2017.09.01. 12:57:26 9608 282

Hogyan tervezzük meg a díszkertünket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kerttervezés - ha valóban jót akarunk - egyáltalán nem egyszerű feladat. Nem véletlen, hogy egy külön szakma, hiszen kellő szakértelemmel szükséges rendelkezni ahhoz, hogy olyat alkossunk, amiben tényleg örömünket leljük, és ne csak púp legyen a hátunkon.

Díszkert, terasz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Díszkert, terasz

Azt azonban kevesen engedhetik meg maguknak, hogy kerttervezőkre bízzák a munkát. Egy kis odafigyeléssel, türelemmel, kutatómunkával és elszántsággal mi is kivitelezhetünk. Igaz, a végeredmény nem lesz olyan profi, mintha szakemberre bíztuk volna, de talán még nagyobb szeretettel, odaadással és hálával fogjuk majd gondozni a mi saját kiskertünket. Hiszen egy kert fenntartása hálás feladat, és kifejezetten jót tesz a fizikai és mentális egészségünknek is.

Ha nincs pénzed kerttervezőre, fogadd meg a következő tanácsokat.

Ne vágj bele tervezés nélkül!

Hirtelen ötlettől vezéreltetve ne ültessük be a kertünket mindenfélével. A végeredmény szinte biztos, hogy nem lesz sem esztétikus, sem hosszú távon fenntartható, így az alapos tervezés mindennek az alapja.

Számít a talaj minősége

A terveid elkészítéséhez tisztában kell lenned azzal, hogy milyen a talaj, amibe ültetnél, milyen a kerted fekvése, ugyanis egyáltalán nem mindegy leendő növényeidnek ez. Ha már tudod, akkor könnyebben kereshetsz a talajnak megfelelő virágokat, cserjéket, bokrokat. A kertészeti szaküzletekben biztosan segítenek kiválasztani a megfelelőt.

Milyen a terep?

Nem csak a föld milyensége, hanem a terep elrendezése is fontos. Dimbes-dombos, esetleg feltöltésre szorul? Elég a minimális tereprendezés, vagy sokat kell dolgozni az ügyön, hogy az tényleg használható legyen? Kell, hogy esetleg nagyobb gépekkel rendezzék el a területet? Beférnek ezek a gépek? Nos, ez egyáltalán nem mindegy.

Mit, hova, milyen távolságra?

Az sem mindegy, hogy mekkora hely áll a rendelkezésedre, és mekkorára nőnek a kiválasztott fák és növények, amikor teljesen kifejlődnek. Mennyi idő alatt fog egyáltalán bekövetkezni az, hogyan nőnek a növények, mennyire terebélyesednek stb, stb. Mit szeretnénk, hogy árnyékoljanak? A szomszédra is gondolni kell, ha nagyobb fát akarunk ültetni.

Gyökerek

A vízelvezetés kérdése sem mindegy, sőt, a már meglévő és leendő burkolatokra, járdákra, térkőre is gondolni kell - pl. egy fa elültetésénél mindenképpen!

Mennyi időd lesz a gondozására?

Az életmódod is egy tényező, hiszen nem mindegy, hogy milyen gyakran lesz időd foglalkozni a növényeiddel - választhatsz-e kényesebb kertlakókat vagy sem.

Mikor állj neki?

A legtöbb virágot és tuját tavasszal szokták ültetni, de vannak olyan gyümölcsfák, hagymás növények stb., amiket inkább ősszel érdemes. A kérdés persze eléggé összetett, jól körül kell járni, mert sok mindentől függ. Egyszóval a kerted kialakítása nem egy hetes meló lesz, hanem akár évekbe is belekerülhet, mire tényleg olyan lesz, amilyet szeretnél. A türelmed viszont most szó szerint, akár rózsát is teremhet. :)

Milyen a környezet?

Jó, ha a kertünk illeszkedik a házunk stílusához is, és egyben betöltheti a szerepét a család életében is. Azaz elegendő hely marad a csemetéknek játszani, de a házi asszony is kiélheti a kertészkedés iránti szenvedélyét. Ha kutya van, arra is kell gondolni, hogy elkerítsük azokat a növényeket, amelyekre veszélyt jelenthet az eb, így megakadályozzuk a későbbi bosszankodást. Hol húzódjon esetleg térkövezett út, kell e grillező sarok? Kell-e pavilon vagy a terasz fölé tető? Ha szeretünk olvasgatni, vagy kávézgatni, alakítsunk ki erre alkalmas helyet - ez is beletartozik a kerttervezésbe!

Ezt mind figyelembe kell venni, ha nem szeretnéd minden tavasszal vakargatni a fejed. :) Ha van olyan ismerősöd, aki szívesen kertészkedik, nem szégyen kikérni a véleményét, de utána is olvashatsz, a lényeg, hogy ne vágj bele semmibe meggondolatlanul. Több hiteles forrásból érdemes tájékozódni, hogy elkerüljük a felesleges köröket, a dupla munkát...

Forrás: kerttervezes-tajepitesz.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...