2019.05.20. 13:38:50 12614 264

Koccanás után kihagyható a biztosító?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elegendő egy nagyobb lendülettel kivitelezett tolatás vagy egy tizedmásodperc késedelemmel megnyomott fékpedál, és máris megtörténik a koccanás. Gyakran nem kérdéses a részes felek között, hogy ki felel a közúti balesettel okozott kárért, ami esetenként – ránézésre – nem is tűnik súlyosnak.

Kötelező járműbiztosítás nélkül | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kötelező járműbiztosítás nélkül | Fotó: 123rf.com

Ilyen esetekben nem ritka, hogy a vétkes fél azonnal felajánlja, hogy a biztosító kihagyásával rendezzék a felek egymás között a kártérítést, habár rendelkezik kötelező gépjármű- felelősségbiztosítással. Belemenjünk károsultként egy ilyen ajánlatba? Károkozóként szabályos, és megéri nekünk a kötelező felelősségbiztosítónk kihagyása?

Kezdjük azzal, hogy amennyiben személyi sérülés történik, úgy kötelező kihívni a rendőrséget. Ilyen esetben sem károsultként, sem károkozóként ne kezdjünk el a helyszínen egyezkedni. A későbbiekben erre még sor kerülhet, de a hatósági intézkedés megkerülhetetlen. Ez vonatkozik külföldi résztvevőre, illetve arra az esetre is, ha a másik fél elhagyja a helyszínt, vagy ha vitás a felelősség kérdése.

Egyéb esetekben a károkozó felelősségbiztosítója felé áll fenn kárbejelentési kötelezettség. Ennek határideje károsultként 30 nap, károkozóként 5 (!) munkanap.

Amennyiben ezt a határidőt elmulasztjuk, az nem jelenti a biztosító mentesülését, vagyis a későbbi bejelentés alapján is térítenie kell a biztosítónak, de ha lényeges körülmények kideríthetetlenné válnak, akkor ez a késedelmes fél terhére fog esni.

Mérlegelhetjük, hogy mit nyerhetünk egy akár azonnali egyezséggel. Kisebb kár esetén a károkozó félnek kedvezőbb lehet, ha a biztosító kihagyása miatt bonus-malusa nem romlik. Mivel a bonus-malus mindenképpen ugyanannyi fokozattal romlik a biztosító által kifizetett összegtől függetlenül, a biztosítós ügyintézés időtartamának megspórolása, az ügy gyors lezárása is motiváló tényező lehet. Ugyanez vonatkozik a károsult félre is: úgy tűnhet, hogy egy fix összeg villámgyors kifizetése előnyösebb, mint a biztosítós ügyintézés, így nyerhetünk az egyezséggel.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a gyors döntések utólag tévesnek bizonyulnak. A javítás során kiderülhet, hogy több elem károsodott, vagy az értékcsökkenéssel nem számoltunk. Előfordul, hogy a helyszínen még oly együttműködő károkozó pálfordulása miatt kútba fullad az ügy, vagy a károsult jelentkezik újabb és újabb követelésekkel.

Mindkét fél érdeke azt diktálja tehát, hogy a baleseti bejelentőt töltsék ki a felek, hogy a károkozás körülményei és adatai rögzítve legyenek írásban és lehetőleg fényképeken is. Egy teljeskörű kárbejelentéssel, a biztosító felé megtett felelősség-elismeréssel, ha nem is azonnal, de szakszerűen és megnyugtatóan zárulhat az ügy.

Önnek milyen tapasztalata van a felelősségbiztosítós ügyintézés időtartamával kapcsolatban?

Szerző: dr. Gombolai Éva

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Ezek a világ legélhetőbb országai 2024-ben

Vajon milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy országról általában kijelenthető legyen az, hogy: „élhető”? Ez a kifejezés olyan szempontok kombinációjaként értendő, amelyek nagyban hozzájárulnak az ott élők életminőségéhez és jólétéhet.