2015.03.03. 12:37:16 7913 160

Lakásbérleti szerződés: erre figyelj!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az albérleti szerződésnek több buktatója is lehet, kezdve attól, hogy egy szabvány szerződést dugnak az ember orra alá, egészen a felmondási idő kérdéséig. A bérlőnek is van beleszólási joga a szerződés tartalmába, illetve minimum 15 napos felmondási idő illeti meg! Ezenkívül még a továbbiakra kell figyelned!

Albérlet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Albérlet

Jelen gazdasági helyzetben sajnos egyre kevesebb embernek adatik meg a lehetőség, hogy saját tulajdonú ingatlanban lakjon, így a lakásbérleti szerződések az egyik leggyakrabban használt szerződési típussá léptek elő. Bár valamennyien hajlamosak vagyunk egy-egy jól csengő ajánlat azonnal megragadására, van azonban néhány fontos előkérdés, amelyet mindenképpen szükséges megvizsgálnunk egy lakásbérleti szerződés aláírása előtt.

Amennyiben az ingatlan megtekintését követően a bérleti feltételekben, a bérleti díj mértékében, illetve az egyéb releváns kérdésekben is megállapodás született, abban az esetben első lépésként feltétlenül szükséges tisztáznunk, hogy a bérbeadót pontosan milyen kapcsolat fűzi az adott ingatlanhoz.

Amennyiben a bérbeadó - állítása szerint - az ingatlan tulajdonosának minősül, abban az esetben célszerű az ingatlan tulajdoni lapjának beszerzése, amely alapján a tulajdonos kiléte, illetve a bérbeadó állítása egyértelműen ellenőrizhető.

Amennyiben a bérbeadó az ingatlan bérlőjének, haszonélvezőjének, vagy egyéb jogcímen alapuló jogszerű használójának vallja magát, abban a helyzetben mindig érdemes megkérnünk az illetőt a használat alapjául szolgáló jogviszonyt igazoló dokumentum, illetve szerződés bemutatására, valamint szintén célszerű az ingatlan tulajdoni lapjának beszerzése. Az ilyen típusú szerződéseken első lépésként mindig nézzük meg, hogy a bérbeadó jogosult-e az ingatlan albérletbe adására, illetve amennyiben az a tulajdonos beleegyezéséhez kötött, abban az esetben kérjük ki a bérbeadótól a tulajdonos írásbeli engedélyét is. Célszerű továbbá azt is megvizsgálnunk, hogy a bérbeadó által bemutatott bérleti-, vagy egyéb szerződésen tulajdonosként megjelölt személy a tulajdoni lap szerint tulajdonosnak minősül-e.

A fenti eljárást követően valamennyi esetben vessünk egy pillantást a tulajdoni lap utolsó szakaszára, és vizsgáljuk meg, hogy tehermentes-e az általunk bérbe venni kívánt ingatlan. Amennyiben az ingatlanon végrehajtási jogot, jelzálogjogot, vagy egyéb hasonló jogosultságot látunk bejegyezve, abban az esetben a lakásbérleti szerződés megkötése nem javallott, tekintettel arra, hogy az ilyen típusú bejegyzés alapján bármikor sor kerülhet az ingatlan tulajdonosa személyének módosulására, egyúttal a bérleti jogviszonyunk megszüntetésére, amelynek kapcsán a korábbi tulajdonos fizetésképtelensége akár még az anyagi kompenzációnk elmaradását is eredményezheti.

dr. Csapó Szandra

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...