2016.09.19. 11:23:13 12590 312

Itt a gyümölcsfa ültetés ideje – és a segítség, hogy hogyan állj neki!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Manapság a családi házak körül nem divat gyümölcsfát ültetni, sokkal népszerűbbek a tuja fajták és egyéb bokros típusok. Pedig utóbbinak jelentősen kevesebb a gyakorlati haszna, és a gyerekek is jobban örülnek a gyümölcsfáknak, a legtöbb tuja -féle pedig az állatokra kifejezetten rossz hatással van (ha lerágják a törzsét). Szóval ültessünk gyümölcsfákat!

Almafa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almafa

Piacra nem mindig van idő és lehetőség eljárni, a multikban kapható gyümölcsök pedig sokszor nem adják vissza azt az igazi kerti ízt, amit régen a nagyiknál élvezhettünk. A saját fánk termése viszont mindig frissen készen áll, és minden nap szedhetünk belőle akár reggelire, vagy munkába elvitelre, amikor csak akarunk. Ez is egy nagyon nagy érv a saját gyümölcsfa mellett.

Mikor és hogyan ültessünk gyümölcsfát

Novemberig nyugodtan ültethetünk facsemetéket, szőlőoltványt, rózsabokrot is akár. A nagyobb fagy beálltáig még begyógyulnak a faiskolából kiemelés és szállítás során szerzett sebek. A kis csemeténk felszívó hajszálereket növeszt és így tavasszal megkezdődhet a dinamikus lombosodás és növekedés, így a gyümölcstermés is hamarabb indul meg.

A hogyan szempontjából a területigény az egyik legfontosabb tényező. Ugyan csak egy aprócska, szinte kopasz kóróként kezdi pályafutását a gyümölcsfánk, de az évek során, gyönyörű lombos, fává fejlődik, erre előre gondoljunk. Ne lógjon át a szomszéd telekre, ha lehetőség van rá később sem, jusson elég levegőhöz és napfényhez, és a szomszéd fákkal se zavarják egymást a növekedésben.

Vannak adatok, amikből kiindulhatunk területigény szempontjából. A magas fák, például dió és gesztenye fa 60-70 négyzetmétert igényelnek, a közepes méretűek (alma, kajszi, stb.) 30-40 nm-en érzik jól magukat. A törpe fa 10-12 nm-en is elvan.

Ha olyan fát szeretnénk, ami hamar termőre fordul, válasszunk karcsú orsófákat, vagy törpe fákat, ugyan ezek rövidebb életűek, de egyszerűbb a gondozásuk, és viszonylag hamar ízletes gyümölcsöt adnak a családnak.

A megfelelő fajtájú és korú cserjét a faiskolában szerezhetjük be, ahol szakszerű segítséget is tudnak nyújtani. Figyeljünk rá, hogy a csemeténk ne legyen kiszáradva, és ne legyen sérülés a kérgén. A kiszáradás jeleit a vesszők kérgén láthatjuk, ha ráncosak az nem jó jel. Szállítás előtt gondosan csomagoljuk be a facsemetéinket, hogyha hazavittük akkor pedig állítsuk bele egy vödör vízbe egy napra, így helyreállíthatjuk a hidratációját.

Minél hamarabb ültessük el, addig pedig nyirkos homokban, hűvös, nedves helyen, például pincében tárolhatjuk.

Ássunk a csemetének egy gödröt, és javítsuk fel a talajt. Figyeljünk rá, hogy a gyökérzet elférjen benne. Ültetés előtt a gyökérágakat metsszük meg, a vékony felszívó gyökereket ne zargassuk, de a vastagabb roncsolt gyökereket csippentsük le. Állítsuk a csemetét a gödör közepébe, a szemzés a talaj szintjében a gyökérzet pedig a földben legyen.

Száraz időben a csemetét kétszer-háromszor öntözzük meg alaposan. Ha gyenge a kis fa, vagy magasabb, akkor karózzuk ki, biztosan örülni fog a támasznak. Figyelj oda a kötöző anyagra, ne tudjon sebet ejteni a gyenge fán, a drót, nem lesz jó választás. Ha szelesebb helyre kerülne, akár több oldalról is megtámaszthatjuk karóval. Kupacolni viszont a kiszáradás és a fagyvédelem miatt mindenképp érdemes.

Legközelebb tavasszal lesz vele munkánk, ekkorra kell majd a facsemeték vesszőit visszametszeni.

kislolli

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...