2016.03.04. 15:20:29 8900 231

Kúria: Nyakó Istvánt akadályozták jogai gyakorlásában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Kúria szerint akadályozták a szocialista Nyakó Istvánt az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában, ami sérti az esélyegyenlőség és a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvi követelményét.

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese (b) és Nyakó István szocialista politikus (b2) sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülése után | MTI fotó: Szigetváry Zsolt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese (b) és Nyakó István szocialista politikus (b2) sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülése után | MTI fotó: Szigetváry Zsolt

A Kúria honlapján csütörtök este nyilvánosságra hozott határozat szerint múlt kedden a Nemzeti Választási Irodában (NVI) tartózkodó ismeretlenek akadályozták az MSZP-s politikust jogai gyakorlásában.

A Kúria ennyiben megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, egyebekben a határozatot helybenhagyta.

Február 23-án tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen ott várták, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést, és ha igen, akkor elsőként adhassák le kérdésüket. Végül elsőként Erdősi Lászlóné adta le kérdését, négy másodperccel megelőzve Nyakó Istvánt. A szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat.

Hétfőn az NVB Erdősi Lászlónénak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését hitelesítette, az MSZP-s Nyakó István kérdését ugyanakkor - a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva - elutasította. Az NVB 7-5 arányban döntött, a hitelesítő határozat ellen szavazott Patyi András, a bizottság elnöke is.

A Kúria honlapján csütörtök este közzétett végzés szerint Nyakó István kifogásában előadta, hogy amikor az NVI székházához érkezett, már ott tartózkodott egy, nagyjából húsztagú, számára ismeretlen, erős testalkatú emberekből álló csoport, akik "fenyegető magatartást tanúsítottak". A kérelmező sérelmezte, hogy a választási iroda nem intézkedett annak érdekében, hogy kivizsgálja, a csoport tagjai valóban országos népszavazási kezdeményezés céljából voltak-e az épületben. Nyakó István csatolta a történtekkel kapcsolatban az Indexen február 24-én megjelent cikket, az MTI egy közleményét, a február 24-én benyújtott adatvédelmi kérelmének adatait, az Origón február 26-án megjelent cikket és a 444.hu oldalon található videófelvételt. Utóbbira alapozva kiemelte, hogy az NVB hiányos és téves mérlegelés alapján jutott következtetésére.

A Kúriának az NVI is megküldte a székháza előterében található biztonsági kamera február 23-ai, 3 órától 12 óráig terjedő időszakra vonatkozó felvételét. A Kúria megállapította: a felvételen jól látható, hogy február 23-án 11 óra 33 perc 57 másodperckor a székház előterének jobb hátsó sarkában tartózkodó kérelmező a telefonhívás fogadása után elindult az érkeztető berendezéshez. 11 óra 34 perckor egy sötét sapkában és sötét kabátban lévő férfi Nyakó István elé lépett, ezzel egy-két másodpercen keresztül akadályozta őt. A csoport többi tagja pedig - figyelemmel az előtér nagyságára és az ott tartózkodók számára - jelenlétével akadályozta a kérelmező haladéktalan eljutását az érkeztetőhöz.

A Kúria álláspontja szerint mindezzel sérült az esélyegyenlőség és a rendeltetésszerű joggyakorlás elve is.

A kérelmező előrejutását akadályozó csoport tagjai - az NVB határozatában foglaltaknak megfelelően - nyilatkozatukkal ellentétben nem nyújtottak be semmilyen beadványt, ezért magatartásuk visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül - tette hozzá a bírói testület.

A Kúria szerint tettlegesség "nem írható a csoport tagjai terhére", és azt sem találta megalapozottnak, hogy Erdősi Lászlóné a csoport tagjaival "szándék- és akarategységben tevékenykedett".

Az NVI ellenőrzési jogköre nem terjed ki arra, hogy a székháza előterében várakozó személyek rendelkeznek-e húsz támogató választópolgár aláírásával, aláírásgyűjtő ív mintapéldányával és az adatkezelés nyilvántartásba vételéről szóló határozattal - állapította meg - az NVB-hez hasonlóan - a Kúria.

Az akadályoztatás ügyében hozott végzés ellen jogorvoslatnak helye nincs. A Kúria álláspontja szerint további következtetések levonására ebben a nem peres eljárásban nincs lehetőség. Erdősi Lászlóné országos népszavazási kezdeményezésének megsemmisítése, az általa előterjesztett kérdés hitelesítésének megtagadása kérdésében akkor dönthet - a népszavazási törvény szerinti - másik eljárásban a Kúria, ha bírósági felülvizsgálati kérelmet terjesztenek elő az ügyben.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...