2016.02.22. 14:30:49 9818 291

Közérdekű! A bankkártyák védelme
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mióta az ember az eszét tudja, a társadalom egy része mindig mások megszerzett pénzére fente a fogát, nincs ez másképpen napjainkban sem. A készpénz szerepét egyre inkább felváltja a digitális pénz és az ezzel történő fizetés. Míg korábban a zsebünkre és a pénztárcánkra kellett figyelnünk, addig ma már a bankkártyánkra és annak adataira kell kiemelt figyelmet fordítani.

Bankkártyák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bankkártyák

Az elektronikus fizetés és a bankkártyák a csalók egy teljesen új generációját nevelte ki, kellő körültekintéssel azonban jó eséllyel védekezhetünk ellenük. Érdemes azzal tisztában lenni, hogy bankkártyánk több kulcsadatot tartalmaz, amit semmiképpen ne adjunk ki.

  1. A bankkártyánk legfontosabb adata a Pin kód. Értelemszerűen ennek számát, ne írjuk le sehová, ezt a fejünkben tartsuk. Nem kell különösebb művészet ahhoz, hogy ennek birtokában az ellopott kártyáról bárki leemelje a pénzünket. Paypass-hoz nyilván nem kell pin kód, ezért nem árt, ha ilyen kártyánk van, akkor kis napi limittel használjuk. A kártyát írjuk alá, amikor megkaptuk, ha valahol az aláírásunkra kerül sor és szerencsénk van, az esetleges tolvaj lebukik egy rossz aláírással. A kártyánkat csak olyan helyen használjuk, ahol kint van a szolgáltató logója. Szintén figyeljünk rá, hogy csak egy terminálon húzzák le a kártyánkat.

  2. Online a bankkártyánk száma, érvényessége, nevünk és a biztonsági kód megadásával tudunk vásárolni. Az online áruházak és az itt történő fizetés valóságos paradicsoma a visszaéléseknek. Fenti adataink birtokában gyakorlatilag bárhol, bárki tud fizetni a kártyánkkal az akaratunk és jóváhagyásunk nélkül. Legyünk körültekintőek főleg, ha a bankra vagy a kártya szolgáltatóra hivatkozással kérnének tőlünk adatokat. Szintén figyeljünk, ha online felületen fizetünk.

A fizetések jelentős esetében átirányít minket a weboldal valamely bank felületére, ahol már biztonságosan tudunk fizetni. A bankok nagyon komoly biztonsági előírásoknak kell, hogy megfeleljenek, ezért a problémák rendszerint nem itt jelentkeznek.

Ugyanakkor sajnos még a bankok felületén sem vagyunk teljesen biztonságban. Fontos, hogy a számítógép, tablet vagy más felület amiről fizetünk mentes legyen minden vírustól. Egyre gyakoribbak az úgynevezett keylogger programok. Ezek a billentyűzeten leütött karaktereket jegyzik meg és továbbítják az illetéktelen személynek, aki ezzel visszaélve nyugodtan tud fizetni a tudomásunk nélkül.

Gyakran hallani olyan esetről, hogy valamely üzletben elkérik a kártyánkat és a kártya fenti adatait megadva úgy fizetnek online, mintha mi magunk vásárolnánk. Ha ezt a módot a fent említett keylogger programmal ötvözik tudtunk nélkül, akkor ezzel lehetőséget adunk, hogy bárhol bármikor megtegyék ugyanezt. Az előbbi esetnél ritkább, de előforduló eset, mikor fizetéskor arra kérnek, hogy fotózzuk el a kártyánkat és úgy továbbítsuk feléjük annak adatait. Ezekben az esetekben nem érdemes túl sok bizalmat fektetni az eladókba.

A fizetésről szóló SMS, szintén nyújthat némi segítséget, ha mást nem. legalább annyit, hogy mikor tiltsuk le a bankkártyánkat. A napi pénzfizetési limit csak csökkentheti veszteségünket, de kivédeni nem tudja azt. De jó megoldás az lehet, hogyha nem bízunk kellően a vásárlás során az eladóban vagy a weboldalban, hogy kérünk egy bankszámlaszámot és átutaljuk a pénzt akár a bankunkba befáradva akár a netbankon keresztül. Legyünk óvatosak és körültekintőek a bankkártyánk használata során, sokkal könnyebb elveszteni a pénzünket, mint megkeresi azt.

dr. Fodor Ádám

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...