2020.01.04. 16:15:23 7435 294

Gyógyítsd meg a beteg fádat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha dísz- vagy gyümölcsfád megsérül, megreped, vagy másként roncsolódik, nem kell egyből kivágnod. De minél hamarabb cselekedsz, annál nagyobb az esély a gyógyulásra, ezért, ha sérülést észleltél a fádon, ne habozz. Olvass tovább és mentsd meg a fát!

Almafa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almafa

Sajnos előfordul, hogy a kertünk fáinak törzsén vagy ágain komoly sérülések keletkeznek. Okozza akár jármű, akár kerti eszköz a bajt, súlyos veszélyt jelenthet a fára, hiszen a sebeken megtelepszenek a kártékony szúbogarak, a taplógombák és a penész is. Ezek pedig viszonylag rövid időn belül a fa pusztulását okozzák.

Megelőzés

Mint mindig, fa ügyben is akkor van a legegyszerűbb dolgunk, ha előre gondolkodunk és igyekszünk megelőzni a fa sérülését. Kapuban, vagy parkoló közelében kis cölöpökkel érdemes körbe kerítenünk ágas barátunkat, és ez a kertben sem rossz ötlet, ha a kutyánk kaparja, vagy például a kecskénk előszeretettel rágja a törzset. A kerti szerszámokkal bánjunk körültekintően, hogy ne okozzunk magunknak fölöslegesen gondot.

Sérülés a törzsön, ágon

Ha ilyesmit észlelsz, tisztítsd meg egy éles, tiszta késsel. Ez azt jelenti, hogy egészen az egészséges részig el kell távolítani a fa szöveteket. Ezt követően sebvédő anyaggal (pl. úgynevezett fagéllel) kenjük be, majd ezt ismételjük gyakran, amíg a sebesült rész körül beindul a fa védelmi reakciója és burjánzásba kezd. A védőanyagból kapható fújós verzió is, amivel esetenként könnyebb lehet dolgozni. Ezzel megakadályoztuk a kártevők bejutását és elősegítettük a fa teljes gyógyulását.

Ha szétreped a fakorona

Ez főleg a gyümölcsfák esetén, termő időszakban szokott előfordulni és bizony kétségbeejtő tud lenni. A termés súlya alatt kettérepedt törzs gyorsan megszüli a gondolatot, hogy ki kell vágni a fát, pedig ezt könnyen elkerülhető. Általában az elágazás tövében kezdődik a törés, így, ha itt bilinccsel összehúzzuk, összegyógyul. Ehhez használjunk kb. 5 centi széles hordóabroncsból, vagy vashuzalból készített bilincset, amit csavarral jól össze tudunk szorítani. A fémet azonban mindenképp párnázzuk alá. Például régi gumiabroncsból kivágott, több réteg gumicsíkkal. Ezzel a puha alátéttel kerülhetjük el, hogy a növekvő törzs szövetébe vágjon a bilincs. Mikor ezzel készen vagyunk, a repedés vonalát alaposan kenjünk be sebvédő balzsammal, segítve a gyógyulást és megakadályozva a fertőzéseket.

Mit kezdhetünk az odúkkal?

Először is kerüljük el a kialakulásukat! Odvasodás akkor indul be, ha nem megfelelően kezeljük a levágott, letört ágak helyét, vagy metszéskor csonkot hagyunk. Ilyenkor a lassabban megy végbe a kéregszövetek kialakulása, mint a faszövetek korhadása és mély lyukak jönnek létre a fában. Ha már megvan a baj: éles eszközzel az élőszövetig távolítsuk el maradványokat. Az odút töltsük meg gipsszel hézagmentesen. Ha berepedezne, húzzunk rá egy réteg sebvédő anyagot is, így légmentesen zárva biztonságban lesznek a sérült szövetek.

Ha megjelent a mézga

Sajnos sok oka lehet, például magas a talaj mésztartalma, vagy épp túl sok a talajvíz. Bánthatja gomba, rovarok, vírusok vagy épp a tavaszi fagy. Elsőként az okot kell megszüntetnünk, más esélyünk a gyógyításra nincs. Tüneti kezelés azért létezik: szedjük le a mézgacseppeket, vágjuk ki az elhalt szövetet és kenjük be sebvédő fabalzsammal, majd időnként ismételjük meg. De ne felejtsük el, hogy ez a problémát még nem oldotta meg.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!

Ízletes mikróban készült ételek

Tény, hogy vízben főzve sokkal autentikusabb élményt nyújthat egy étel ízvilága. Talán ezért is ódzkodnak tőle oly sokan, hogy mikróban készítsék el a vacsorájukat. Azonban vannak olyan fogások, amelyeket, ha a szükség úgy kívánja bátran elkészíthetünk mikróban is. Válogatásunk ételei nemcsak gyorsan elkészíthetők, hanem az ízük is kifogástalan! Szerintünk érdemes kipróbálni őket!