2016.10.18. 18:11:54 10080 237

Brexit - Kétévi csúcson a brit infláció
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Csaknem két éve nem mért szintre gyorsult a múlt hónapban a brit infláció. Londoni elemzői vélemények szerint a font meredek ívű gyengülése miatt az infláció a következő hónapokban várhatóan még tovább emelkedik.

Angol font - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Angol font

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi adatismertetése szerint a fogyasztói árindex szeptemberben 1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Nagy-Britanniában legutóbb 2014 novemberében mértek ilyen ütemű tizenkét havi inflációt, és 2014 júniusa óta nem gyorsult ilyen mértékben az éves infláció egyik hónapról a másikra.

Augusztusban 0,6 százalék volt az éves brit inflációs ráta.

A szeptemberi drágulási ütem meghaladta a várakozásokat is: az előrejelzési konszenzus 0,9 százalékos éves összevetésű inflációt valószínűsített a múlt hónapra.

Az ONS szerint az infláció múlt havi gyorsulásában még nem a font gyengülése volt az elsődleges tényező, hanem az üzemanyagárakban belépő éves bázishatás.

A Bank of England - a brit jegybank - legújabb előrejelzése szerint a brit infláció 2018-ra már eléri a 2,4 százalékot, és ennek elsődleges oka a font meredek gyengülése lesz.

A brit kormány 2 százalékos éves inflációs cél követését írja elő a BoE számára. A jegybank kormányzója, Mark Carney azonban a minap kijelentette: a Bank of England a brit EU-tagság megszűnéséből eredő reálgazdasági sokkhatás enyhítése végett hajlandó lesz szemet hunyni a kijelölt célt valamivel meghaladó infláció felett, és csak akkor kezd monetáris szigorításba, ha az infláció gyorsulása folyamatossá válik. A font 17 százalékkal gyengült az euróval szemben, kereskedelmi súlyozású árfolyamindexe pedig mélységi rekordra süllyedt az EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás óta.

A referendumon a választók szűk, 51,9 százalékos többséggel arra szavaztak, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Londoni pénzügyi elemzők a jelenlegi árfolyamkörnyezetben a Bank of England előrejelzésénél is meredekebb inflációs gyorsulást várnak.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics új prognózisa szerint az éves brit infláció már a jövő év első felében átlépi a brit jegybank számára előírt 2 százalékos célszintet, és 2018-ban 3,2 százalékon tetőzik, mielőtt a font eddigi gyengülésének inflációs átszűrődő hatása enyhülni kezdene.

A cég modellszámításai szerint azonban, ha a font további 5-10 százalékkal gyengül, az infláció 3,5-4 százalékon is tetőzhet a következő években.

A ház londoni elemzőinek megítélése szerint a font már most nagyobb mértékben zuhant, mint amennyire a Bank of England és az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve várható jövőbeni alapkamat-divergenciájából következtetni lehetne. A Capital Economics szerint ez már a brit gazdaságpolitikába vetett befektetői bizalom és a brit reálgazdasági kilátások hosszú távú károsodásának első jele lehet.

Ha a font még tovább zuhan, akkor a Bank of England lépésváltásra kényszerülhet, és az már valós fontválságot jelezhet - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A Bank of England egyelőre enyhítési ciklusban jár: augusztusban 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A jegybank emellett 435 milliárd fontra (150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hogyan vásárol az, aki tudatos?

A tudatosság a vásárlás tekintetében is mérvadónak bizonyul, melynek érvényesítése nagy eséllyel idézhet elő pozitív társadalmi, környezeti, gazdasági és egyéni hatásokat. A tudatos fogyasztásként vagy etikus fogyasztói magatartásként ugyancsak ismertté vált fogalom arra ösztönzi az embereket, hogy átgondoltabb vásárlói döntéseket hozzanak. Mindemellett kulcsfontosságú az is, hogy ezzel a hozzáállással előtérbe kerüljön a fenntarthatóság, az úgynevezett fair trade áruk vásárlása, vagyis a méltányos kereskedelem is.

A kiszámíthatatlan és szeszélyes szerencse

A római mitológiából ismertté vált istennő, Fortuna nevét legsűrűbben a szerencse társaságában, avagy éppen annak hiányában szoktuk emlegetni. Az élet történésein töprengő eleink már a korai időkben felismerték azt, hogy a szerencse alapismertetője: a kiszámíthatatlanság, a szeszélyesség. Éppen ezért bölcsnek mondható az az ember, aki a ma szerencséjében tobzódva arra is elég bátor és józan gondolni, hogy ez az állapot nem biztos, hogy örökidejűnek tekinthető.

Megéri-e vállalkozni?

T. Schultz már több mint négy évtizede rámutatott arra, hogy érdemes befektetni a vállalkozói képességbe. Meggyőződése volt, hogy a vállalkozó olyan adottságokkal rendelkezik, melyek segítségével optimálisan megküzdhet az egyensúlytalansággal. Ez utóbbi pedig a dinamikus gazdasági életben szinte folyamatosan jelen van. Schultz arra is rámutatott, hogy a vállalkozói lét nem korlátozódik a gazdasági szférára, mivel az emberi élet különféle szakaszaiban mindenki vállalkozónak tekinthető. Megnézzük, hogy ma mit rejt magában a vállalkozói lét.