2016.10.07. 15:52:59 8170 162

Erősödik a Matthew hurrikán, kétmillió embert sürgetnek menekülésre
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Erősödik a Matthew hurrikán, s immár kétmillió embert sürgetnek az illetékesek a déli szövetségi államokban, hogy meneküljenek a partvidékekről.

Hurrikán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hurrikán

Már négyes erősségű a Matthew hurrikán, amely egyelőre még a karibi térségben tombol, de helyi idő szerint csütörtök estére-éjjelre már eléri a floridai partokat. Az amerikai Országos Hurrikán Központ szerint a szél sebessége elérheti az óránkénti 185-205 kilométert.

Négy szövetségi államban - Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében és Észak-Karolina teljes területén - már szerda óta rendkívüli állapot van érvényben, a floridai kormányzó, Rick Scott csütörtökön kétóránként tartott sajtóértekezletet, s mindenki - beleértve Barack Obama amerikai elnököt is - a közeledő vihar veszélyeire figyelmeztet. "Ez a vihar gyilkolni fog" - mondta csütörtöki sajtóértekezletén a floridai kormányzó, s ismételten felhívta honfitársai figyelmét, hogy hagyják el a partmenti vidékeket, mert amikor a vihar lecsap, akkor már a mentők sem tudnak segíteni.

Floridában, Georgiában és Dél-Karolinában körülbelül kétmillió embert szólítottak fel a hatóságok a menekülésre, az országutakon hosszú, tömött sorokban, lépésben haladnak az autók az egyes szövetségi államok belső vidékei felé. 2012 óta - amikor a Sandy hurrikán csapott le az Egyesült Államok keleti partvidékére - most rendelték el a legnagyobb arányú evakuálást. Floridában a kormányzó arra figyelmeztetett másfélmillió embert, hogy okvetlenül hagyja el otthonát. "Nincs ok a maradásra, senkinek nincs esélye e viharral szemben" - fogalmazott Scott kormányzó. Csütörtök déltől a floridai repülőtereken már 1400 járatot felfüggesztettek, Miamiban, Fort Lauderdale-ben és Orlandóban lezárták a repülőteret. A nagyobb városokban, Miamiban, Palm Beachben, Orlandóban, Tampában kiürülőben vannak az élelmiszerboltok, s bár üzemanyagban egyelőre általában nincs hiány, már arról érkeznek jelentések, hogy Floridában sok benzinkútnál kifogytak.

A több megyére érvényes kötelező evakuálásnak köszönhetően zsúfoltak az országutak Georgiában és Dél-Karolinában is. Dél-Karolinában mintegy 250 ezer ember már elhagyta a vihar fenyegette partvidékeket, s csütörtökön várhatóan további 200 ezer ember kel útra. A dél-karolinai közlekedési főhatóság jelentős változtatásokat is eszközölt a forgalmi rendben, hogy a népvándorlásszerű áradat minél gyorsabban juthasson el a biztonságos övezetekbe. A helyszíni tudósítások szerint Charleston városa már csaknem teljesen kiürült, az üzleteket és a házakat bedeszkázva hagyták ott tulajdonosaik és lakóik.

Észak-Karolinában Pat McCrory kormányzó szintén sajtóértekezleten hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a hurrikán különlegesen veszélyes lesz.

Valamennyi érintett szövetségi államban, a belső vidékeken, átmeneti menedékszállásokat rendeztek be, többségüket iskolaépületekben.

Barack Obama elnök csütörtökön délután aláírta a felhatalmazást arra, hogy a Belbiztonsági Minisztériumhoz tartozó Katasztrófa-elhárítási Ügynökség (FEMA) megkezdhesse a szövetségi segélyprogramot, amelynek keretében sátrakat, élelmiszert, gyógyszereket szállítanak a hurrikán sújtotta vidékekre. Az elnök egyébként már szerda este adott rövid nyilatkozatában jelezte: a szövetségi kormány készen áll arra, hogy minden segítséget megadjon a vihar áldozatainak.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...