2016.08.20. 15:00:19 10086 266

Betakarítás – hamarosan élvezhetjük munkánk gyümölcsét!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ahogyan az életben is, a kertben is megvan mindennek a megfelelő ideje. Még ha az ősz olyan időszaknak is tűnik, amikor kevesebb a teendő, bizony a betakarítás és az eltárolás az egyik legfontosabb munka. Ennek pedig meg van a megfelelő ideje és módja.

Almaszüret - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almaszüret

Amikor a betakarításra készülünk, előbb mindig gondoljuk végig, hogy mire fogjuk a kertünk gyümölcseit felhasználni. A szüret megfelelő időpontja is ettől függ, illetve attól, hogy milyen módon akarjuk később eltárolni.

Például szőlő szedésekor, ha bort is készítünk belőle, akkor nagyon fontos, hogy a megfelelő cukortatalma meglegyen a szüretkor. Így lesz később megfelelő a bor íze, az alkohol és savtartalma pedig meghatározó ilyen szempontból és ez bizony mind a szőlő cukortartalmától függ. A borászoknak általában nagy rutinja van ebben, így ha többen is vannak egy szőlőtermelő területen érdemes a közösségben érdeklődni a megfelelő időpontról.

A szilvával egyszerűbb dolgunk van, hiszen fogyasztásra is és lekvárnak is teljes éréskor kell leszednünk, mert nem utóérő. Lekvárnak leginkább a Beszterceit és az Olasz kéket ajánlott leginkább főzni, befőttnek viszont más típusok is megfelelőek.

Az alma esetében figyelmesebbnek kell lennünk. A télialma szedési ideje az iskolakezdéssel elkezdődik: szeptember elejétől már neki lehet állni a szüretelésnek. Hogy meggyőződjünk arról, elég érett a termés, vágjunk félbe egy almát. Ha a magjai már barnák, szüretelésre készen áll. Az is jó jel, hogy szedésnél a gyümölcs emelésekor és enyhe elfordításakor a kocsány könnyedén elengedi a termőágat. Gyakran előfordul, hogy elkésik az almaszüret, a szorgos kertészek biztosra akarnak menni, ami az érettséget illeti, és túl sokáig hagyják a fán a gyümölcsöt. Ez sajnos hozzájárul a korai romláshoz, nem lesz olyan jól eltartható a gyümölcs. A héján hamarosan apró barna pöttyök jelennek meg, melyek helyét nemsokára átveszik az egyre nagyobb foltok. Ha sikerült időben szüretelnünk, nincs egyéb teendőnk, mint azonnal olyan hűvös helyre vinni, amit nappalra zárni, éjjelre szellőztetni tudunk. Az aszalódás elkerülése érdekében, ha nagyon száraz az időjárás, időnként locsoljuk fel a helység padlóját.

Van néhány olyan alapszabály, amit betartva sikeresebben tárolhatjuk a leszedett gyümölcsöt és zöldséget.

Az első és legfontosabb ilyen javaslat, hogy csak egészséges, szép, hibátlan terményt tároljunk el. Amin egy pici hiba van, inkább tegyük félre azonnali fogyasztásra, vagy a hibás részt eltávolítva főzzük be, készítsük el.

Legjobban a közepes méretű, közepes érettségű gyümölcsök tarthatók el, a túl érett hamar romlik, a korán leszedettnek pedig nem lesz jó íze. A szedés után ne hagyjuk a napon, amit leszedtünk, minél hamarabb vigyük a tárolóba és ügyeljünk rá, hogy a szállítás során ne törjön a termés.

Szintén nagyon fontos, hogy a tároló helység tiszta és penészmentes legyen, hiszen a teljes termésünket elronthatja pár nap alatt, ha megfertőződik. Időnként át kell vizsgálni a tárolt készletünket, és ha olyat találunk, amelyen bármilyen betegség kicsit is felüti a fejét, azonnal el eltávolítani a többi közül.

Azt se felejtsük el, hogy a tárolás ideje korlátozott, így arra ne számítsunk, hogy végtelen ideig rakosgatjuk a gyümölcsöket.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...