2020.07.16. 17:40:14 12358 329

Hangya invázió a kertben! – Jó a levéltetű ellen? Tehetünk ellene?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elsősorban a kertes házakban – de nem csak ott- nyáron felüti fejét a hangya gond és jócskán okoznak bosszúságot kint és bent egyaránt. A levéltetvek ellen viszont például kifejezetten hasznosnak mondják. Lássuk tehát, jó vagy rossz nekünk a hangya? És ha elegünk van, hogy üldözhetjük ki – akár a paradicsomunkból.

Hangya kockacukorral - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hangya kockacukorral

Bár növényeinket nem bántják és szerves részei az ökoszisztémának, 4 éves kor fölött mégsem kedveli az ember a hangyákat. Elhordják a morzsákat, az elhull rovarokat, de cserébe ott izegnek-mozognak a gyümölcsféléken, neki esnek az érő fügének, a zöldségeken is találkozhatunk velük. Nem ritkán pedig a rózsáink levelén is – méghozzá a levéltetvek miatt.

Ha másról nem is vettük észre a levéltetű megjelenését, az, hogy hangyák grasszálnak a rózsatöveken határozott és biztos jele annak, hogy ideje tetűírtásba fogni. Népszerű tévhit, hogy levéltetvek ellen jó a hangya

De ez sajnos nem igaz. Valóban sok rovart elpusztítanak, de a tetvektől mégsem szabadítanak meg, nem őket, hanem az általuk kiválasztott mézharmatot fogyasztják a hangyák kitörő örömmel. Tehát remek szimbiózist alakítanak ki egymással: A hangyák stimulálják a tetvek potrohát, ami ezáltal több mézharmatot választ ki, a hangya pedig jól lakott és boldog lesz. És bár olykor valóban elfogyasztják a levéltetvet is, sokkal jellemzőbb, hogy az intenzívebb mézharmat termeléshez a tetvek sokkal több nedvet kiszívnak a növényeinkből, ami ezáltal még nagyobb kárt szenved. És ez még nem minden…

Mikor a hangya máshol legelteti a levéltevét

Egészen úgy működik, mint a juhoknál – néha egy friss új legelőre kell őket vinni a nagyobb tej(mézharmat) hozam érdekében. A hangyák pedig ezt meg is teszik; potrohuknál fogva átvontatják kedvenc tetveiket más, korábban egészséges és fertőzetlen növényeinkre és ott hagyják őket eszegetni, szaporodni. Ráadásként, ha például vírusos növényről kerül át a kártevő, akkor a vírust is viszi magával az újabb áldozatokra. Ezen felül maga a hangya is hajlamos mezőgazdasági kárt okozni: például a csírázó búzaszemek kiszedésével.

Így tehát a tévhit megdőlt, nem segít a hangya. Védekezni kell ellene. De hogyan?

A hagyományos rovarölők és permetek csak közvetlen kontakt esetén segítenek a pusztításban, így a bolyt több alkalommal, rendszeresen szét kell túrni és alaposan lepermetezni. Ha minden csapattagot sikerül felszámolnunk, gereblyézzük szét a hangyabolyt. Nem kell megijedni, ha elsőre hatástalannak tűnik a permetlé. A közvetlenül permetezett hangyák is elmásznak és valamivel később, a földfelszín alatt pusztulnak el a szer hatására. Jobb kint, mint bent Ezt ugyan nem kifejezetten rovarokra szokták mondani, de hangya ügyben nagyon igaz!

Ha növényeinken jelennek meg, biztosan fel kell készülnünk a levéltetvek elleni harcra, ám olykor a lakásban is összefutunk velük. A por, a lehullt ételmaradék, kenyérmorzsa, kiskedvencünk által szétszórt táp egyaránt hívogató lehet a kis rovaroknak és sajnos hosszú távra is berendezkedhetnek, ha nem zavarjuk őket alapos takarítással. A kamra, konyha rendszeres, precíz tisztántartása tehát elengedhetetlen és ha még ez sem működne, érdemes hangyacsapdákat is bevetnünk. Mert a kamrában tárolt élelmiszerekben biztos nem akarjuk viszontlátni őket, amellett pedig a csípésük sem kifejezetten kellemes.

Forrás: balintgazda.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...