2021.11.25. 11:50:00 6281 261

Dugványozz karácsonyi kaktuszt, hogy az ünnepekkor még több növényed virágozzon!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kedvenc karácsonyi kaktuszodat dugványokról szeretnéd szaporítani, de nem mered? Van egy gyors és egyszerű módszer a karácsonyi kaktusz dugványainak gyökereztetésére, amely minden alkalommal sikeres lesz!

Virágzó karácsonyi kaktuszok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Virágzó karácsonyi kaktuszok

Annyira egyszerű a karácsonyi kaktusz dugványait gyökeresíteni, hogy azt el sem hiszed! Még azokat a növényrészeket is megmentheted, amelyek lehullottak vagy letörtek a növényről. Sőt, nem csupán meggyökereznek, de bimbót is hoznak és virágoznak.

Válaszd ki a szaporítandó karácsonyi kaktuszt

Akár egy gyönyörű színű karácsonyi kaktusszal szeretnél egy-egy újabb szép cserepet megtölteni, akár dúsabbá varázsolnád a meglévőt, nem lesz nehéz dolgod. Ráadásul a karácsonyi kaktuszt a metszése arra ösztönzi, hogy több hajtást hozzon! A karácsonyi kaktuszon keress egy elágazási pontot, ahol körülbelül 3 vagy 4 levélből (szelvényből) álló, egészséges szárdarabot tudsz levenni és csippentsd le ezt az ipszilon alakú részt a dugványozáshoz.

Hogyan kell a karácsonyi kaktusz dugványait megfelelően leszedni?

Olykor elég óvatosan meghajlítani és megcsavarni a kapcsolódási pontnál ahhoz, hogy lepattinthassuk a növény szükséges részét, néha pedig segédeszközt kell használni a vágáshoz. Ha többféle színből is szaporítasz egyszerre, célszerű megjelölni a dugványokat vagy a dugványozási helyet, hogy ne a virágzáskor érjen minket meglepetés.

Szaporítsd a karácsonyi kaktusz dugványait vízben

Tegyél néhány követ egy üvegedénybe és önts rájuk némi vizet. Ide mehetnek bele úgy a szárdarabok, hogy ne érjen a vízbe bele az aljuk sem. A kövek akadályozzák meg a kaktuszok vízbe merülését, így azok nem kezdenek majd el berohadni. (Van olyan vélekedés is, amelyik szerint a dugványokat pár órára vagy akár napra félre kell tenni, és utána csak beledugni szükséges a laza termőtalajba.)

A karácsonyi kaktusz dugványtároló helye

A gyökereztető edénykét tartsd jól megvilágított, de közvetlen napfénytől mentes helyen, ahol nyomon követhető a víz elpárolgása, és szükség szerint pótold a vizet! Az edényben lévő páratartalom önmagában hagyja gyökeret ereszteni szárdarabot a rothadás miatti aggodalom nélkül.

Utolsó mozzanat, az ültetés

Amint megjelennek a növény alján a gyökerek, ültessük el vagy ugyanabba a cserépbe, mint az anyanövény, ha „dúsítani” szeretnénk, vagy készítsünk elő neki egy saját cserepet. Használjunk kaktuszokhoz való virágföldet, ha van rá lehetőségünk, bár a hagyományos virágföldet némi hozzáadott perlittel vagy kertészeti homokkal elkeverve szintén megfelelő táptalajt kapunk a növény növekedéséhez.

A karácsonyi kaktuszok elég gyorsan gyökereznek, és az év bármely szakaszában szaporíthatók, bár az aktív növekedési időszakban gyorsabban végbemegy ez a folyamat.

Forrás: www.flowerpatchfarmhouse.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!

Ízletes mikróban készült ételek

Tény, hogy vízben főzve sokkal autentikusabb élményt nyújthat egy étel ízvilága. Talán ezért is ódzkodnak tőle oly sokan, hogy mikróban készítsék el a vacsorájukat. Azonban vannak olyan fogások, amelyeket, ha a szükség úgy kívánja bátran elkészíthetünk mikróban is. Válogatásunk ételei nemcsak gyorsan elkészíthetők, hanem az ízük is kifogástalan! Szerintünk érdemes kipróbálni őket!