2014.06.24. 14:00:00 6762 17

Hétvégén tengerpart? Persze!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kikapcsolódásra, hétvégi programként tökéletes hely a Balaton, gyorsan oda lehet érni és viszonylag olcsó. Azonban sokan vannak, akik inkább a tengerben szeretnének úszni. Gondolatébresztőként felelevenítjük elmúlt évi tapasztalatainkat, mire figyeljünk, ha egy hétvégére inkább Horvátországba mennénk a közeli fürdő lehetőségek helyett. Mert megéri, akár egy hétvégére is kimozdulni a megszokottból!

Tenger - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tenger

Utazási költség

Az első érv Horvátország mellett, hogy a Magyarországhoz közelebbi területekre Budapestről alig 4,5-5 óra alatt oda lehet érni, a szabályok betartásával. Menjünk tele autóval, de legalább 4-en. Az üzemanyag fogyasztástól függően kb. 30 000 Ft-ba kerül, ha sokan vagyunk, az egész út még autópályadíjakkal együtt is megvan fejenként 10 000 Ft-ból.

Az Isztria északi települései és Zadar környéke van a legközelebb hozzánk, hétvégi úti célunkat innen érdemes kiválasztani.

Szállás

Egy-két napra biztosan nehezen találunk majd apartmant, általában csak hosszabb időre adják ki szívesen. Mivel a hotelek nem kifejezetten olcsók, és az utazás elég sokba került, marad a kemping, sátorral. Az árak balatoniak, egészen barátságosak: 10 euró/fő/éj.

Kemping árak

Felszerelés

A kötelező nyaralási kellékeket el ne felejtsük:

  • fürdőruha
  • naptej
  • nagyobb törölköző
  • polifóm, mivel a strandok kavicsosak és a sátorban is jól jöhet
  • úszócipő

Amire figyeljük

A legtöbb kemping csak este 10-ig, legjobb esetben 11-ig foglalható el. Ez után már nem kapunk szállást, és - elvileg - tilos a kocsiban aludni. (A szerző ismer olyat, aki mégis azt tette ;))

Ha mindenképpen a kocsiban kell aludni, ne a főút mellett álljunk meg, és váltásban aludjunk: valaki mindig legyen ébren. Mivel többen vagyunk, bulizzunk egyet hajnalig!

Éjszaka ne akarjunk a tengerben fürödni! Jó esetben csak kiküldenek a partra, ha kitartóbbak vagyunk, büntetés lehet a vége. Ráadásul veszélyes is.

Gyorshajtás: felejtsük el! A horvát rendőrök jó fejek, talán még egy-egy apróbb kihágást is elnéznek, de a gyorshajtást nagyon komolyan veszik. Egyébként is, a tengerparti kis utakon a sebességkorlátozásokat komolyan kell venni, ha kitesznek egy 40-es táblát országúton, annak oka van.

Alkohol és más folyadékok: drágák, pl. a sör és az ásványvíz ára a miénkkel összevetve elég magas. Jó magyar turistaként vigyünk magunkkal itthonról. Persze ne nyissunk kisebb lerakatot a kocsiban! :)

A turnusváltás a legtöbb helyen szombaton van, a fizető kapuknál (kártyával is fizethetünk akár) komoly sorok vannak. A visszautat időzítsük vasárnap késő délutánra, úgy este elkerülhetjük a délutáni dugót az M7-esen.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.