2020.02.12. 16:53:11 12469 377

Császárfa – a modern kert uralkodója
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyorsan nővő, gyönyörűen virágzó, nagy árnyékot biztosító fát szeretnél a kertedbe? A császárfa minden szempontnak megfelel. Tengernyi előnye mellett ráadásul nem kell sokat takarítanod utána a kertedben sem. Pompás nagy leveleivel, színes, impozáns virágaival és szuper képességeivel Téged is le fog nyűgözni!

Császárfa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Császárfa

A császárfa megváltó csodafaként is említett szépség. Egyrészt, az év bármely szakaszában gyönyörű. Télen ugyan kopasz, ám letisztult, teljesen levél nélküli ágai ilyenkor is csinosak. Tavasszal gigantikus méretű leveleket növeszt, melyek egészen ősz végéig kitartanak. Nyáron pedig csodás, illatos virágok borítják. Így lesz a császárfa a kert elegáns, gyönyörű uralkodója.

Kiemelten hasznos

Japánon keresztül, Kínából indulva vándorolt be Európába és ragadta meg a vén kontinens lakóinak figyelmét. Tehát a Távol-Keleten már hosszú ideje ismerik és használják, ami nem is csoda – nagyon sokrétűen hasznosítható fa fajta. Először is, a császárfa rekord mennyiségű széndioxid, por és más szennyeződés megkötésére képes, így nagy mennyiségű tiszta oxigént köszönhetünk neki. Jelentősen több levegőt tisztítanak meg, mint például az itthon oly népszerű nyárfák.

A kínai faiparban épületek, hangszerek, bútorok elkészítésében hasznosítják, emellett pedig magas fűtőértéke miatt tüzelőanyagként remekül funkcionál. Egy kifejlett, kb. 10 esztendős fa évente nagyjából száz kg tüzelő ágat ad.

Gyakorlati haszna még ezeken felül is akad: jól megköti a homokos talajokat, ezért porcsapdának, területek védvonalának is alkalmas, talajpusztulás ellen is bevethető. Porvédelmi haszna hazánkban is komoly segítség: például Smaragdfa nevű hibridje a kolontári vörösiszap katasztrófa helyszínén került kiültetésre, így enyhítve a szomorú események utóhatásait.

Annak ellenére, hogy évente kb. 80 kilogramm szerves trágyát (levelet) kapunk egy kifejlett példánytól, nem kell amiatt szenvednünk, hogy össze szemeteli a kertünket. A levél méretéből adódóan ugyanis könnyen összeszedhető, akár kézzel is pár-perc alatt begyűjthető az elhullajtott avar.

Nálunk is jól érzi magát

Napos, meleg helyeket szereti, és a tápanyagokban gazdag talajt részesíti előnyben, abból is leginkább azt a fajtát, ahol nem áll meg a víz. Preferált viszonyaitól függetlenül azonban szinte bárhol megél. Jól tűri a trópusi meleget, de a kemény, -20 fokos telet is. Gyökere mélyre hatol, így a járdát, utat nem töri föl, nem rendezi át kéretlenül az udvarunkat. Síkságra, hegyvidékre, pusztaságba, vagy a város közepére egyaránt telepíthetjük.

Hátránya is lehet, hogyha nem vigyázunk!

Gondozását tekintve sokat nem kell bajlódnunk. Az első három évben és az igazán késői idős korában igényel csupán öntözést. Az igazi hátránya azonban nem ez. A császárfa nagyon agresszív terjeszkedésű fa, ha nem állunk eléggé tudatosan a témához és nagyban gondolkozunk, könnyen kiszorítja a hazai őshonos fafajtákat. Ahogy ezt az Egyesült Államok és Japán bizonyos területein már meg is tette. Vízigénye pedig nem feltétlenül tesz jót a termőtalaj állapotának.

Az őshonos fák védelmében folynak a kutatások, itthon Smaragdfa néven ismert hibridjének összes magja például teljesen steril. Ezáltal nem kezd császárokat megszégyenítő térhódításba termelése során.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egészségvédő kincsünk, a paprika (és egy isteni recept)

Az étkezési paprika számos fontos vitamin természetes forrása, melynek C-vitamin-tartalmáról kiderült, hogy akár ötször annyi is lehet, mint a citromé. Továbbá olyan értékes anyagok is megtalálhatók benne, mint a kalcium, a vas és az aminosavak. A fogyasztása - sok növénytársához hasonlóan - hozzájárul az egészséges emésztéshez, a benne lévő terpenoid vegyületféle, a kapszidiol, pedig jó hatással van a szívegészségre. Ám ez nem minden…

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

Habkönnyű tojáslikőrös süti – Nyáresti beszélgetések tökéletes kiegészítője lesz!

Édességre vágysz, de nem akarsz túl sok időt a konyhában bíbelődni? Legyen gyorsan elkészíthető, de a kiadós is? Fel van adva a lecke, de megkíséreljük a lehetetlent, és adunk neked egy szívet melengető, gyorsan elkészíthető, mégis laktató sütit. Csődítsd össze a családot, barátokat, mert pikk és pakk, kész is lesz!