2019.08.01. 16:37:21 6188 237

Erre figyelj, ha utasbiztosítást kötsz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Többször, több helyen is szót ejtettünk már arról, hogy külföldi utazások esetére, legyen szó nyaralásról, vagy csak város látogatásról minden esetben érdemes utasbiztosítási szerződést kötni. Bár a biztosító mindig a szerződésben meghatározott esetekre és módon térít, mégis lehetnek olyan körülmények, melyek fennállása esetén, egyértelműen mentesül a szolgáltatási kötelezettsége alól.

Autós utazás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autós utazás

Általában a biztosító mentesüléséhez olyan esetek vezetnek, amikor a biztosított személyek nem tettek eleget a kármegelőzési kötelezettségüknek, esetleg annak bekövetkezéséért súlyosan gondatlanul felelnek.

A biztosítottaknak az utasbiztosítási szerződésből eredően is kötelezettségük az esetleges kárt a tőlük elvárható módon megelőzzék, illetve enyhítsék.

Megtörtént eset

Tipikus és konkrét eset, amikor a biztosítottak a tengerpartra menet magukkal vitték az irataikat, fényképezőgépeiket és a járművük kulcsát is. A tengerparton azonban nem gondoskodtak arról, hogy mindig valaki vigyázzon az érékekre, ezt egy tolvaj kihasználta, és valamennyi iratukat, értékeiket, a kocsi kulcsot magával vitte.

Az utasbiztosítás alapján a biztosító a rablásból, lopásból eredő kárt (iratok pótlásának költségét, fényképező gépek, kamerák használati értékét) meg is térítette volna (kivéve a gépjárműre vonatkozó kárt), azonban a kárrendezés során egyértelműen megállapítható volt az, hogy bizony a biztosítottak nem tettek eleget a fentiekben részletezett kármegelőzési kötelezettségüknek, mi több súlyosan gondatlanul maguk is hozzájárultak ahhoz, hogy értékeiket ellopja valaki. Ez pedig teljesen jogszerűen vezetett a biztosító szolgáltatás alóli mentesüléséhez. Lássuk be, ez elég gyakori esetnek számít.

A biztosítók sokszor az általános szerződési feltételeikben meg is határozzák azokat a konkrét eseteket, melyeket súlyosan gondatlannak tekintenek. Ez mindenképpen iránymutatás a biztosítottak számára. Azonban annak valódi megítélése, hogy mi lett volna megfelelő módja a kármegelőzésnek, vagy mennyiben voltak az érintettek súlyosan gondatlanok, egyedileg vizsgálandó körülmények.

Szerző: dr. Burján Zsuzsanna

Forrás. D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Holmik Kínából? – AliExpress, Wish, Alibaba, a modern „kínai piac”

Szebbnél szebb, kreatív, ötletes, sokat ígérő dekorációs, és konyhai ötleteket láthatunk az internetet böngészve. És hogy hol tudjuk beszerezni a legtutibb kiegészítőket hozzá? A modern kínai piacon! Tehát a webshopokon, ahol botrányosan jó áron jutunk kütyükhöz bármilyen témában – csak ki kell várni! Íme minden, amit tudni akartál a kínai rendelős oldalakról!

Mennyi az annyi? Avagy a világ 10 legdrágább fűszere

A fűszerek az emberiség keletkezése óta nagy szerepet játszanak mindennapi életünkben. Erre engednek következtetni az antik írásos emlékekben ezekre tett utalások is. Az archeológusok már i.e. 3000 előtti egyiptomi sírokban is találtak fűszereket, amelyeket a test balzsamozására használtak. I.e.200 és 1200 között a rómaiak fűszerekkel kereskedtek az Egyiptom és India között megtett óceáni utazásaik során. Borssal, fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel tértek haza.

Hogyan készüljünk fel a téli vezetésre?

Ahogy leesik pár centi hó, vagy kicsit csúszósabbak az utak, már közlekedési káoszról és a balesetek számának hirtelen megnövekedéséről számolnak be a híradások. A probléma gyökere pedig sok esetben nem a vezetői képességek hiánya, hanem az, hogy az autó nincs felkészítve a téli időjárásra. Nézzük tehát, hogyan készíthetjük fel magunkat és az autónkat egyaránt a téli vezetésre.