2022.08.24. 12:15:00 5897 211

Hogyan kezeld, ha munka nélkül maradsz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nemzetközi és a hazai helyzet fokozódik. Most inkább nem boncolgatnám a vélt és a valós okokat, inkább foglalkozzunk azzal, hogy felkészültek legyünk, amikor beüt a baj. A munkaerőhiány világában miért is kell tíz körmünkkel kapaszkodnunk az állásunkba?

Elbocsátás után - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Elbocsátás után

Az a kilátástalan érzés, ami elbocsájtásunk során szakad ránk, könnyen megbéníthat minket, hiszen egzisztenciánk mellett mindennapi megélhetésünk is kockán foroghat. Az önsajnálat helyett a kezdeti sokkból való felébredés után inkább tegyünk meg mindent azért, hogy visszakerülhessünk a munkaerőpiacra.

1. Tisztázd az okokat!

Ne elégedj meg a munkaszerződés felbontásakor elhangzó közhelyekkel, kérj részleges indoklást a felmondás okáról! Maradj összeszedett, hiszen ez mindkét fél számára kellemetlen beszélgetésnek ígérkezik.
A tényleges ok sokszor segít nekünk abban, hogy tisztábban lássuk a helyzetet, és utat mutat abban, hogy miben is kellene fejlődnünk.

2. Fejezd ki nyitottságodat!

Amennyiben nem a munkák minőségével volt probléma, hanem pl. az adott részleg létszámleépítése érintett ilyen hátrányosan, kérdezzünk rá, hogy vállalaton belül nincs-e esetleg olyan munkakör, amit el tudnánk látni. A nemleges választ is fogadjuk higgadt méltósággal, és kérjünk referenciát, mielőtt távoznánk.

3. Kérvényezd a munkanélküli segélyt!

Sokan túl büszkék vagy kényelmesek ahhoz, hogy a vizionalizált néhány hetes munkanélküliség ideje alatt nyilvántartásba vetessék magukat a munkanélküli központban. Pedig ami másnak jár, az neked is!

4. Szánj időt a kikapcsolódásra!

Felejtsd el, hogy a kanapén ülve üres dobozok között sajnálod magad, mint a filmekben, viszont a stresszoldás valóban hasznos időtöltés lesz. Élvezzük ki pl. a szabad levegőn végzett testmozgás lehetőségét, miközben számot vetünk a munkafronttal kapcsolatos erősségeinkből és gyengeségeinkből.

5. Frissítsd az önéletrajzodat!

De ez ne csak annyiból álljon, hogy a legutolsó munkahelyünk is felkerül a listára, hiszen a trendek folyamatosan változnak. Szánjunk időt a CV teljes átdolgozására, és kerüljenek feltűntetésre az új készségeink is!

6. Nézz új állás után!

Miután letisztáztunk magunkban mindent és új önéletrajz is birtokunkban van, keressünk olyan pozíciókat, amelyek megfelelnek képzettségi szintünknek. Regisztráljunk be a portálokra, de ne bízzuk vakon magunkat a beállított hírlevelek szűrőire! Várakozás közben pedig tanuljunk valami hasznos újdonságot!

7. Gyakorolj az állásinterjúkra!

Készüljünk fel az interjúztatók által leggyakrabban feltett kérdések mellett specifikusabb kérdésekre is, és sose felejtsünk el utána járni az adott cég történetének sem. Valószínűleg rákérdeznek a munkaviszonyunk megszűnésének körülményeiről is, amire magabiztosan, a történtekből előnyt kovácsolva célszerű reagálni.

Forrás: www.indeed.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Aki szerint minden megoldható: Marie Forleo

Amikor leemelünk a könyvespolcról egy életvezetési tippeket, potenciális sikerrecepteket tartalmazó könyvet nem kevés esetben lesz úrrá rajtunk a kételkedés. Mégis kíváncsian belelapozunk, mivel átsuhan a fejünkön az a gondolat, hogy „hátha éppen most tárul fel valami, amit régóta várunk… talán éppen most kapunk választ egy régóta várólistás kérdésünkre…” Fenntartásokkal, gyanakvó tekintettel, bizalmatlanul, mégis egy soha meg nem szűnő gyermeki kíváncsisággal elkezdjük olvasni a könyvet.

Bye-bye stressz! – Tippek és trükkök, hogy nyugodtabban teljen a hét

Mindannyiunk álma – amellett, hogy annyi csokit ehetünk, amennyi csak belénk fér, mégsem hízunk;) – hogy minden napunk, hetünk, hónapunk, évünk nyugodtan teljen, mindenféle felesleges stressz tűnjön el az életünkből. Igen, némi izgalom nem árt, de a csipp-csupp dolgokon való aggódás nem ide tartozik.

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.