2014.08.19. 08:40:59 4034 13

Keresztes háború Irakban? Ferenc pápa zöld jelzést adott
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pápa hozzájárult az iszlamista militánsok elleni erőszak alkalmazásához, azzal a feltétellel, ha az ENSZ hatáskörében dől el az iraki intervenció kérdése.

Ferenc Pápa | Fotó: parameter.sk - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ferenc Pápa | Fotó: parameter.sk

Ferenc pápa dél-koreai útjáról hazafelé meglepő nyilatkozatot tett: korábbi, mindenek felett álló pacifizmusát félredobva azt nyilatkozta, helyesli az Iszlám Állam fegyvereseivel szembeni katonai fellépést, amennyiben az megakadályozza a militánsokat abban, hogy újabb támadásokat indítsanak az iraki vallási kisebbségekkel szemben. A pápa szerint azonban a katonai akcióról az ENSZ-nek kell határoznia, nem lehet az Egyesült Államok egyoldalú döntésére bízni.

A pápa szerint az igazságtalan agresszióval szembeni fellépés, az agresszor megállítása jogos követelés. „Aláhúzom az igét: megállítani. Nem azt mondom, hogy bombázni, vagy háborúzni, csak annyit, megállítani. Azt, hogy ez milyen módszerekkel történhet, fel kell tudni mérni” – mondta a pápai repülőgépen vele együtt utazó újságíróknak.

Ferenc pápa tanácsadóival arról tárgyal, hogy maga is Irakba látogasson, ezzel is kifejezve együttérzését az ott meghurcolt keresztényekkel.

A pápa hétfői nyilatkozata nemcsak saját korábbi álláspontjával, de a Vatikán II. János Pál pápa óta folyamatos politikájával is szemben áll. A Szentszék ugyanis évtizedek óta hevesen ellenzett minden katonai beavatkozást, sőt, maga Ferenc is imára és böjtre szólította fel a világ keresztényeit, amikor az Egyesült Államok tavaly Szíria bombázásával fenyegetőzött.

A politikai pálfordulást a Vatikán most azzal indokolja, hogy az egyházi tanítások sem tiltják az „igazságos háborút”, azaz a körülmények által igazolható katonai beavatkozásokat. Márpedig a Szentszék álláspontja szerint az iraki helyzet épp ilyen.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...