2016.11.10. 08:00:33 9923 220

Hogyan vihető tovább a bónusz besorolás?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kármentes időszakok esetén magasabb bonus fokozatba kerülünk, mely csökkenti a fizetendő díjat; baleset okozása esetén azonban ez a szorzószám megemeli a fizetési kötelezettséget. Most a gépjármű eladás kapcsán előforduló esetekkel foglalkozunk, nem mindegy ugyanis, hogy milyen díjakkal kell kalkulálnunk egy újonnan vásárolt autó esetén.

Autóvásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autóvásárlás

Érdemes rögzíteni, hogy a bonus fokozat a gépjármű üzembentartójához kötődik. A besorolás biztosítási időszakonként változik, ha a biztosítást díjfizetéssel fenntartják. Ennek lehet jelentősége például, ha 3 nap múlva lejár a biztosítási időszakunk és kármentes tartamot tudhatunk magunk mögött, viszont új gépjárművet vásárolunk. Csak a meglévő fokozatot vihetjük át ugyanis, az új gépjárműre kötött biztosítással új biztosítási időszak is kezdődik. Nem veszik tehát figyelembe ilyenkor, hogy már csak akár 1-2 nap kellene a következő fokozathoz, kizárólag az éppen aktuális besorolást vihetjük át az új gépjárműre. Természetesen általában nem ehhez igazítjuk az autók adásvételét, ha van rá lehetőség, mégis érdemes erre figyelni, az eltérés ugyanis akár többezer forint is lehet.

Másik fontos tényező, amelyről kevesen tudnak, hogy a bonus besorolás átvitele csak azonos kategóriájú gépjárművek vonatkozásában lehetséges gépjármű csere esetén és két éven belül (de nem alkalmazandó ez a kedvezmény a díjnemfizetéssel megszűnt szerződések esetén). Nem mindegy tehát a gépjárművek kategóriája sem, mert ha például személygépjármű helyett kisteherautót veszünk, nem lesz átvihető az esetleg nagyon is kedvező, évek alatt megszerzett magas fokozatú besorolás. Ilyenkor az új szerződést A00 osztályba sorolják.

Ha viszont egy adott üzembentartó meglévő gépjárműve mellé vásárol új, azonos kategóriába sorolt autót, először az új szerződést is A00 kategóriába kell sorolni; de amennyiben az első szerződés érdekmúlással megszűnik, akkor a megszerzett magasabb besorolás két éven belül biztosítási időszakon belül is átvihető az újabb szerződésre.

Nyilvánvalóan nem húsbavágó összegekről van szó, mégis érdemes a fenti részletek tudatában lenni, esetleg gépjármű adásvétel esetén ezek figyelembe vételével eljárni.

dr. Rózsa Petra

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...