2021.10.19. 09:15:00 6609 231

Ints búcsút a gyakori - és annál problémásabb - foltoknak!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon bosszantó, amikor a kedvenc ruhadarabunkat vagy lakberendezési tárgyunkat egy foltocska miatt nem tudjuk tovább használni. A folt eltakarása csak ideiglenesen hozhat megoldást, de a folt eredetének megfelelő módszerekkel sikeresen eltávolíthatjuk azt.

Filctoll nyomai a kárpiton - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Filctoll nyomai a kárpiton

Habár az év legmelegebb időszaka már régen a hátunk mögött van, a ruhákat hónalj tájékon elcsúfító verejték foltok nem tágítanak. Gyermekeink pedig, mint kis művészek, a színes filcekkel festik össze a saját bőrüket és a ruhájukat. Vigyázz, bosszúságodban ki ne lötyögtesd a kávédat! Ésszerű praktikákkal minden folt feloldható:

Tintafolt a ruhán:

Jó hír, hogy a golyóstoll okozta foltot rém egyszerűen el ki lehet tisztítani a ruhaanyagokból. Tegyünk papír törlőkendőt a folt alá, és a folt nagyságától függően pipettával, fültisztítóval vagy szivaccsal folyassunk rá gyógyszertári alkoholt. A nagyobb vagy makacsabb tintafoltokon hagyhatjuk negyed órán át is hatni. Az alkoholt hideg vízzel öblítsük le, mielőtt (szükség szerint folteltávolítós kezelés után) kimosnánk a szokott módon a ruhát.

Filctoll okozta folt a ruhán:

Egy kissé időigényes kiszedni az ilyen foltokat, de ez sem lehetetlen: Hideg vízzel öblítsük le a még be nem száradt tintát, majd mosószeres vízben hagyjuk ázni minimum fél órát. Minél makacsabb a folt, annál tovább célszerű áztatni. Ha a folt hosszabb idejű áztatás során sem tűnik el teljesen, érdemes ammóniával is kezelni az érintett területet.

Izzadságfolt...

...színes ruhákon:

A vegytisztítást nem igénylő anyagokat először kezeljük le ecettel, majd használjunk a foltra klórmente folteltávolítót. A mosást az anyag szerint lehető legmelegebb hőfokon végezzük el enzimeket is tartalmazó mosószert adagolva a gépbe.

...fehér anyagon:

Az előző módszert egészítsük ki azzal, hogy fehérítőszere áztatást is alkalmazunk a különösen makacs veríték foltok eltávolításakor.

Kávéfolt…

...a ruhán:

Áztassuk be a lekávézott ruhadarabot fél órára hideg vízbe, majd kezeljük le a foltot a ruha anyagát kímélő folteltávolító szerrel. Ha a kávéban tej vagy tejszín is volt, akkor különösen fontos, hogy az előkezelés után enzimeket is tartalmazó mosószerrel mossuk ki a foltos ruhát.

...a szőnyegen:

Fél teáskanál mosogatószert és ugyanennyi ecetet keverjünk bele 2 csésze meleg vizet tartalmazó edénybe. Ezzel a keverékkel kell tiszta fehér rongy segítségével belejuttatni a foltos anyagba. Ezt addig ismételgessük, míg a kávéfolt el nem tűnik. Végül hideg vízzel töröljük át az érintett területet.

...a kárpiton:

A kávé kiborítása után óvatosan itassunk fel az italból annyit, amennyit csak tudunk, azután pedig 2 csésze hideg víz és fél teáskanál mosogatószer elegyével járjunk el az előző módon, majd a folteltávolítás után jöhet a szárítás.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...