2016.06.26. 10:28:20 8487 168

Kajak-kenu Eb - Két arany, összesen nyolc érem eddig a magyarok
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magyar versenyzők 2 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság szombati döntőiben. A dobogós helyek közül négy (1-1-2 eloszlásban) született olimpiai számban.

Kajak versenyző - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kajak versenyző

Az első magyar érdekeltségű fináléban Takács Tamara állt rajthoz K-1 1000 méteren. A rajt után a német Conny Wassmuth azonnal az élre állt, és hatalmas iramot diktált, de a végére elfáradt. Takács a végére tartogatta az erejét, ekkor óriási hajrába kezdett, az utolsó 100 méteren hatalmasat csatázott a szerb Kristina Bedeccsel, de riválisa végül 148 ezredmásodperccel hamarabb érkezett a célba, így a magyar kajakos ezüstérmet szerzett.

Őt Vajda Attila követte C-1 1000 méteren. Peking olimpiai bajnoka jól kezdett, a táv felénél azonban már jelentős volt a hátránya az első hárommal szemben. A 33 éves klasszis a negyedik helyért vívott nagy csatát, s az utolsó ötven méteren könnyedén tartotta is ezt a pozíciót. Vajda pénteken azt nyilatkozta, hogy egy hatodik hellyel már nagyon elégedett lenne, ennek fényében ez remek eredmény. A számot az olimpiai címvédő német Sebastian Brendel nyerte.

Kopasz Bálint K-1 1000 méteren (olimpiai szám) ígéretéhez híven rendkívül erősen kezdett, a mindössze 19 éves ifjúsági világbajnok bírta is az iramot, az utolsó 200 méteren pedig őrült csatába kezdett a dobogóért. Az utolsó métereken a szám olimpiai bronzérmesével, a német Max Hoff-fal harcolt a bronzért, s habár először azt írták ki az eredményjelzőre, hogy negyedik lett, a hivatalos időeredmény szerint egy leheletnyivel megelőzte riválisát. Az arany a portugál Fernando Pimenta nyakába került.

Női K-2 1000 méteren - ahol nem rendeztek előfutamokat - Takács Tamara már egy ezüstéremmel a zsebében ült be a hajóba Medveczky Erikával. A magyar és a szerb hajó - utóbbi Benedek Dalmával - pillanatok alatt ellépett a mezőnytől, s nem volt kérdés, hogy kettejük között dől el a verseny. A hajrában a szerb egység jól váltott ritmust, a magyarok pedig nem tudták tartani velük a lépést, ezüstérmüket azonban semmi sem veszélyeztette.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztia, Csipes Tamara összeállítású K-4 500 méteres egység az olimpiai indulás megerősítésének céljával is állt a rajtgépbe - előfutamot itt sem rendeztek. A jó start után a várakozásoknak megfelelően a magyar, a fehérorosz és a német hajó külön párbajává vált a finálé, az utolsó száz méteren azonban már csak előbbi kettő harcolt egymással. A magyaroknak az utolsó centiméterig szükségük volt minden erejükre, de végül sikerült elsőként célba érkezniük.

Női C-2 500 méteren - melynek szintén ez volt az egyetlen futama - a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros már a rajt után élre állt, s gyakorlatilag 420 méterig vezetett, a hajrában azonban a végső győztes fehérorosz és a második orosz egység is elhúzott mellettük.

A férfi K-4 500 méteres egység saját bevallása szerint a pénteki előfutamban tökéletes pályát ment, s a döntő is nagyszerűen sikerült a számukra. A Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás négyes rendkívül magabiztosan diadalmaskodott, a többiek csak a további dobogós helyezésekért harcolhattak mögöttük.

C-2 1000 méteren (olimpiai szám) a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros - a szám 2013-as világbajnoka - kifejezetten lassan kezdett, az elején még utolsó is volt, a táv felénél pedig az 5-6. helyen. Az utolsó 200 méteren azonban megmutatták erejüket, hatalmas hajrába kezdtek, sorra hagyták le a többi hajót, s bár az orosz és fehérorosz duót már nem tudták befogni, végül a harmadik helyen zártak. A számot a hazai közönség nagy örömére az oroszok nyerték.

Egy újabb olimpiai szám döntőjében, K-2 1000 méteren a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence egység volt érdekelt. Erősen kezdtek, a táv felénél az élen álltak, 200 méterrel a cél előtt azonban a németek elmentek mellettük, s bár ez a két egység végig komoly harcot vívott egymással, a németek győztek, a magyaroké pedig az ezüstérem lett.

A délelőtti program zárásaként a férfi C-4 1000 méteres egységek egyetlen futamát, a finálét rendezték meg: a Korisánszky Dávid, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid kvartett sokáig vezetett, de a végét nem bírtam, így ötödik helyével végül lemaradt a dobogótól.

A további döntőket vasárnap rendezik.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...