2021.09.16. 12:15:00 6631 202

Gondoltad volna? Ezeket a meglepő dolgokat nők találták fel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az, hogy a mosogatógépet (1893, Josephine Cochrane), az eldobható pelenkát (1949, Marion Donovan) és a modern melltartók prototípusát (1914, Mary Phelps Jacob) egy-egy hölgy találta fel, nem is olyan meglepő, hiszen ők érzékelték jobban ezeket az inkább nőket érintő problémákat. De van számos más olyan találmány, ami meghökkentő módon nem urak találmánya.

Női feltaláló - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Női feltaláló

A szabadalmat szabadalomra halmozó Margaret Knight-ot még be is perelték, azt állítva, hogy nő nem lenne képes olyan innovatív gépet tervezni, amellyel négyzet alakú aljjal rendelkező papírzacskó gyártható. A pert természetesen ő nyerte az eredeti tervrajzok birtokában.

De még az ablaktörlő (1903, Mary Anderson) és első fordítóprogram, amely valamely programozási nyelven írt programot képes a számítógép számára lefordítani (Grace Murray Hopper) is nők találmánya. Azonban ennél meglepőbb dolgok is születtek hölgyek keze munkája során:

Körfűrész

A ma is használatos szalagfűrészt Tabitha Babbit dolgozta ki 1813-ban egy massachusettsi fűrészüzemben, ezzel könnyítve az ott kézifűrésszel dolgozók munkáját. A berendezést azonban vallási okok miatt sohasem szabadalmaztatta.

Kevlár/Golyóálló mellény

Többek között a golyóálló mellények létezése is ennek a polimerek által megerősített anyagnak köszönhető, amelynek technológiáját Stephanie Kwolek fejlesztett ki 1963-ban. Manapság számos területen alkalmazzák a kevlárt, pl. fékbetéteknél és függőhíd kábeleknél is.

Titkos kommunikációs rendszer

Avagy a torpedó rádió-távvezérlésére alkalmas adóberendezés Hedy Lamarr munkája. A fegyvergyáros férj révén hadiipar közelébe kerülő asszony 1942-ben szabadalmaztatta a berendezést, de a haditengerészet csak 1962-ben kezdte el használni. Az egyidejű frekvenciaváltást 1985-ben elérhetővé tették civil használatra is.

Forrás: www.erdekesvilag.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Kiderült! Ettől boldogok az emberek

A boldogság azok közé a fogalmak közé tartozik, amit egyénenként mindannyian meg tudunk élni, átadni, kézzelfoghatóvá tenni viszont annál nehezebben. Általában egy olyan pozitív érzelmi állapotként szoktuk definiálni, ami által elégedettséget, örömet, nyugodtságot érzünk. Arról viszont nem vagyunk meggyőződve, sem meggyőzve, hogy ez az állapot az egyén életében folyamatossá válhat.

A hármas típusú diabétesz, a MODY, a gyerekeket és a fiatalokat érinti

Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.