2019.05.20. 13:38:50 12583 264

Koccanás után kihagyható a biztosító?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elegendő egy nagyobb lendülettel kivitelezett tolatás vagy egy tizedmásodperc késedelemmel megnyomott fékpedál, és máris megtörténik a koccanás. Gyakran nem kérdéses a részes felek között, hogy ki felel a közúti balesettel okozott kárért, ami esetenként – ránézésre – nem is tűnik súlyosnak.

Kötelező járműbiztosítás nélkül | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kötelező járműbiztosítás nélkül | Fotó: 123rf.com

Ilyen esetekben nem ritka, hogy a vétkes fél azonnal felajánlja, hogy a biztosító kihagyásával rendezzék a felek egymás között a kártérítést, habár rendelkezik kötelező gépjármű- felelősségbiztosítással. Belemenjünk károsultként egy ilyen ajánlatba? Károkozóként szabályos, és megéri nekünk a kötelező felelősségbiztosítónk kihagyása?

Kezdjük azzal, hogy amennyiben személyi sérülés történik, úgy kötelező kihívni a rendőrséget. Ilyen esetben sem károsultként, sem károkozóként ne kezdjünk el a helyszínen egyezkedni. A későbbiekben erre még sor kerülhet, de a hatósági intézkedés megkerülhetetlen. Ez vonatkozik külföldi résztvevőre, illetve arra az esetre is, ha a másik fél elhagyja a helyszínt, vagy ha vitás a felelősség kérdése.

Egyéb esetekben a károkozó felelősségbiztosítója felé áll fenn kárbejelentési kötelezettség. Ennek határideje károsultként 30 nap, károkozóként 5 (!) munkanap.

Amennyiben ezt a határidőt elmulasztjuk, az nem jelenti a biztosító mentesülését, vagyis a későbbi bejelentés alapján is térítenie kell a biztosítónak, de ha lényeges körülmények kideríthetetlenné válnak, akkor ez a késedelmes fél terhére fog esni.

Mérlegelhetjük, hogy mit nyerhetünk egy akár azonnali egyezséggel. Kisebb kár esetén a károkozó félnek kedvezőbb lehet, ha a biztosító kihagyása miatt bonus-malusa nem romlik. Mivel a bonus-malus mindenképpen ugyanannyi fokozattal romlik a biztosító által kifizetett összegtől függetlenül, a biztosítós ügyintézés időtartamának megspórolása, az ügy gyors lezárása is motiváló tényező lehet. Ugyanez vonatkozik a károsult félre is: úgy tűnhet, hogy egy fix összeg villámgyors kifizetése előnyösebb, mint a biztosítós ügyintézés, így nyerhetünk az egyezséggel.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a gyors döntések utólag tévesnek bizonyulnak. A javítás során kiderülhet, hogy több elem károsodott, vagy az értékcsökkenéssel nem számoltunk. Előfordul, hogy a helyszínen még oly együttműködő károkozó pálfordulása miatt kútba fullad az ügy, vagy a károsult jelentkezik újabb és újabb követelésekkel.

Mindkét fél érdeke azt diktálja tehát, hogy a baleseti bejelentőt töltsék ki a felek, hogy a károkozás körülményei és adatai rögzítve legyenek írásban és lehetőleg fényképeken is. Egy teljeskörű kárbejelentéssel, a biztosító felé megtett felelősség-elismeréssel, ha nem is azonnal, de szakszerűen és megnyugtatóan zárulhat az ügy.

Önnek milyen tapasztalata van a felelősségbiztosítós ügyintézés időtartamával kapcsolatban?

Szerző: dr. Gombolai Éva

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.

A gyöngyhalászok bizarr munkanapjai és gyakori végzetük: a fűrészfogú halál

A drágaköveiről egykor híressé vált Ceylon szigete később a gyöngyhalászatnak adta át a stafétát. Hajdanán a nemesgyöngy-halászatra specializálódott bennszülöttek egy cápabűvölő jelenlétével és bátorításával ugrottak be a vízbe, hogy kagylózsákmánnyal a kezükben térjenek vissza a hajóra. A halászok által összegyűjtögetett kagylókat felhalmozták, majd elárverezték. A felvásárlók sokat kockáztattak ezzel az üzlettel, hiszen rengeteg kagylóban nem lelték meg a gazdagság forrásaként számon tartott gyöngyszemet. Ám a kereskedők kockázatvállalása eltörpült az életüket minden nap kockára tevő gyöngyhalászokéi mellett.