2018.08.30. 10:30:16 8079 246

Brexit - Megkezdődött a külföldi EU-polgárok letelepedési engedélyezési rendszerének próbája
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megkezdődött kedden annak az engedélyezési rendszernek a próbája, amelyet a brit kormány a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok további tartózkodásának lehetővé tételére dolgozott ki a brit uniós tagság megszűnését (Brexit) követő időszakra.

London, Parlament - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com London, Parlament

A Downing Street keddi ismertetése szerint egyelőre négyezer önként jelentkező nyújthatja be letelepedési folyamodványát. A próbaüzem résztvevőit liverpooli egyetemek külföldi EU-társállamokból érkezett hallgatói, illetve a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) északnyugat-angliai intézményeinek alkalmazottai közül választották ki.

Nagy-Britanniában a statisztikai hivatal (ONS) jelenlegi becslései szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár él.

A rendszerpróba résztvevőit a brit belügyminisztérium szakértői segítik folyamodványuk benyújtásában. Az engedélyezési rendszer a tervek szerint ősszel indul teljes körűen.

Caroline Nokes, a belügyminisztérium bevándorlási ügyekért felelős államtitkára kijelentette: a kormány "csekély számú" külföldi EU-állampolgárt kért fel arra, hogy vegyenek részt a próbaüzemben, és a tőlük érkező visszajelzések alapján a szakhatóságok elvégzik az esetleg szükségesnek bizonyuló kiigazításokat még a rendszer teljes körű indulása előtt.

Sajid Javid brit belügyminiszter a nyár elején ismertette részletesen a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok további tartózkodásának lehetővé tételére kidolgozott rendszer működési elveit.

Javid tájékoztatása szerint a brit hatóságok mindössze annyit kérnek, hogy azok, akik a brit EU-tagság megszűnése után is Nagy-Britanniában kívánnak maradni, hitelesen igazolják személyazonosságukat, nyilatkozzanak arról, hogy a múltban született-e ellenük elmarasztaló bírósági ítélet valamely súlyosabb bűncselekmény miatt, és igazolják, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.

Az állandó letelepedett státusért folyamodó külföldi uniós polgárok online felületen, akár okostelefonjukra letölthető alkalmazás segítségével is beterjeszthetik majd kérvényüket. Az érintetteknek három évük lesz arra, hogy benyújthassák folyamodványukat.

A letelepedett státusért folyamodó felnőtteknek 65 font (valamivel több mint 23 ezer forint) eljárási díjat kell fizetniük. A díj a 16 évnél fiatalabbak esetében 32,50 font lesz.

A brit belügyminisztérium útmutatója szerint kétféle tartózkodási jogviszonyért, letelepedett, illetve előzetes letelepedett státusért lehet folyamodni, attól függően, hogy a kérelmező a brit EU-tagság jövő márciusra várható megszűnése után tervezett átmeneti időszak végéig, 2020. december 31-ig eltöltött-e öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában.

Az útmutató szerint azok is kitölthetik az ötéves tartózkodási időszakot, akik az átmeneti időszak végéig még nem tartózkodnak ennyi ideje Nagy-Britanniában, és utána ők is végleges letelepedett státusért folyamodhatnak.

Dominic Raab Brexit-ügyi miniszter a minap kijelentette: a brit kormány mindenképpen szeretné, ha a Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi állampolgárok a Brexit után is maradnának, függetlenül attól, hogy születik-e megállapodás London és az EU között a brit kilépés feltételrendszeréről.

Forrás: mti.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...