonban a laktóz érzékenységük miatt szigorúan tilos! Ahogyan csontkukacot és ételmaradékokat sem fogyaszthatnak, ezek ártanak az emésztésüknek.

A tél beköszöntével a sünök téli álmot alszanak, ám ezt csak a jól táplált példányok vészelik át, ha el tudnak bújni a hideg elől. Amennyiben udvarodban, kertedben nem található olyan zúg, ahová bevackolhatná magad – ilyen lehet a farakások alatt, a bozótosban vagy a verandalépcsők alatt – akkor készíthetsz mesterséges vackot is. Erre a célra tökéletesen megfelel egy egyszerű faláda néhány nyílással, amelybe avart és pár marék szalmát is halmozz fel.

Az olyan helyeket, ahová esti körútjuk alkalmával beleeshetnek, jobb biztonságossá tenni!

Mikor avatkozz közbe?

A természet általában rendben végzi a dolgát, de előfordulhatnak olyan helyzetek, amelyeknél a te gondviselésedre is szükség lehet:

  • Ha késő ősszel legyengült fiatal sünt találsz, főként a nappali aktivitás a gyanús, akkor mérd meg a súlyát. (Jobb kesztyűvel megfogni a többnyire barátságos emlőst, mivel félelmében megbökhet és meg is haraphat.) 600 gramm súly alatt szinte biztos, hogy nem élné túl a telet. Ilyenkor nem szabad hagyni téli álmot aludni, hanem egy meleg, száraz helyen, folyamatos élelmezés mellett segíteni kell az áttelelésben.
  • Ha a sünin nyílt sebet látsz, vagy elütötte egy autó, vagy pedig eltörte a lábát stb. mindenki számára egyértelmű, hogy orvosi ellátásra szorul. Ne légy rest az ügyeletes rendelőbe eljuttatni a pórul járt jószágot.

Kérdéses esetekben nyugodtan kérj segítséget a környékbeli sünmentő egyesülettől.

Óvd év közben is!

Miután kertedbe szoktattad a tüskés jószágokat, nem árt jobban odafigyelni a kerti munkálatokra:

  • Avarégetésnél érdemes jól átforgatni a leveleket, hátha ott fészkel egy süncsalád.
  • A fűnyírás előtt is illik átnézni az elhanyagoltabb zugokat, nehogy sérülést okozzunk a kis „kerti munkásunknak”.

Forrás: sunbarat.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hozd ki belőle a maximumot! – Így lesz a mosógéped a legtutibb folteltávolító!

A mosógép folteltávolító hatása sok háztartásban alapvető elvárás, hiszen senki sem szeretne makacs foltokkal küzdeni a ruhákon. A modern mosógépek és a hozzájuk tervezett speciális mosószerek kombinációja hatékonyan veszi fel a harcot a legkülönbözőbb szennyeződésekkel, legyen szó étel-, ital-, vagy sárfoltokról.

Az élelmiszerek további drágulását okozhatja a klímaváltozás

A klímaváltozás jelentős hatást gyakorol a világ mezőgazdaságára, a környezeti változások együttesen további tartós élelmiszer-inflációt okozhatnak a jövőben, amelyet adaptációval, a mezőgazdasági öntözési rendszerek korszerűsítésével, új stressztűrő növényfajták nemesítésével, továbbá precíziós eszközökkel lehet kivédeni - írta az MCC Klímapolitikai Intézet kutatója friss cikkében.

Mit tanulhatunk a műanyagmentes július alatt és hogyan fogjunk hozzá?

A becslések szerint ebben az évben is ránk köszönt a globális Plastic Overshoot Day, vagyis a műanyag-túlfogyasztás napja, melyre előreláthatólag szeptember 5-én kerülhet sor. Ez egy figyelmeztető jelzés arra nézve, hogy a világon keletkező hulladékmennyiség meghaladja a kezelési kapacitást, mely nagymértékű környezetszennyezést eredményezhet. Szerencsére már számos olyan előrevivő törekvés látott napvilágot, amelyek révén mérsékelhető a hulladékhegyek tovább duzzasztásának mértéke. Ezek egyikéről, a műanyagmentes júliusról, illetve a kezdeményezés fontosságáról ejtünk most néhány szót.