2016.09.20. 16:16:31 14447 343

Érik a szomszéd diója - Felszedhetem?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Örök kérdés, szinte minden „szezonban” felmerül, hogy mit tehetünk akkor, ha a szomszéd telken álló fa terménye áthullik hozzánk. Vajon felszedhetjük? Vagy tűrnünk kell, hogy szomszéd akár naponta többször is átjöjjön és a mi telkünkön szedegesse a gyümölcsöt? Nézzük meg, mit mond erről a törvény.

Dió | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dió | Fotó: 123rf.com

Mint olyan sok helyzet esetében, a fenti viszony vonatkozásában is egyértelmű utasítások megadásával próbálja elkerülni a jog a szomszédok közötti felesleges vitákat. Ezeket a szabályokat - még hallottunk is róluk korábban -időről időre nem árt átismételni.

A jogszabály értelmében, a fenti esetben az ingatlan tulajdonosa felszedheti a telkére a szomszéd ingatlanról áthullott terményt - így ősz táján talán leginkább a szilvát és a diót -, ezt azonban csak akkor teheti meg, ha a növény - példánkban a fa - tulajdonosa a termény beszedését elmulasztotta. A növény tulajdonosa által történő begyűjtésnél pedig arra célszerű figyelni, hogy az nem járhat azzal, hogy az ingatlan tulajdonosát a saját telkében történő használatban indokolatlanul korlátozzák.

A közterületre hulló terménnyel már némileg más a helyzet, annak terményét bárki felszedheti. Persze csak akkor, ha a növény tulajdonosa a termény beszedését elmulasztotta.

Ha két ingatlan határvonalán áll a gyümölcsöt, értékes terményt adó fa vagy cserje, maga a növény is és annak terménye is egyenlő arányban illeti meg a szomszédos ingatlanok tulajdonosait.

A termény begyűjtésén túl kérdésként merülhet fel az is, hogy mi a helyzet azokkal a növényekkel, melyek a két ingatlan határán állnak ugyan, de azok, vagy azok valamelyike az egyik ingatlan rendes használatát akadályozzák, illetve abban kárt okoznak vagy ezek valamelyikével fenyegetnek. Ilyenkor - ha az sérelmes helyzet másként nem orvosolható - az érintett ingatlan tulajdonosa követelheti, hogy a növényt a tulajdonosok közös költségen távolítsák el.

Áthajló ágak, gyökerek esetében az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult azokat levágni, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el.

A fentihez hasonló helyzetek kialakulása esetén természetesen a felek megállapodása lesz elsősorban az irányadó, hiszen ők azok, akik az adott helyzetet talán a leggyorsabban és a leghatékonyabban rendezni tudják. A jog szava ott kerül csak előtérbe, ahol a felek nem tudnak egyezségre jutni.

dr. Bekk Judit

Forrás: D.A.S

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Régi háztartási praktikák, melyek most is működnek

A gyakorlatias, tapasztalatra és bölcs meglátásokra alapozott, leleményes háztartási praktikáknak köszönhetően fejfájások egész sorozatától kímélhetjük meg magunkat. Ezekre mindannyiunknak szükségünk van, hiszen csak két kézzel felvértezett emberi lényekként létezünk e teendőkkel telezsúfolt világban. Jól jön néha nagyanyáink ötlettára ahhoz, hogy gördülékenyebbé, hatékonyabbá és termelékenyebbé formálhassuk a mindennapjainkat. Ezekből hoztunk most egy csokorra valót.

Mini édenkert? Varázsolj magadnak!

A kertek ősi hazájában, Japánban azt tartják, hogy rendkívül boldognak nevezheti magát az az ember, akinek a keze, öle tele van virágokkal. Nálunk pedig az a hír járja, hogy mindazok, akik a virágot szeretik, csakis jó ember hírét kelthetik. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen virágokkal, díszfákkal, valamint cserjékkel formálhatunk magunk köré olyan mini édenkertet, melynek látványa és gondozása egyaránt üdítő hatással van testre és lélekre egyaránt.

Túl vagy már a tavaszi nagytakarításon? – Ha még nem, most megmondjuk a tutit

Tudjuk, lassan itt a forró évszak, úgyhogy ez a nagytakarítás már inkább nyári, mint tavaszi. De hát annyira egybefolynak már ezek az évszakok, úgyhogy szerintem egy apró csúszás igazán belefér. Ha viszont azt sem tudod, hogyan is állj neki, mutatunk egy szuper ötletet, amivel még hatékonyabb és még gyorsabb lehetsz.