2020.03.30. 07:59:19 12393 287

Koronavírus – Maszk kisokos
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fontos a védelem, és az is fontos, hogy jól csináljuk. A hétköznapi embernek – értjük ezalatt a nem egészségügyi vagy gyógyszeripari dolgozót, a maszk csak maszk és ennyi. Mióta a koronavírus felütötte fejét, azóta azonban elégedhetetlen, hogy kiderítsük, melyik véd és melyik haszontalan!

Maszkok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Maszkok

Igyekszünk megvédeni magunkat és a családunkat, így hát nem csoda, ha maszk után kapkodunk. Ugyanakkor nem feltétlen jár jobban, aki felvásárolja a patikák és gyógyászati segédeszköz boltok teljes készletét. Nem mindegyik véd ugyanis a koronavírus ellen.

Számos típus van jelenleg forgalomban, a legkönnyebben beszerezhető a hagyományos sebészi maszk -volt, most már a tömeges felvásárlásnak köszönhetően ez is hiánycikk. Pedig a hagyományos egészségügyi maszk átengedi az apró részecskéket, így a vírusokat sem szűri meg. Ha ebben még nem is lennénk biztosak, jól láthatóan egyáltalán nem arra tervezték, hogy az arc vonalaira tökéletesen simulva megszűrje a beszívott levegőt.

Sokkal inkább olyan, mint egy folyamatosan a szájunk előtt tartott kéz: ha mi magunk betegek vagyunk, nem köhögjük és tüsszögjük a kórokozókat bele a nagyvilágba. Legalábbis a nagyját felfogja.

Ez tehát az egészséges embernek nem nyújt védelmet a koronavírus ellen. Azonban jól helyettesíthető sűrű szövésű sállal, ha egy megfázás közepén arra kényszerülünk, hogy emberek közé menjünk.

Valód védelem, az FFP maszk.

Az FFP maszknak három típusa van, kezdjük mindjárt azzal, ami valóban védhet a korona és más vírusok ellen.

FFP3 (filtering face piece 3) maszk, azaz a félálarc részecskeszűrő maszk Jelentősen drágábbak a fent emlegetett egyszerű maszkoknál, de sokkal több értelmük is van, ha jól használjuk. Ha helyesen tesszük fel, teljesen rásimul az arcra, a belélegzett levegőt megszűri, így a vírusok nem jutnak a szervezetünkbe, védve vagyunk. Ha hozzá tudunk jutni, ennek a maszknak van értelme, mikor közösségbe kell mennünk.

Ahhoz, hogy a maszk ne ártson, hanem használjon, nem csak arra kell kifejezetten figyelnünk, hogy tökéletesen illeszkedjen az orrnyereghez és az archoz. Az orr és száj teljes befedésén kívül arról is meg kell bizonyosodnunk, hogy belülre nem kerül kórokozó, hiszen ellenkező esetben fertőzések melegágya lehet.

Ebben úgy lehetünk biztosak, ha a felvétele előtt fertőtlenítő hatással alapos kézmosást végzünk, vagy alkoholos kézfertőtlenítővel dörzsöljük át a kezeinket. A maszk külső részét ne tapogassuk, ha levételkor mégis megérintenénk, alaposan mossunk ismét kezet.

FFP2 és FFP1 – hasznos, de nem vírus ellen

Ezek a maszkok is félálarc, tehát nagyobb méretű, jól illeszkedő részecskeszűrős maszkok, de a számjelzésből kitűnik, hogy a legkisebb részecskéket nem szűrik meg a belélegzett levegőből. Az FFP2 maszk a szilárd és folyékony, ártalmas porok, aeroszolok, füstök ellen véd, míg az FFP1 a nem mérgező porok belélegzését segít meggátolni. Utóbbiak elsősorban az élelmiszer- és építőiparban hasznosak, míg előbbiek a bányászatban, fémiparban és más, például nagy füsttel járó iparágakban dolgozóknak hasznosak, ám a vírus ellen nem jelentenek nagyobb védelmet, mint az egyszerű egészségügyi „műtős maszk”.

A textil-maszk – jobb, mint a semmi?

Szárnyra kapott a kreativitás, és a hobbivarrónők halomra kezdték árusítani a házilag készült maszkjaikat. Mivel a textil a leheletünktől viszonylag hamar átnedvesedik, figyeljünk rá, hogy időben cseréljük! Textil maszkot sűrű szövésű, természetes anyagból érdemes készítened, amihez itt találsz segítséget!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...