2019.11.20. 17:50:57 9709 292

Dézsások teleltetése - Amarillisz, citromfa, leander és a többiek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyönyörű teraszdíszítő dézsás, cserepes növényeink különleges odafigyelést igényelnek a hideg időjárás beköszöntével. Ha erről megfeledkezünk, sajnos elpusztulnak, ha nem jól csináljuk, növekedésüket, virágzásukat akadályozhatjuk. Összeszedtük, hogy a legszebb és legnépszerűbb dézsásoknak hogyan segíts átvészelni a telet!

Dézsás növények, terasz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dézsás növények, terasz

A legtöbb növénynek szüksége van a teleltetésre, de ez nem azt jelenti, hogy bevisszük a fűtött szobába a hideg hónapokra. Persze akadnak kivételek is…

A leanderek beköltöznek

A leander bokrok, kis fácskák kint maradhatnak a hidegben, egészen az első fagyok beálltáig. A mínuszok idején azonban fagymentes helyre kell tennünk a kis mediterrán bokrainkat. Lehetőség szerint olyan helyet válasszunk nekik, ahol fényhez jutnak, és jár a levegő. Fényhiányban, levegőtlen helyiségben ugyanis könnyedén ellephetik a pajzstetvek a leveleiket. Növénykénk vízigényét és leveleit rendszeresen ellenőrizzük a téli időszakban, és ha mégis rovarok megjelenését vagy jeleit észlelnénk, azonnal kezdjünk intenzív védekezésbe, így még megmenthetjük a leandert.

Tegyük hűvösre a citrusokat

CitromfaCitromfa

Na persze, nem kell mindjárt börtönbe vinni… :) A déligyümölcs fafajták esetében a téli hónapok a nyugalmi állapot idejét jelentik, ezért nem szerencsés meleg helyen tölteniük ezt az időszakot. Szobahőmérsékleten a növényünk nem tudja jól megérdemelt pihenőidejét tölteni, vízhajtásokat növeszt, és tavasszal könnyedén megperzselődnek erőtlen hajtásai, nyáron pedig gyengébben fejlődik, a termése elmaradhat. Tehát teremtsünk neki ideális - hűvös, ám párás - környezetet.

A tél beállta előtt már egészen visszafogottan öntözzük csak a citromfánkat, majd helyezzük fűtetlen, világos, de nem túl fényes szobába. Biciklitároló, télikert tökéletes, 1-5 Celsius fok között remekül érzik magukat télen, de figyeljünk rá, hogy fagypont alá nem mehet a hőmérséklet. Havonta egy kevéske vízzel öntözzük, a helyiségben pedig érdemes tálcán vizet hagyni az ideális páratartalom biztosításához.

A levelek egy része, nagyjából egynegyede a téli időszakban lehull a növényről. Ez természetes folyamat, a citromfa levelei 2-3 évig élnek, majd tisztességes lombhullatókhoz hasonlóan elsárgulnak és lehullanak.

Gondoskodjunk az amarilliszekről

AmarilliszAmarillisz
Elnyílott virágunk hagymáját tisztítsuk meg az elsárgult levelektől, és hosszúra nőtt gyökereit is vágjuk rövidebbre. Helyezzük úgy a cserépbe, hogy a virághagyma fele a talaj felszíne fölött legyen. Egyszer öntözzük meg a földjét, majd tegyük meleg, sötét helyre. Itt újraindul benne az élet. 10-12 Celsius fokon, sötétben két-három hónap leforgása alatt beindul a bimbóképződés. Mikor a virágszár előbújik, várjunk, amíg 15-20 centiméter hosszúságúra nő. Ekkor költöztessük nem túl meleg, ám kifejezetten világos helyre, locsoljuk intenzíven és heti egyszer tápoldatozzuk is.

Még az első fagyok előtt nyújtsunk védelmet a többieknek is

A legkevésbé hidegtűrő fajok a meleg égövről érkezők: például a banán, a selyemtölgy, és a papagájvirág. Őket még jóval az első fagy beköszönte előtt védett helyre kell tenni. Mivel nem ragaszkodnak a téli időszakhoz, fűtött lakásban is remekül érzik majd magukat. Arra azonban figyeljünk, hogy a fűtés szárítja a levegőt, így a páratartalmat folyamatosan helyre kell állítanunk, és a rendszeres öntözés sem maradhat el!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...