2019.10.17. 16:00:53 9266 260

Cserbenhagyás! - A lakásbiztosítók trükkjei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ebben a cikkben egy gyakori és csalódást keltő feltételről, az elvárt biztonsági szintről lesz szó. Aki nem olvassa át tüzetesen biztosítása feltételeit az elvárt biztonsági szinttel összefüggésben, sajnos könnyen pórul járhat.

Online lakásbiztosítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Online lakásbiztosítás

Sokan hátradőlnek annak tudatában, hogy érvényes és hatályos lakásbiztosítással rendelkeznek. Az egyes termékek között óriási különbségek találhatók, csak sajnos ezek nem szembeötlők. Az azonban az összes termékben közös, hogy a biztosított lakás és más helyiségek (garázs, melléképület, tároló) műszaki védelmére vonatkozóan szigorú követelményrendszert támasztanak. Már eleve kockázatkizáráshoz vezethet az az eset, amikor a lezárt helyiséget csak egy „egyszerű” zárszerkezet vagy lakat védi. Ennek oka, hogy ezeket a tolvajok könnyedén eltávolítják, kinyitják, és ez megkönnyíti a dolgukat, növeli a vagyoni kár mértékét. A biztosítók pedig abban érdekeltek, hogy a betörések minél nehezebben vagy legalább hosszabb idő alatt legyenek kivitelezhetők, és ezért az érdekeltek is kövessenek el mindent. Emiatt a legtöbb lakásbiztosítás többféle műszaki védelmi szintet különböztet meg, és minél jobban védi valaki a vagyontárgyait, annál nagyobb biztosítási szolgáltatásra tarthat igényt.

Bár az elvvel valószínűleg sokan egyetértenek, a gyakorlatban rendkívül visszás, amikor pl. a társasházi tároló feltörésével meglovasított kerékpár, nyári gumi szett, egyéb ingóság ellenértékét azért nem fizeti ki a biztosító, mert az ajtót nem tanúsított lakat védte, vagy az ajtó- és az ajtókeret anyaga nem felelt meg a szerződési feltételekben leírt minimális követelményeknek. A biztosítás megkötésének folyamatában ugyanis rendszerint nincs helyszíni szemle, a biztosított tudomásul veszi és jogilag kötelezi magát arra, hogy ingatlanának védelmét az elvárt szinthez igazítja. Gyakran nem derül ki tehát, hogy az adott ajtó, zár, fólia nem felel meg a biztosítónak, és ezért nem fog fizetni avagy jobb esetben helytáll, de alacsonyabb összeghatárig. Nem egyszer fordul elő, hogy 10-15 év hűséges díjfizetést követően megtörténik az első biztosítási esemény (betörés) és a biztosított igényét teljesen elutasítja biztosítója fentiek alapján.

Ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen, lényegében sajnos csakis egyetlen út vezet, a védelmi szint szerződésben meghatározott színvonalú kialakítása. A többletberuházás a nagyobb biztonságtudaton túl főleg akkor térül meg, ha ezután mégis bekövetkezik a félt esemény. Nemcsak az új szerződést kötőknek, hanem a szerződést váltóknak és a lakásbiztosítással már rendelkezőknek is feltétlenül érdemes tüzetesen áttekinteniük a lakásbiztosítási szerződés védelmi szintre vonatkozó előírásai.

Szerző: dr. Vágány Tamás

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...