2019.05.02. 14:35:59 10695 349

Így bánj jól az orchideáddal!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az orchidea elegáns szépségével méltán az egyik legnépszerűbb virágzó dísze az otthonoknak. Legnépszerűbb, könnyen beszerezhető típusa a lepke orchidea. Népszerűségének kulcsa, hogy viszonylag könnyen tartható típusnak számít fajtársai között.

Phalaenopsis orchidea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Phalaenopsis orchidea

Ezzel együtt mégis gyakran landol fél éven belül a kukában elfonnyadva és veszi át a helyét egy új példány. Így kezeld az orchideád, hogy elkerülje a kukát és remekül érezze magát nálad - hosszú távon!

Kényes kérdés az öntözés!

Az első és legfontosabb kérdés, hogy hogyan és mennyi vizet kapjon a virág, ezen múlik szinte minden. Az orchidea eredetileg trópusi környezetben, esőerdőben él, így meleg és az extrém magas páratartalom nagy kedvence. Ezt a lakásunkban biztosítani általában nem tudjuk, így az öntözésére kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Az orchidea esetében nem kifejezetten beszélünk hagyományos öntözésről, mert a kaspóban pangó víz rövid idő alatt megöli pompás növényünket. Ehelyett kb. heti kétszer töltsük fel teljesen vízzel a cserepet vagy kaspót, hagyjuk benne állni jó 2-3 percet a növényt. Majd a fölösleges vizet teljesen öntsük le róla! Így nyújthatunk virágunknak legegyszerűbben esőerdei hangulatot, amiben garantáltan jól érzi majd magát. Emellett az áztatásos módszer mellett a levelek permetezését is teljesen elhagyhatjuk. Kint nyaraltatott orchideánál slaggal is megoldható a vízpótlás: Szintén nagyjából két perc bőséges locsolást biztosítsunk nekik. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a kútvíz alacsony hőmérséklete nem alkalmas erre a célra, túl hideg lehet a trópusi növénynek. Locsolásához legjobb az összegyűjtött esővíz, amit kifejezetten orchideához kifejlesztett tápoldattal keverhetünk.

De honnan tudom, hogy szomjas?

Léggyökerei hamvas fehér színre váltanak, akkor bizony gyorsan ráfér a megmártózás. Amint feltelik vízzel, a léggyökerek élettel teli sötétzöld színe is visszatér.

Az ablak köz sem a legjobb...!

Remekül bírják a meleget, azonban a közvetlen tűző nap nem való neki - az esőerdőben sem találkozik direkt napsütéssel a virág- sajnos levelei napégést szenvedhetnek. Huzatos helyeket is kerüljük, amikor kiválasztjuk, lakásunk melyik részét tegye szebbé az orchideánk!

Ültetés

Egy mérettel nagyobb cserépbe akkor érdemes átültetni, amikor már túlburjánzottak a léggyökerei, azonban a költöztetéssel mindig várjuk meg a virágzás végét. A régi ültető közeget cseréljük újra és hagyjuk lazára. Ne tömjük túl orchidea földdel a cserepet, hiszen itt is pangó víz okozhat gondokat. Ráadásul tápanyagait nem a földből, hanem léggyökerein keresztül az esőcseppekből, tehát az öntözésből szerzi. Hagyományos virágföldet és általános tápoldatot kerüljük, orchideánk sznob ízlésének többet árt, mint használ!

Visszavágás

Elvirágzás után két lehetőségünk van. Ha teljesen visszavágásra került a virágszár, legalább egy év, míg új szárat hoz, ekkor legyünk türelmesek.

De úgy is dönthetünk, hogy a természetre bízzuk a döntést; ha a virágszár visszaszárad, utolsó zöld bütykéig vágjuk vissza. Virágzására a megfelelő orchidea tápoldattal segíthetünk rá.

+1 Tipp, amit tudnod kell: Locsolásnál az ásványvíz erősen kerülendő , hiszen olyan ásványi anyagokat tartalmaz, melyekre az orchideának nincs szüksége, de napok alatt tönkre is teheti.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Távhűtéssel, akusztikus tűzoltó készülékkel, hőszabályozó ruházattal a klímaválság ellen

A legélhetőbb városok listáján legtöbb alkalommal dobogós helyhez jutó Bécs, legutóbb a dinamikusan fejlődő távhűtő központjával hívta fel magára a figyelmet. A Wien Energie eddig magáénak tudhatja a legnagyobb és legerősebb távhűtésre specializált központot, mely a bécsi főpályaudvaron helyezkedik el. Vajon milyen, az ehhez hasonló technológiai vívmányok segíthetnek bennünket abban, hogy elviselhetőbbé tehessük a mostani, és várhatóan a jövőbeli forróságot?

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?