2014.05.29. 06:00:00 5463 58

Hogyan ne lopják el életünket mobilunkkal együtt?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Okostelefon: hatalmas találmány! Ha elhagyjuk, a kevésbé becsületes megtaláló nem csak hatalmas számlát csinálhat nekünk, de egyidejűleg hozzáférhet teljes levelezésünkhöz, Facebook-profilunkhoz, privát fotóinkhoz. Szájbarágós védelmi tanácsaink.

A mobilokat szívesen lopják: könnyű eladni, és értékes. Gondoskodjunk róla, hogy képeink nem kerülnek idegenek kezébe! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A mobilokat szívesen lopják: könnyű eladni, és értékes. Gondoskodjunk róla, hogy képeink nem kerülnek idegenek kezébe!

Első tipp: ne hagyjuk el!

A telefont elhagyni kellemetlen, még rosszabb talán, ha ellopják. Ilyenkor kicsi remény sincs arra, hogy nem kerül rosszindulatú emberek kezébe. Sajnos a mobilokat lopják és lopni is fogják, mivel még használtan is komoly értéket képviselnek, és gyakorlatilag nincs olyan védelem, amivel örökre használhatatlanná lehetne tenni egy eszközt: maximum olyan van, ami nagyon drága, és nem éri meg.

Sorra vesszük azokat a teendőket, amelyeket minimum meg kell tenni, hogy legalább az adatainkhoz, fotóinkhoz ne férjenek hozzá.

A mobilszolgáltató

A mobilszolgáltató - azon kívül, hogy szidható, ha nincs térerő - egy sor egyéb dolgot is biztosít: például regisztrálja a készülékünket. Az okostelefonok lopás esetén távolról letilthatók a hálózatról, típustól függően zárolhatók is, így az adatokhoz a továbbiakban senki nem férhet hozzá, csak egy, a szolgáltató által biztosított kóddal (ha mégis előkerülne). A probléma ezzel, hogy a folyamat rendelkezik átfutási idővel, valamint a kiegészítő tároló (memóriakártya, amire a legtöbb mobil a képeket tárolja) nem titkosítható ilyen módon. Tehát az adataink egy része csak rövidebb ideig, másik része továbbra is elérhető.

Védjük inkább mobilunkat kóddal...

A mobiloknál zárolási képernyő állítható be, az csak egy minimum 4 jegyű kód begépelése után használható. Természetesen beérkező hívást ugyanúgy fel lehet venni, de a telefon többi funkciója nem használható. Ez azonnali védelem (még ha nem is a leghatékonyabb) az adatok lopása ellen.

...és szoftveres védelemmel

A telefonok egy része rendelkezik beépített szoftveres védelemmel, de a legelterjedtebb Androidos eszközökön külön védelem telepítése szükséges. Vagy telepítjük és beállítjuk a gyártó által kínált megoldást (pl. a Google Playből letölthető Android Device Manager, a Windows Phone és az iOS egyaránt rendelkeznek ezekkel a funkciókkal, csak be kell állítani azokat), vagy felteszünk egy komplexebb programot, ami pl. vírusvédelemre is jó. Ilyenek Androidra:

  • Comodo Mobile Security
  • AVG Mobile Security
  • Avast Mobile Security

A fenti alkalmazások mindegyikét ugyanazokra a célokra használjuk, ha elveszítettük a telefonunkat, vagy ellopták azt: - jeleznek, ha kicserélik a készülékben a SIM-kártyát - nyomon tudjuk követni az eszközt, térképen meg tudjuk határozni a pontos helyét - távolról zárolni tudjuk a telefont, sokkal gyorsabban, mint a szolgáltató - ha minden kötél szakad, a telefon teljes tartalmát törölni tudjuk

Fontos, hogy a fentieket részletesen állítsuk be, amennyiben elveszünk a menüben, kérjük meg egy kicsit is hozzáértő ismerősünket.

Ne felejtsük: a telefonunk így is elveszíthető, a névjegyzéket, fontos adatokat szinkronizáltan tároljuk!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...