2020.06.03. 15:59:31 7268 225

Enyhült a recesszió az euróövezetben májusban, de hosszú az út a fellendülésig
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Májusban is meredeken csökkent a gazdaság teljesítménye az euróövezetben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport felmérésének tanúsága szerint, és bár vannak arra utaló jelek, hogy a nehezén már túljutott a 19 országot tömörítő régió, még hosszú hónapok telhetnek el a növekedés újraindulásáig.

Euro - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Euro

A szerdán közzétett végleges adatok szerint az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 31,9 pontra nőtt az áprilisi 13,6 pontról. A végleges érték meghaladja az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 30,5 pontot.

A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 30,5 pontra emelkedett az áprilisi 12,0 pontról. A végleges adat jobb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 28,7 pontos értéknél.

Áprilisban mindkét index értéke a felmérések kezdete, 1998 óta nem látott mélységbe süllyedt. Bár a májusi végleges értékek jóval meghaladják az áprilisit, mindkét index nagyon messze áll a növekedést és a csökkenést egymástól elválasztó 50 pontos küszöbtől.

Az euróövezeti tagállamok kormányai májusban elkezdték a koronavírus-járvány terjedését fékező intézkedések lazítását, így fokozatosan újraindult a gazdaság. Ám az embereket, akik közül sokan szembesülnek a jövedelmüket és egészségüket fenyegető veszélyekkel, továbbra is otthon maradásra bátorítják a kormányok, és számos vállalat még mindig zárva tart, így a beszerzésimenedzser-indexekből összességében borús kép rajzolódik ki.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 32,3 pontra nőtt az áprilisi 17,4 pontról, a végleges adat kissé felülmúlja az előzetesen közölt 31,4 pontot. A szolgáltató ágazat BMI-je 32,6 pontra emelkedett az előző havi 16,2 pontról.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 32,1 pontra emelkedett az áprilisi 11,1 pontról, ami ugyancsak felülmúlja az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 30,5 pontos értéket. A szolgáltatóipari BMI az áprilisi 10,2 pontról 31,1 pontra nőtt, ami ugyancsak jobb az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 29,4 pontos értéknél.

A BMI-adatok jól tükrözik az euróövezeti recesszió mélységét és kiterjedtségét, minden tagállamban újabb hónap telt el úgy, hogy a gazdasági aktivitás meredeken csökkent. Ezért az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) példátlan mértékű ütemben csökkenhet a második negyedévben a munkanélküliség rekordmértékű emelkedésével párhuzamosan - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Hozzátette, reménykedésre ad okot, hogy májusban minden megfigyelt országban érzékelhetően enyhült a recesszió. Olaszországba már visszatért az optimizmus a kilátásokat illetően, valamivel kisebb mértékben Franciaországba is, a többi országban pedig jelentősen mérséklődött a pesszimizmus.

Ha csak el nem indul a koronavírus-járvány második hulláma, a kórokozó terjedését fékezni hivatott intézkedések fokozatos kivezetése kétségtelenül segít talpra állni a gazdaságnak, és erősíti a bizalmat. Ám a kilátásokat rontja, hogy a lakossági kereslet gyenge maradhat, és a vállalatok is visszafoghatják kiadásaikat. Valószínűleg a fogyasztói szolgáltatásokat érintik majd legsúlyosabban és leghosszabb ideig a járvány terjedését fékező intézkedések, ami különösen nagy teher a teljes fellendülésre nézve.

Az IHS Markit szakemberei ezért az euróövezeti GDP közel 9 százalékos éves csökkenésére számítanak az idén, a válság előtti szint újbóli elérése pedig szerintük "több évet vesz majd igénybe".

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Ezek a világ legélhetőbb országai 2024-ben

Vajon milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy országról általában kijelenthető legyen az, hogy: „élhető”? Ez a kifejezés olyan szempontok kombinációjaként értendő, amelyek nagyban hozzájárulnak az ott élők életminőségéhez és jólétéhet.