2017.11.09. 16:13:28 10817 303

Határon átnyúló ügyletek -
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A földrajzi mobilitás és az internetes szerződéskötések elterjedése együttesen vezetett arra, hogy mindennapossá váltak az olyan szerződéskötések, ahol a másik fél külföldi, vagy egyéb külföldi elem bukkan fel az ügylet során. Előnyei vitathatatlanok, hiszen sok esetben olcsóbban vagy kedvezőbb feltételekkel juthatunk hozzá egy adott termékhez vagy szolgáltatáshoz.

Online vásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Online vásárlás

Amennyiben megjelenik egy külföldi elem a szerződésben, azt határon átnyúló ügyletnek nevezzük. Mi lesz a következménye a határon átnyúló jellegnek? Jogvita esetén például külön vizsgálni kell azt, hogy melyik ország hatóságainak van lehetősége eljárni, illetve további tisztázandó körülmény, hogy melyik ország jogát kell alkalmazni.

Gondoljunk csak bele, milyen jelentősége van ennek! Ön megrendel egy napelemes rendszert Győrben egy mindössze pár kilométerre fekvő szlovákiai cégtől. Amennyiben kifizeti a rendszer telepítésének költségeit, majd a cég pár adminisztratív jellegű intézkedést követően nem tesz eleget a vállalt kötelezettségeinek, hova fordulhat a megrendelő?

Ilyen és hasonló esetekben vizsgálni kell a felek között létrejött szerződést, hiszen a szerződéses szabadság elvéből adódóan a szerződő felek dönthetnek arról, hogy jogvita esetén milyen bíróság hatáskörét kötik ki, illetve melyik ország jogát kell majd alkalmazni.

A kellő körültekintés és megfontoltság minden esetben fontos, de határon átnyúló szerződések esetén ezek jelentősége tovább nő. Bár a határon átnyúló jellegű szerződésekből eredő jogviták hatékony rendezése és a külföldi végrehajtások elősegítése érdekében a szabályozás és a jogi környezet folyamatosan fejlődik, sajnos mind a mai napig nem mondható tökéletesnek és zökkenőmentesnek.

Fontos tehát, hogy megismerjük lehetőségeinket arra az esetre, ha jogvita támad a szerződés teljesítésével. Így például az Európai Unión belül (Dánia kivételével) határon átnyúló polgári és kereskedelmi ügyekben lehetőség van úgynevezett európai fizetési meghagyás kibocsátását kérni lejárt pénzköveteléseink érvényesítése érdekében.

Magyarországon az európai fizetési meghagyásos eljárás megindítását az arra előírt formanyomtatványon, papír alapon kezdeményezhetjük közjegyzőnél. Sajnos hónapok kérdése, míg kiderül, hogy a másik fél nyújt-e be ellentmondást, így az eljárás perré alakul-e, vagy ellentmondás hiányában jogerős és végrehajtható-e a követelésünk.

Azt a kérdést, hogy perré alakulás esetén melyik ország bírósága járhat el, ugyancsak uniós szintű rendeletek szabályozzák. A fogyasztókat védő rendelkezés azonban, hogy ha velük szemben indul az eljárás, akkor az ő lakhelye szerinti bíróság jár el.

Minthogy minden esetben költségesebb egy külföldi országban pereskedni, az ottani jogot ismerő jogi képviselővel együtt dolgozni, szerződéskötésnél ezt a szempontot is mérlegeljük! Amennyiben módunk és lehetőségünk van a választásra, a jogviták esetén eljáró bíróságként magyar bíróságot kössünk ki, és a magyar jog alkalmazását kössük ki. Természetesen ez nem minden esetben oldható meg, ilyenkor ne vállaljunk felesleges kockázatot, vagyis még alaposabban járjunk utána annak, hogy kivel és mire kötünk szerződést, hogy elkerülhető legyen jogaink kanyargós útvesztőkben történő érvényesítése.

dr. Gombolai Éva

Forrás: DAS

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.