2015.03.27. 13:00:00 9265 248

Biztosan ismered a Facebook felhasználási feltételeit?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lehet, hogy meg fogsz lepődni, ha elolvasod az alábbi idézeteket, amelyek a Facebook felhasználási feltételek közül emelt ki a D.A.S jogvédelmi biztosító. Na, ezért érdemes elolvasni azokat a bizonyos apró betűs részeket.

Facebook | Fotó: 123rf.com \ macx - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Facebook | Fotó: 123rf.com \ macx

A felhasználási feltételek két alapvető dokumentumban kerültek rögzítésre: a „Facebook-alapelvek”-ben és a „Jogi és Felelősségi Nyilatkozat”-ban. Utóbbit érdemes alaposabban szemügyre venni.

„Az összes tartalomnak és információnak, melyeket közzétett a Facebookon, Ön a tulajdonosa”-kezdődik a jogi ismertető. Ebből talán Ön azt gondolhatja, hogy a közzétett fotói, versei, netán novellái vagy videói felett továbbra is Ön gyakorol hatalmat. Nos, ez sajnos nem így van. A közzétett tartalomról Ön lemond! Bár Ön szabályozhatja a közzétett információ megismerhetőségét, és segíti a szerzői jogok megsértése elleni fellépést, a felhasználási feltételek a következőt is rögzítik: A közzétételre kerülő fényképek és videótartalom vonatkozásában Ön jogdíjmentes, az egész világra kiterjedő hozzájárulását, liszenszet ad a kaliforniai vállalatnak a tartalom szabad felhasználására. Ez a liszensz akkor sem szűnik meg, ha Ön törli a tartalmat, vagy a fiókját, hacsak mindenki más nem törli a megosztott tartalmat. Emellett Ön kifejezetten hozzájárult ahhoz, hogy személyes adatait az Egyesült Államokba továbbítsák, és ott dolgozzák fel. Ezen kitételek nehezen egyeztethetők össze a szellemi tulajdonra és az adatvédelemre vonatkozó hazai törvényekkel, melyeket még felhasználói beleegyezéssel sem igen szabad áthágni.

További érdekes kitétel, hogy a felhasználó vállalja, hogy 13 éves kor alatt nem használja a Facebookot. Ezt esetleg említse meg kiskamasz gyermekének, ugyanis ha még nincs 13 éves, akkor jogosulatlan felhasználónak számít. A Facebook szabályai szerint kötelesek vagyunk (lennénk) valós személyi információkat megadni, és nem hozhatunk létre csak egy személyes fiókot. Az is nehezen betartható szabálynak tűnik, hogy nem használhatja az a szolgáltatást, akit szexuális bűncselekmény elkövetéséért elítéltek.

Végül ejtsünk szót arról is, hogy mit tehet az, aki perbe szállna a világ egyik vezető tech-cégével. Nos, nem kell messzire utaznia, csupán a közeli Észak-Kaliforniába, illetve a San Mateo megyében található állami bíróságra. És ha még ezt is vállalta, tudja Ön, hogy fő szabály szerint milyen bődületes kártérítési felelősség terheli cikkünk főszereplőjét? Talán jobb, ha idézzük: „A JELEN NYILATKOZATBÓL VAGY A FACEBOOKBÓL EREDŐ ÖSSZES FELELŐSSÉGÜNK NEM HALADJA MEG AZ EGYSZÁZ DOLLÁRT ($100) VAGY AZT AZ ÖSSZEGET, AMIT A RÉSZÜNKRE AZ ELMÚLT 12 HÓNAPBAN KIFIZETETT.”

Írta: dr. Vágány Tamás

Forrás: [D.A.S.]

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?