2017.04.23. 16:46:09 13443 371

Kertünk áprilisi-májusi dísze: az orgona
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki ne ismerné az orgonát, a ballagások és anyák napja szinte kötelező érvényű virágját. Bár manapság már mintha hamarabb borulna virágba; tisztán él bennem az a kép, amikor harmadikos gimnazistaként a ballagásra a nagyi orgonabokrai szolgáltatták a dekorációt. Bár ő – mint utólag kiderült – annyira nem volt boldog, amiért megszabadítottam a bokrait két ölnyi lila virágtól…

Lila orgona - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lila orgona

Túl azon, hogy tényleg szinte minden kislány ezzel közelít édesanyja felé miután szégyenlősen elszavalta-énekelte az éppen aktuális anyák napi köszöntőt az ovi/suli programjában, kedvenc tavaszi virágja sokunknak. Még gyerekkoromból emlékszem arra, hogy a kerítésünk mellett átláthatatlan sövényt alkottak az orgonabokrok, és virágzásuk ideje alatt gyakorlatilag egy óriási lila-rózsaszín felhő volt az utcafront.

Eredete

Annak ellenére, hogy sokan gondolják az orgonát őshonos növénynek hazánkban, valójában nem az. A Balkán-félszigetről került Törökországba majd onnan terjedt aztán a későbbiekben el Európa-szerte már jócskán az 1600-as évek után. Török neve – leylak – az eredete a lila szavunknak.

Hogyan legyen orgonám

Kimész a kertbe, és vágsz magadnak egy csokorral – mondaná nagymamám némi vigyorral az arcán. De komolyan véve a kérdést, ha már beszereztük az orgona csemetét, akkor azt lehetőségeink szerint ősszel ültessük el kertünkben. A növény az első két évben általában nem, jellemzően a harmadik évtől kezdve hoz virágot. A metszésre érdemes odafigyelni, bár azzal, hogy a virágos ágakat vázába vágjuk, gyakorlatilag a metszés kérdését is megoldottuk. Ha nem nyúlunk a bokorhoz virágzása alatt, miután a virágok elszáradtak mindenképpen vágjuk le a száraz maradványokat. Így a bokrunk teljes erőbedobással fog virágozni következő szezon alatt is.

Mit szeret az orgona és mit kerüljünk

Törekedjünk arra, hogy napos területre kerüljön a növény. A nagyon árnyékos helyeket nem kedveli, ahogyan a hideg talajú terület is kerülendő. A tápanyagban gazdag, esetleg meszes talajban érzi jól magát.

Jót teszünk vele

A bokor tövénél a vadhajtásokat mindig távolítsuk el. Alapvetően 3-4 m magasra, olykor ennél nagyobbra is megnő, ha nem alakítjuk a formáját, viszont folyamatos odafigyeléssel alacsony törzsű fává is nevelhetjük. Kinek mi a szempontrendszere.

Fehér, lila, mélylila

Nemcsak lila színben pompázhat növényünk. Sokfajta árnyalata létezik, mélybordó, sötétlila, pasztell lila, szinte rózsaszín, fehér. Már gyakorlatilag április közepétől virágzik, ennek ellenére általánosságban a májust tartják az orgona hónapjának. Azt, hogy milyen virágot választunk, tényleg az egyéni ízlésünk és kertünk lehetőségei határozhatják meg. Egyvalamit érdemes azonban szem előtt tartani: aki egyszer nekiveselkedik az orgona nevelésének, az soha nem fogja már száműzni kertjéből a tavasz illatos hírnökét.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...