2017.09.11. 11:43:38 11053 279

Hogyan használhatjuk a drónt szabályosan?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Manapság egyre többen vásárolnak drónt saját használatra vagy akár ajándékba is. Rendkívüli népszerűségét többek között annak köszönheti ez a kis szerkezet, hogy segítségével madártávlatból készíthetünk videofelvételt például egy nyaralás alkalmával. De belegondoltunk-e már abba, hogy ezt a hobbitevékenységet sem lehet felelőtlenül, meggondolatlanul gyakorolnunk. Milyen szabályokra is kell figyelnünk a drón használata előtt és közben. Alábbi cikkünkből kiderül.

Drón - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Drón

Először is fontos tisztázni, hogy drónnak az olyan légijárművet nevezzük, melynek nincs pilótája, és emberi irányítás szükséges a működéséhez. A fedélzetén repülésvezérlő rendszer található, amely a hozzá kapcsolt szenzorok segítségével önálló repülésre képes.

Tekintettel arra, hogy a légtér nem magánterület, azt bárki használhatja, ám kizárólag engedély birtokában. A kérelmet jelenleg papíralapon szükséges benyújtani a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályának címezve (1885 Budapest, Pf. 25.), 3000,- Ft illeték lerovása mellett. Ügyeljünk a határidőre is, ugyanis beadványunkat a tervezett igénybevétel előtt legalább 30 naptári nappal kell előterjesztenünk.

Egységes szerkezetbe foglalt jogszabály még nem lépett életbe hazánkban a téma kapcsán, így jelenleg több helyről tudjuk csak összeollózni a vonatkozó rendelkezéseket. Azonban jó hír, hogy már a jogalkotó is foglalkozik az üggyel és várhatóan legkésőbb 2018-ban hatályba is lép az a törvény, melynek idáig csupán a tervezete ismert. Ez utóbbi, jelenlegi állapotában 3 kategóriába sorolja a drónokat, úgy, mint:

  • 2 kilogrammnál kisebb drónok, melyekkel csak nappal és legfeljebb 50 méter magasságig lehet repülni,
  • 2 kilogrammnál nehezebb, de 25 kilogrammnál könnyebb, 50 méter feletti repülésnél ez a kategória már jogosítványt igényel, és szintén csak jogosítvánnyal irányíthatunk, ha belterületen reptetünk,
  • 25 és 150 kilogramm közötti drónok, természetesen ezek is már csak vezetői engedéllyel irányíthatók.

A törvénytervezet továbbá a papíralapú engedélyezés lassúságára is megoldást keres. Kilátásba helyezte a mobiltelefonon keresztül történő engedélykérést. Egy applikáció az adatok rögzítését követően automatikusan elbírálja a kérelmet és nyomban jelez, ha valamilyen oknál fogva tiltott a repülés. Azt tehát látjuk, hogy még gyerekcipőben jár a drónhasználat teljes körű szabályozása, azonban reményeink szerint a 2018-as év meghozza az áttörést.

Nem veszélytelen a drón röptetése abból az aspektusból sem, hogyha meghibásodik a gép, lezuhan és kárt okoz, kártérítési felelősségünkön túl büntetőjogi felelősségünk is fennállhat. A pilóta nélküli légijárművek röptetése többek között emiatt felelősségbiztosításhoz kötött. Ez megoldást jelent az esetleges károk rendezésére.

Összegezve tehát a fentieket, jogosítvány még nem, de engedély szükséges a röptetéshez, kössünk biztosítást az esetleges károkozás miatt és figyeljük a vonatkozó jogszabály hatálybalépésének idejét is, hiszen a jog nem tudása nem mentesít a felelősség alól. Erre hívjuk fel az ügyben érintett családtagjaink, barátaink figyelmét is.

dr. Sári Judit

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Derült égből villámcsapás: mikor jogtalan a felmondás?

Az egyik legrosszabb élethelyzet, amivel munkavállalóként szembesülhetünk, az az, amikor elénk teszik a felmondó nyilatkozatot vagy szóban közlik velünk a helyzetet. De valószínűleg még rosszabb a helyzet akkor, ha a felmondás jogtalan. Márpedig manapság sajnos a jogtalan felmondások száma is egyre inkább növekszik, ezért munkavállalói szempontból érdemes felkészülni minden eshetőségre és tisztában lenni a jogainkkal.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős.

Ezek most a legnépszerűbb nyelvek, amiket érdemes megtanulni

Az idegennyelv-tanulás amellett, hogy kiváló agytorna, értelmes időtöltés, még a karrierépítés során is kimagasló szerephez jut. Sokak hosszú távú tervei között élen jár az utazás, a más kultúrák megismerésének vágya, ezért érdemes idejében belevágni a kognitív fejszénket egy memória-acélozó nyelvtanulási projektbe. Az alábbiakban megnézzük, hogy 2024-ben melyek a legnagyobb érdeklődésnek örvendő nyelvek, amelyek megtanulásával számos előnyre tehetünk szert.