2014.07.30. 09:19:29 18030 14

Élettel teli, vidám esküvői fotók és tippek a fotózásra első kézből
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tavasztól késő őszig az esküvőké a főszerep, legalábbis, ami a családi és baráti összejöveteleket illeti. Bár manapság egyre többen választják a meghitt hangulatú, kis esküvőket, a szép ruháról, a finom falatokról és az ezt megörökítő, jó fotósról mégsem szeretnének lemondani. Ezekben a pontokban nem különbözik egymástól egy 30 és egy 200 fős menyegző sem. Bármelyiket is tervezzétek, Moór Dávid profi, esküvői fotós tippjei biztosan jól jönnek.

Fotó: moordavid.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fotó: moordavid.com

Hogyan válaszd ki a fotóst az esküvődre?

Első sorban mindenképpen a fotós képei, portfóliója legyen az, ami megszólít egy párt. Teljesen normális, ha több fotós munkája is elnyeri a tetszésüket. Ekkor szerintem legfontosabb a személyes szimpátia. Milyen az az ember, akibe bizalmunkat fektetjük életünk egyik legfontosabb és egyben legzsúfoltabb napján.

Munka közben | Fotó: moordavid.comMunka közben | Fotó: moordavid.com

Az esemény előtt mennyi idővel érdemes felkeresni a fotóst?

Egy évvel az esküvő előtt már érdemes a jegyes pároknak túlennie a szolgáltatói piac áttekintésén. Erre az időre legyen meg az a listánk, akikkel személyesen is szeretnénk találkozni.

Miért fontos, hogy jó fotóst válasszunk? Miért ne bízzuk egy ismerősre a fotók készítését?

Másik oldalról közelítem meg. Meghívjuk az egyik rokonunkat, vagy barátunkat a családjával, de cserébe azt kérjük, hogy néha-néha a szórakozás helyett dolgozzon is? Ne a szertartásra figyeljen hanem arra, hogy mikor milyen képet készítsen? Nem tapasztalt, nem lesz képes arra, hogy diszkréten dolgozzon a szertartások alatt, ami mégis csak egy meghitt esemény. Ne feledjük, hogy egy hivatásos esküvői fényképésznek ez a szakmája, minden hétvégén a vállára veszi a fényképezőgépet, így sokkal több mindent várhatunk el tőle.

Fotó: moordavid.comFotó: moordavid.com

Mennyivel nyújt többet egy profi fotós?

Első sorban az elmúlt évek szakmai tapasztalata, amivel minden eshetőségre fel vagyunk készülve a kollégáimmal. Másodsorban a folyamatosan karbantartott és fejlesztett profi felszerelés. Aki azt mondja, hogy a technika nem számít, az még soha nem állt át belső templomi fényviszonyokról kültéri körülményekre egy szempillantás alatt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nem vendég vagyok, hanem a hivatásomat űzöm. Tehát folyamatosan figyelek arra, hogy mit érdemes lefényképezni. Számomra nincs olyan, hogy „most egy kicsit lazulok”, nekem mindig figyelnem kell.

A jegyes fotózás csak divathóbort, passzió vagy megvan a maga értelme és helye?

Nem hóbort és nem is úri passzió. A jegyespár is, és a fotós is profitálhat belőle. A pár az esküvő napjára már tudja, hogy a választott fényképésszel milyen a munka, a fényképész pedig alaposan megismeri a pár fényképarcait mire eljön az esküvő.

Fotó: moordavid.comFotó: moordavid.com

Hogyan válasszák ki helyszíneket? Hányat célszerű kijelölni?

Minden a kreatív fotózásra szánt időtől függ. Minél több a fényképekre szánt idő, annál több lehetséges helyszínt választhat ki magának a pár. Figyelembe kell venni ilyenkor a helyszínre való utazási időt is, és néha nekem kell szólni, hogy most már pihenjen a menyasszony és a vőlegény legalább pár percet. A kreatív fotózás ne legyen verseny az idővel, ezért javaslom mindig a külön napon való fotózást. Persze nem szabad túlzásokba sem esni, három különböző helyszín elegendő kell, hogy legyen.

A legfontosabb, hogy olyan helyeket válasszanak a párok, ami nekik tetszik. Ilyenkor nem szabad az internetes fórumokra hallgatni. Egy kedves menyasszony érzelmileg kötődött a budai várhoz. De elbizonytalanodott, mert mindenhol csak azt hallotta, hogy elcsépelt helyszín. De erre nem szabad hallgatni. Ne a divatot kövessük az esküvőnk napján, hanem azt, amit mi szeretnénk.

Fotó: moordavid.comFotó: moordavid.com

Fotó: moordavid.comFotó: moordavid.com
Fotó: moordavid.comFotó: moordavid.com
Fotó: moordavid.comFotó: moordavid.com
Fotó: moordavid.comFotó: moordavid.com
Fotó: moordavid.comFotó: moordavid.com

Mi a helyzet, ha esik?

Ilyen esetre elsősorban egy esőnapot szoktam javasolni. Ha ez nem kivitelezhető, akkor mindig viszek magammal külső fényforrásokat, amivel egy belső helyszínen is elkészülhetnek a legfontosabb képek.

Mennyi időt vesz igénybe a jegyes fotózás és az esküvői fotózás?

A jegyes fotózás körülbelül egy-két órás elfoglaltság. Az esküvői, vagy kreatív fotózás már tovább tart, hiszen itt már sokkal több részlet és hangulat van, amit meg kell örökíteni. A menyasszonyi ruha, a smink a haj, mind-mind olyan elem, amit több képen és több beállításban is meg kell mutatnom a párokon kívül és persze mellett. Itt több időt szoktam készülni, minimum a 3 óra.

Mivel kell készülni?

Türelemmel és feltétlen bizalommal a fotós iránt. De hogy praktikusat is mondjak, ásványvíz és valami könnyed éhség csillapító. Én a müzliszeletre esküszöm. :) Illetve mindenképpen kérjük meg egy barátunkat, hogy asszisztensként segítsen. Például átvesz minden olyan a fényképen felesleges dolgot mint például a mobiltelefon, kis táska, zsebkendő, eligazgatja a menyasszonyi ruhát... stb. Kellékekkel is lehet készülni, de én ebben direkt nem szoktam ötleteket adni, mert az olyan lenne, amit én szeretnék a képeken látni, nem a jegyespár.

Léteznek különböző trendek, népszerű témák vagy beállítások a jegyes-, illetve az esküvői fotózás során?

Trendek jönnek mennek, és vissza-vissza térnek. Tavaly és idén divat a vintage fotózás. Körülbelül 10 éve volt hatalmas divat a szelektív színkezelés. Amikor minden fekete-fehér a képen kivéve a menyasszonyi csokrot. Ezt például már több éve nem kérték. Ezek csak a képi stílusok.

Pár éve volt divat, - a szokatlanság jegyében -, hogy direkt kikomponálódott a pár a kép valamelyik sarkába.

Ott van még az esküvő utáni Trash the dress fotózás is, aminek lényege, hogy az ifjú feleségnek nem lesz többet szüksége a menyasszonyi ruhájára, többé nem kell azt félteni. Így készülnek azok a képek, amikor a menyasszonyi ruhában besétál a menyasszony például a Balaton közepébe. Ez egy olyan irányzat, amit még sokan nem ismernek, pedig egy kedves és kreatív fotósorozat.

Rengeteg trend van még, amit felsorolni sem lenne könnyű, és nem mindegyik tetszik nekem. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy bármelyik út is téves, vagy éppen helytelen lenne. A fotózás szubjektív szakma, nem lehet egy stílusról azt mondani, hogy helytelen. A legfontosabb, hogy olyan stílusú legyen a végeredmény, ami a párhoz közel áll, az tükröződjön vissza a képeken, hogy az esküvő egy csodálatos esemény volt. Itt el kell, hogy áruljam, eddig nem voltam olyan esküvőn, ahol ez nem így lett volna. Tökéletes egyik sem volt, mert ilyen esküvő nem létezik, de csodálatos élmény volt mind a pároknak és nekem is.

Mikor célszerű a beállított, kreatív fotókat elkészíteni? Délelőtt vagy délután?

Egy ideális helyzetben külön napon tartjuk a fotózást, mert akkor több napszakot is meg tudunk fogni. Az esküvő napján történő kreatív fotózás sajnos igen szűk határok közé szorít. Készülődés után, de még a szertartások között. Amikor ritkán ideálisak a fényviszonyok. Most hosszú lenne itt kifejteni, de a tűző napsütés nem biztos, hogy a fotósok jó barátja. Kora délelőtt, vagy késő délután; nyáron ilyenkor szeretek én a leginkább fotózni. De nem szabad kétségbe esni, ha nem tudjuk sehova sem beszorítani a fotós által mondott időszakokra a fényképezést. Egy jó fotós szakember minden fényviszonyra fel kell, hogy legyen készülve.

Hogyan épül fel az esküvő napja egy fotós szemével?

Amikor a menyasszonynak programja van az esküvője napján, én ott vagyok mellette. Ott vagyok a készülődésnél, ami egy izgatott menyasszony napjában az egyik legnehezebb rész. Itt én csak mellékszereplő vagyok, hiszen a fodrász és a sminkes munkáját nem szabad zavarni. Csendben megfigyelek, az utolsó simításoknál vehetem át egy picit az irányító szerepet.

A kreatív fotózást szeretem a leginkább. Hiszen itt vagyunk utoljára úgy együtt a párral, hogy csak egymással kell törődniük, nekem meg velük. Furán hangzik, de itt vagyunk utoljára egy meghitt hármas, ezután át kell őket adnom őket a családjuknak és meg kell osztoznom a többi szolgáltatóval. Persze ez nem ilyen drámai, de ez volt a csúcsa annak a folyamatnak, hogy először tekintették meg a képeimet, majd találkozóra hívtak.

Innentől indul a sűrűbb része a napnak, hiszen jönnek a szertartások, a csoportfotózás, a csokordobás, a vacsora és a vacsora alatti események, a torta szeletelés, a menyasszonyi tánc, és persze még a játékok, majd a menyasszony tánc. 3 (vagy 4) személy van, akinek mindegyiken ott kell, hogy legyen. A menyasszony, a vőlegény és a fotós (illetve videós), akinek mindezen eseményeket a lehető legjobban meg kell, hogy örökítse.

Fotó: moordavid.comFotó: moordavid.com
Fotó: moordavid.comFotó: moordavid.com
Fotó: moordavid.comFotó: moordavid.com
Fotó: moordavid.comFotó: moordavid.com
Fotó: moordavid.comFotó: moordavid.com

Hogyan dolgozik együtt a fotós a többi szolgáltatóval ?

A tapasztalt és jó szolgáltatók tudják, hogy csapatmunka van. Hiszen azért kapjuk a fizetésünket, hogy a párnak a lehető leggördülékenyebbé, és ezzel együtt széppé varázsoljuk az egybekelésük napját. Ezt pedig nem lehet a magunk munkájának előtérbe nyomásával elérni. Helyet kell adnunk a videósnak egymással, hogy ő is, és én is a legjobb felvételeket készítsük. Nem szabad zavarnunk a zenei szolgáltatók munkáját, és mindig figyelni kell a vőfély/ceremóniamester szavára.

Köszönjük a fotókat és az interjút Moór Dávid, esküvői fényképésznek.

Moór Dávid Fotó

Facebook.com/moordavidphoto

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Érzelmi intelligencia megnyilvánulások a mindennapokban

Az érzelmi intelligencia mibenléte évek óta a figyelem középpontjában van. A populáris kultúrában számos podcast, könyv – köztük néhány bestseller – és beszélgetés témája volt ez a viszonylag újszerű, nagy sikert arató fogalom. A szakemberek meglátása szerint az intelligencia ezen típusa mind a magánéletben, mind pedig a szakmai szférában rendkívül fontos.

Írd felül a negatív gondolati mintákat

A gondolati mintáink nagymértékben befolyásolják a viselkedésünket, az érzelmeinket és a mentális egészségünket egyaránt. A legtöbb ilyen minta szinte automatikusan működik a mindennapjainkban, és amennyiben nem értjük meg, illetve nem vesszük át az irányítást, úgy erőteljesen éreztetik káros jelenlétüket életünk minden területén.

Impulzív vagy? Így kezeld az indulataidat

Még az alapvetően szelíd természetű, türelmes emberek is kerülhetnek néha olyan helyzetbe, ahol hevesen, lobbanékonyan, hirtelen, megfontolás nélkül nyilvánulnak meg. Ezek után az ösztönös, kontrollálatlan fellépéseink után szoktunk a fejükhöz kapni, és azon rágódni, hogy miért mondtuk, vagy tettük azt a bizonyos dolgot? És végig kell hallgatnunk azt a belső monológot, mely arra int bennünket, hogy legközelebb legyünk sokkal óvatosabbak, tudatosabbak és megfontoltabbak, hiszen az impulzivitás jobbára csak nem kívánatos eredményekkel jár együtt.