2014.10.08. 13:48:41 3367 29

Kivételesen megdicsért minket az IMF
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jobbak a gazdasági mutatóink a vártnál, így a Nemzetközi Valutaalapnak korrigálnia kellett a 2015-ös magyar GDP-előrejelzést. Magyarország mellett még Lengyelország tudott pozitív meglepetést okozni az IMF-nek, így most mi lettünk a térség "követendő példái". Nemzetközi viszonylatban még van miért aggódni.

IMF | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com IMF | Fotó: 123rf.com

A feltörekvő európai országok teljesítménye egyenlőtlen: Lengyelország, Magyarország és Törökország kilátásai folyamatosan javulnak, a dél-kelet-európai gazdaságok viszont lassulnak - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb jelentésében. Magyarországgal kapcsolatban megjegyzik: a növekedés a korábban vártnál jobban gyorsul, és javul a munkaerő-piaci helyzet.

Az idei és a jövő évi magyar GDP-prognózisát ennek megfelelően javította a washingtoni székhelyű szervezet: azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság 2014-ben 2,8 százalékkal bővülhet, elsősorban a laza monetáris politikának és a nagyobb közkiadásoknak köszönhetően. 2015-ben ennél kicsit alacsonyabb, 2,3 százalékos lehet a GDP-növekedés, a költségvetési politika szigorítása miatt. Az IMF nyáron közzétett országjelentésében még 2 százalékos idei és 1,7 százalékos jövő évi növekedés szerepelt.

Az IMF mostani becslése szerint Magyarországon az infláció gyorsulása várható: 2014-ben 0,3 százalékkal, 2015-ben 2,3 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak. A GDP-arányos folyó fizetési mérleg többlete 2014-ben 2,5 százalék, 2015-ben 2 százalék lesz.

A valutaalap előrejelzése szerint kedvező, hogy a munkanélküliség az idei 8,2 százalékról jövőre 7,8 százalékra mérséklődik.

A régiós országok közül Lengyelországban idén 3,2 százalékos, jövőre 3,3 százalékos növekedés lehet, Csehországban mindkét évben 2,5-2,5 százalékos, Romániában 2014-ben 2,4 százalékos, 2015-ben 2,5 százalékos növekedéssel kell számolni.

Az IMF országjelentésével párhuzamosan a Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a legfrissebb költségvetési számokat, e szerint szeptemberben is többlete (14,2 milliárdos pozitív egyenlege) volt az államháztartásnak, az összesített 9 havi hiány így 844,6 milliárd forint, az éves deficitcél 85,8 százaléka volt.

Mindeközben a világon

A világgazdasági kilátások mindeközben romlottak az IMF szerint: 2014-ben 3,3 százalékos globális GDP-növekedés várható, 2015-ben 3,8 százalékos, de ezek 0,1 százalékponttal, illetve 0,2 százalékponttal elmaradnak a nyári előrejelzéstől. A szervezet szerint ugyanis erősödtek a gazdasági növekedést fenyegető kockázatok: rövidtávon a geopolitikai bizonytalanság és a piaci kockázati felárak megugrása lehet a gond, középtávon a gazdasági stagnálás és a potenciális gazdasági növekedés csökkenésével kell megküzdeni.

A fejlett gazdaságú országokban ehhez együttesen kell alkalmazni a monetáris politika eszközeit és fiskális kiigazítást. Bizonyos országokban az infrastrukturális beruházások is segíthetik a növekedést, a strukturális reformokra pedig mindenhol szükség lenne.

A jelentés azt valószínűsíti, hogy kiegyensúlyozatlanul, de folytatódik a világgazdasági növekedés. A fejlett gazdaságú országokban a pénzügyi és a gazdasági válság hatási még mindig beárnyékolják a jövőt, de a fejlődő országok kezdenek hozzászokni a válság előttiekhez képest alacsonyabb növekedési rátákhoz.

Az IMF szerint a pénzügyi piacokon nagy volt az optimizmus, emelkedtek a részvényárfolyamok, csökkentek a kockázati felárak, alacsony volt az árfolyam ingadozás. Ezek a kedvező folyamatok azonban nem növelték a beruházásokat, és néhány esetben a piacok már elhanyagolják a kockázati tényezőket, alulértékelik azokat.

GDP-várakozások a legfontosabb térségekben

A fejlett államokban 2014-ről 2015-re 1,8 százalékról 2,3 százalékra gyorsul a növekedés üteme, a Független Államok Közösségének országaiban 0,8 százalékról 1,6 százalékra, Európa fejlődő országaiban 2,7 százalékról 2,9 százalékra. Latin-Amerikában és a karibi-térségben 1,3 százalékról 2,2 százalékra, Afrika szubszaharai országaiban 5,1 százalékról 5,8 százalékra,a Közel-Keleten 2,7 százalékról 3,9 százalékra, a kelet-ázsiai országokban 6,5 százalékról 6,6 százalékra változik a növekedés.

Az Egyesült Államokban idén 2,2 százalékos, jövőre 3,1 százalékos GDP-növekedés lesz, Németországban 1,4 százalékos, majd 1,5 százalékos, Kínában 7,4 százalékos aztán 7,1 százalékos, Oroszországban 2014-ben 0,2 százalékos, 2015-ben 0,5 százalékos.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...