2014.10.26. 09:53:04 6654 40

Érdekes adók a világ körül
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindig is voltak őrült elképzelései a politikusoknak, nem az internetadó az első a sorban és valószínűleg nem is az utolsó. Egy adózási szakportál összegyűjtötte a leghülyébb adókat a húgyadótól a parókaillatosító-adóig. Nevessünk, amíg tudunk...

Parókás bíró | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Parókás bíró | Fotó: 123rf.com

2014-ben elég furcsán veszi ki magát az internet brutális megadóztatása, de ne gondolja senki, hogy régen nem voltak hasonló ötleteik a politikusoknak. Az Efile adózási szakportál gyűjtése szerint például az ókori Egyiptomban megadóztatták az étolajat, ami duplán volt jó biznisz volt az államnak, mert csak a fáraótól lehetett olajat vásárolni, és tilos volt újrafelhasználni azt.

Vespasianus római császár a cikk szerint a húgyra vetett ki adót, a folyadék akkor keresett alapanyag volt, ammóniatartalma miatt felhasználták például mosásra, de bőrbarnításra is. Mivel a nyilvános illemhelyeket is megadóztatta, fia, Titus szemrehányással illette. Ám erre frappánsan válaszolt: Titus orra alá dugott egy érmét, és megkérdezte, érez-e valamit. És amikor a felelet csakis tagadó lehetett, szállóigévé váló mondással torkolta le: "A pénznek nincs szaga".Szintén az ókori Rómában vezették be a rabszolga-felszabadítási adót: ha egy rabszolga pénzzel megváltotta a szabadságát, rögtön csengethetett is az államkasszába.

A britek a 16. században kezdték adóztatni a kártyát és a dobókockát, majd az adót durván megemelték 1710-ben. Emiatt sokan házilag hamisították a kártyákat, hogy elkerüljék az adót. A teher 1960-ig hatályban volt.

Az angolok egyébként is élen jártak a hülye adók kivetésében a cikk szerint: 1660-tól 1689-ig volt kandallóadó, sokan emiatt befalazták a tűzhelyeiket, aztán 1696-ban jött az ablakadó, ezt úgy kerülték ki az emberek, hogy kevés ablakú házakat építettek. Az 1700-as években téglaadót vezettek be. Ezt 1850-ben, az ablakadót egészségügyi okok miatt 1851-ben vonta vissza a kormány. De ez még semmi: 1712-ben tapétaadó, 1784-ben kalapadó, 1789-ben gyertyaadó, 1795-ben parókaillatosító adó jött. Ezeket is a XIX. században törölték el.

Kanada a kínaiak bevándorlása ellen vezette be a Kínai fej-adót (Chinese Head Tax), ami 1923-ig élt. Az Egyesült Államok Maine állama a kék áfonyát adóztatja, Pennsylvania a benzinkúti pénzbedobós porszívókat. Arkansasban a testékszer, a háziállatnyírás, és az ereszcsatorna-tisztítás is 6 százalékos adóterhet visel. Kaliforniában a gyümölcsautomatából vett friss gyümölcsre 33 százalékos adó rakódik. Coloradóban az alapvető élelmiszerek adómentesek, de a szívószálak és a műanyag pohárfedők nem tartoznak ide.

Texas 2007-ben megadóztatta azokat a helyeket, ahol sztriptízshow-k vannak, és alkoholt árulnak. Az adó a rúdadó gúnynevet kapta. Az állam a professzionális karácsonyfa díszítési szolgáltatást is megadóztatja, ha a díszeket a dekoratőr hozza.

MAGYARORSZÁGOT SEM KELLETT FÉLTENI

Ebben az 1913-as adóügyi szakdokumentumban pedig a magyar adókról olvasgathatunk. A szeszadó, cukoradó, húsadó mellett volt például cselédtartási adó, „tekeasztal (biliard) adó”, és játékkártyákra rótt bélyegilleték is. De a tanulmány szerint francia mintára felmerült az is, hogy ne külön-külön adózzanak a fényűző dolgok, hanem az adóalap 5 százalékkal emelkedne „minden cseléd (az első adómentes) férfiszolga, portás, fogat, automobil, stb. után”.

A tanulmány említi, hogy helytelen dolog különbözőképp adóztatni az emberi sót és a marhasót, és a szegények adójának nevezi a gyufaadót.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...