2018.04.03. 11:30:32 10074 255

Értéktárgyaink házon kívül
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Életünk során számtalanszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy bizonyos tárgyainkat, ingóságainkat hosszabb-rövidebb ideig szállodában, kávéházban, fürdőben, étteremben vagy színházban, esetleg a nyilvánosság számára nyitva álló egyéb helyiségben használjuk, tároljuk. Ilyen esetekben kérdésként merülhet fel, hogy a dolgokban bekövetkezett esetleges károkért ki tartozik felelősséggel.

Mobiltelefon, laptop egy kávézóban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mobiltelefon, laptop egy kávézóban

Amennyiben szállodában tartózkodunk, a Polgári Törvénykönyv rendelkezései egyértelmű szabályokat adnak a problémás szituációkra. A szállodai letétre irányadó előírások értelmében, a hotelek, panziók felelőssége azokban a dolgokban esett károkra terjed ki, amelyeket a vendég kifejezetten őrzés céljára kijelölt, erre rendelt helyen vagy a szobájában helyezett el, illetve olyan alkalmazott részére adott át, akit az átvételre jogosultnak tarthatott (például az értékmegőrzőben dolgozó munkatársnak). Lényeges, hogy amennyiben az ilyen dolgokban kár esik, a felelősség az összegszerűséget illetően limitált, az nem haladhatja meg a napi szobaár ötvenszeresét. A felelősség ezt meghaladó korlátozására vagy kizárására nincs lehetőség.

Lényeges ugyanakkor, hogy az értékpapírokért, készpénzért és egyéb értéktárgyakért (például ékszerekért) csak akkor áll fenn a szálloda felelőssége, ha azokat megőrzésre átvette, vagy kifejezetten megtagadta az átvételt. Az ilyen tárgyakban bekövetkezett károkért a felelősség korlátlan.

Némiképp eltérően alakulnak a felelősségi szabályok a fürdők, kávéházak, éttermek és színházak esetén, azzal, hogy a felelősség ilyen esetekben sem zárható ki. Egyfelől az ilyen dolgokban bekövetkezett károkért csak akkor áll fenn a felelősség, amennyiben azok olyan tárgyak, melyeket ezekbe az intézményekbe a látogatók rendszerint magukkal visznek. Kávézóban tartózkodás esetén ilyen lehet például akár a laptop. A törvény másik irányadó rendelkezése azt az esetkört fedi le, amikor az ilyen létesítményekben megfelelő hely áll rendelkezésre a látogatók számára dolgaik megőrzése céljából: ruhatár a színházban, értékmegőrző a fürdőben. Ilyen esetekben az intézmény az itt elhelyezett dolgokban esett károkért tartozik felelősséggel.

A fentiekkel ellentétes, figyelmeztető kiírások – “az értékmegőrzőben/ruhatárban elhelyezett tárgyakért felelősséget nem vállalunk” – nem tekinthetők irányadónak, tekintettel arra, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a felelősség érvényesen nem zárható ki.

Szerző: dr. Heinrich Renáta

Forrás: DAS

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.

Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Művészi lampionok, vurstli és a 116 éves körhinta is várja a közönséget esténként a Fővárosi Állat- és Növénykert Tavaszi lampionvarázs eseményén, március 18. és április 21. között Budapesten.

A gyöngyhalászok bizarr munkanapjai és gyakori végzetük: a fűrészfogú halál

A drágaköveiről egykor híressé vált Ceylon szigete később a gyöngyhalászatnak adta át a stafétát. Hajdanán a nemesgyöngy-halászatra specializálódott bennszülöttek egy cápabűvölő jelenlétével és bátorításával ugrottak be a vízbe, hogy kagylózsákmánnyal a kezükben térjenek vissza a hajóra. A halászok által összegyűjtögetett kagylókat felhalmozták, majd elárverezték. A felvásárlók sokat kockáztattak ezzel az üzlettel, hiszen rengeteg kagylóban nem lelték meg a gazdagság forrásaként számon tartott gyöngyszemet. Ám a kereskedők kockázatvállalása eltörpült az életüket minden nap kockára tevő gyöngyhalászokéi mellett.