2022.08.24. 12:15:00 6007 211

Hogyan kezeld, ha munka nélkül maradsz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nemzetközi és a hazai helyzet fokozódik. Most inkább nem boncolgatnám a vélt és a valós okokat, inkább foglalkozzunk azzal, hogy felkészültek legyünk, amikor beüt a baj. A munkaerőhiány világában miért is kell tíz körmünkkel kapaszkodnunk az állásunkba?

Elbocsátás után - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Elbocsátás után

Az a kilátástalan érzés, ami elbocsájtásunk során szakad ránk, könnyen megbéníthat minket, hiszen egzisztenciánk mellett mindennapi megélhetésünk is kockán foroghat. Az önsajnálat helyett a kezdeti sokkból való felébredés után inkább tegyünk meg mindent azért, hogy visszakerülhessünk a munkaerőpiacra.

1. Tisztázd az okokat!

Ne elégedj meg a munkaszerződés felbontásakor elhangzó közhelyekkel, kérj részleges indoklást a felmondás okáról! Maradj összeszedett, hiszen ez mindkét fél számára kellemetlen beszélgetésnek ígérkezik.
A tényleges ok sokszor segít nekünk abban, hogy tisztábban lássuk a helyzetet, és utat mutat abban, hogy miben is kellene fejlődnünk.

2. Fejezd ki nyitottságodat!

Amennyiben nem a munkák minőségével volt probléma, hanem pl. az adott részleg létszámleépítése érintett ilyen hátrányosan, kérdezzünk rá, hogy vállalaton belül nincs-e esetleg olyan munkakör, amit el tudnánk látni. A nemleges választ is fogadjuk higgadt méltósággal, és kérjünk referenciát, mielőtt távoznánk.

3. Kérvényezd a munkanélküli segélyt!

Sokan túl büszkék vagy kényelmesek ahhoz, hogy a vizionalizált néhány hetes munkanélküliség ideje alatt nyilvántartásba vetessék magukat a munkanélküli központban. Pedig ami másnak jár, az neked is!

4. Szánj időt a kikapcsolódásra!

Felejtsd el, hogy a kanapén ülve üres dobozok között sajnálod magad, mint a filmekben, viszont a stresszoldás valóban hasznos időtöltés lesz. Élvezzük ki pl. a szabad levegőn végzett testmozgás lehetőségét, miközben számot vetünk a munkafronttal kapcsolatos erősségeinkből és gyengeségeinkből.

5. Frissítsd az önéletrajzodat!

De ez ne csak annyiból álljon, hogy a legutolsó munkahelyünk is felkerül a listára, hiszen a trendek folyamatosan változnak. Szánjunk időt a CV teljes átdolgozására, és kerüljenek feltűntetésre az új készségeink is!

6. Nézz új állás után!

Miután letisztáztunk magunkban mindent és új önéletrajz is birtokunkban van, keressünk olyan pozíciókat, amelyek megfelelnek képzettségi szintünknek. Regisztráljunk be a portálokra, de ne bízzuk vakon magunkat a beállított hírlevelek szűrőire! Várakozás közben pedig tanuljunk valami hasznos újdonságot!

7. Gyakorolj az állásinterjúkra!

Készüljünk fel az interjúztatók által leggyakrabban feltett kérdések mellett specifikusabb kérdésekre is, és sose felejtsünk el utána járni az adott cég történetének sem. Valószínűleg rákérdeznek a munkaviszonyunk megszűnésének körülményeiről is, amire magabiztosan, a történtekből előnyt kovácsolva célszerű reagálni.

Forrás: www.indeed.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hogyan vásárol az, aki tudatos?

A tudatosság a vásárlás tekintetében is mérvadónak bizonyul, melynek érvényesítése nagy eséllyel idézhet elő pozitív társadalmi, környezeti, gazdasági és egyéni hatásokat. A tudatos fogyasztásként vagy etikus fogyasztói magatartásként ugyancsak ismertté vált fogalom arra ösztönzi az embereket, hogy átgondoltabb vásárlói döntéseket hozzanak. Mindemellett kulcsfontosságú az is, hogy ezzel a hozzáállással előtérbe kerüljön a fenntarthatóság, az úgynevezett fair trade áruk vásárlása, vagyis a méltányos kereskedelem is.

Ébreszd fel kreatív énedet

Valahányszor szó esik a kreativitásról eszembe jut egy szellemes történet, melyben egy egyetemi hallgatótól egy alkalommal megkérdezik, hogy: mennyi ideig tartana számára az, hogy megtanuljon japánul? Mire a hallgató válasza az volt, hogy: az attól függ, milyen szoros a határidő. Korunkban, amikor a munkahely és az élet egyéb területein egyre nagyobb igényeket támasztanak felénk, a kreativitás valóságos szellemi Jolly Jokernek bizonyul. Lássuk, hogy miben mutatkozhat meg még ennek az emberi képességnek az ereje.

A kiszámíthatatlan és szeszélyes szerencse

A római mitológiából ismertté vált istennő, Fortuna nevét legsűrűbben a szerencse társaságában, avagy éppen annak hiányában szoktuk emlegetni. Az élet történésein töprengő eleink már a korai időkben felismerték azt, hogy a szerencse alapismertetője: a kiszámíthatatlanság, a szeszélyesség. Éppen ezért bölcsnek mondható az az ember, aki a ma szerencséjében tobzódva arra is elég bátor és józan gondolni, hogy ez az állapot nem biztos, hogy örökidejűnek tekinthető.