2015.09.14. 13:20:12 8754 168

Így spórolj okosan nyugdíjas éveidre – 8 tipp!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre többet hallunk az öngondoskodás fontosságáról és arról, hogy az állami nyugdíjjal jobb, ha nem számolunk, hiszen az nagyon kevés lesz. Bár nyugdíjas éveiben az ember már nem él olyan nagy lábon, azért mindenki szeretne jól élni. S ki tehetne ezért többet, mint Te?

Nyugdíj-előtakarékosság - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyugdíj-előtakarékosság

Sokan panaszkodnak arra, hogy úgy érzik nem tesznek eleget félre a nyugdíjas éveikre, illetve nem gondolják úgy, hogy kényelmesen nyugdíjba mehetnének. Sokan arra hivatkoznak, hogy éppen kijönnek a keresetükből, ezért nem tudnak havi szinten félre tenni, de vannak olyanok is, akik bevallottan többet is tehettek volna vagy tehetnének az ügy érdekében. Talán, ha több motivációjuk lenne és nagyobb önfegyelemmel rendelkeznének, sikerülne - mondják.

Olvass tovább, ha ez ismerősen cseng! Megpróbálunk segíteni a tippjeinkkel.

1. Számold ki, hogy mennyi pénzre lesz szükséged!

A legtöbbünknek fogalma sincs, hogy mennyi pénzt kellene félre tenni a nyugdíjas éveinkre. Ha nem tudod, hogy milyen célokat szeretnél elérni idős korodra, akkor valószínűleg ezt elég nehéz lesz megállapítani. Egy kedves ismerősöm például azt tűzte ki célul, hogy a nyugdíjas éveit egy balatoni nyaralóban szeretné tölteni, borozgatni, utazgatni a környéken, természetesen úgy, hogy közben a munka gondolata fel se merüljön. Ehhez mérten havonta megtakarításokat képez nyugdíjbiztosítás formájában. Te tudod, mit szeretnél nyugdíjasként csinálni? S ennek az elérése érdekében mit teszel?

2. Automatizáld a megtakarításaidat

"Ha sikerül félre tenni, akkor félre teszek, ha nem, akkor nem." Ha ilyen kiskaput hagysz magadnak, azzal valószínűleg csírájában megfojtod megtakarítási szándékaidat. Főleg, ha nincs kellő önfegyelmed. A legjobb, ha valamilyen megtakarítási alapba, számlára vagy biztosításra megy a pénzed, ahogy a számládra érkezik a fizetés. Ezzel a módszerrel nem lesz esélyed elkölteni, és gyűlhet a nyugdíjalap.

3. Növeld a megtakarításaidat!

Ha évente mindössze egy százalékkal növeled a megtakarításaidat (nem hangzik soknak, igaz?), az rengeteget jelent majd a „végelszámolásnál”. Amikor nyugdíjba mész, annyival több lesz a keret, amiből gazdálkodhatsz, a munkás éveid alatt pedig igazán nem megterhelő azaz 1%-nyi mínusz a bevételedből.

4. Fizetésemelés?

Ha emelik a fizetésed, emeld a megtakarításaidat is. Nem kell, hogy a teljes növekményt erre fordítsd, de egyezz ki magaddal abban, hogy mondjuk az összeg 50%-a mehet a nyugdíjalapba bármikor, amikor fizetésemelést kapsz.

5. Adójóváírás?

Extra pénz, gyakorlatilag könnyen jött, könnyen is mehetne. De gondolj bele, hogy mennyi időbe telne azt a kis pénzt megkeresni, és hány napig élhetnél belőle nyugdíjasként. Ezt is add hozzá a megtakarításodhoz!

6. Költözz kisebb helyre!

Ne várd meg a nyugdíj korhatárt, már előtte találd meg azt a lakást vagy házat, ahol nyugodtan megöregedhetsz. Egy kisebb lakás kisebb gond: kevesebb a rezsiköltség, és könnyebb lesz rendben tartani is. Ha már az aktív éveidben itt élsz, spórolhatsz a lakhatási költségeken is. Ha pedig a nagyobb ház árából még maradt is, tudod mire kell fordítanod... Mehet például a balatoni nyaraló árához, azaz a nyugdíjalapba.

7. Gyűjtsd a visszajárót!

Lehet, hogy egy kicsit régi módinak hangzik, de a boltban kapott visszajárók hamar szép summává gyűlhetnek. Váltsd be évente kétszer, majd tedd a megtakarítási számládra, amihez nem nyúlsz hozzá.

8. Fektesd be, amit megspóroltál!

Akciósan vásároltad az őszi cipőt? Mennyit spóroltál meg rajta? Valóban megspóroltad ezt az összeget? Ha igen, akkor miért nem teszed még hasznosabbá!? Kövesd nyomon, hogy mennyi pénzt spórolsz meg a különböző akciókon, és valóban tedd félre azt a pénzt! Mondjuk megtakarításai számládra. Meg fogsz lepődni, hogy mekkora összeggé duzzadhatnak azok az ezresek.

Forrás: dailyfinance.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...