2018.07.13. 17:40:23 12184 389

Bambusz a kertedben! – Tippek, ha jól akarod csinálni!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rendkívül látványos és viszonylag könnyen beszerezhető növény a bambusz, és ha okosan csináljuk, kertünket nagyon jól díszíthetjük az adottságoknak megfelelő méretű bambuszligetecskével. De mielőtt még ukkmukkfukk belevágnánk a telepítésbe, szükséges a tájékozódás, mert könnyen rémálomba fordulhat az egyszerű bambuszültetés. Mondjuk is, hogy miért.

Bambusz, a háttérben erdővel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bambusz, a háttérben erdővel

A növény

A pázsitfűfélék családjába tartozó bambusznak rengeteg változata létezik. Alapesetben könnyedén nő több méter magasra is akár, vékony, hosszú szára idővel egyre keményebb, fásabb lesz. Sosem gondolnánk elsőre, de jól bírja a hideget, havazás, közepes fagyok nem ártanak neki. A még fiatal növény esetében, ha különös mértékben ránk szabadul a tél és óriás fagyok lesznek, érdemes a fagyvédelméről gondoskodni, de összességében nem kell kiemelt figyelmet fordítani rá. Bár a nyár közepén vicces ilyet megfogalmazni is, de a havat érdemes télen folyamatosan leverni róla, mert könnyen akár a földig is tud hajolni a rárakódó hóréteg súlya alatt.

Gyors terjeszkedés

A bambusz, ha nem szabályozzuk, illetve határozzuk meg a növekedési területét, agresszíven tud terjeszkedni gyöktörzsei segítségével. Éppen ezért soha nem szabad szem elől téveszteni azt a tényt, hogy bambuszt csak úgy a kertbe mindenféle előre tervezés nélkül nem érdemes ültetni, mert nagyon könnyen elszaporodik kontrollálhatatlan módon, kiirtani pedig akkor már szinte lehetetlen. De hogyan is tudunk védekezni az ellen, hogy ne egy merő bambuszliget legyen kertünkben.

Behatárolt terület

Miután kiszemeltük azt a területet, ahova szeretnénk a bambuszt telepíteni, gyökércsapdával védhetjük meg kertünk egyéb területeit. Ezt a legegyszerűbb módon úgy tudjuk elkészíteni, ha az ültetőgödröt gyökérálló fóliával kibéleljük. Így a terjeszkedő gyökerek lehetőségei némileg korlátozva lesznek. Az erre a célra alkalmas geotextíliákat, fóliákat manapság már könnyedén be tudjuk szerezni bármelyik gazdaboltban, kertészeti szakáruházban. Ez az előkészítés semmiképpen sem megkerülhető, mivel a bambusz tényleg rendkívül gyorsan fejlődik és hoz létre telepeket. Ellenben ha okosan tervezve építjük ki a telephelyét, látványos és szép dísze lehet a kertünknek.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hozd ki belőle a maximumot! – Így lesz a mosógéped a legtutibb folteltávolító!

A mosógép folteltávolító hatása sok háztartásban alapvető elvárás, hiszen senki sem szeretne makacs foltokkal küzdeni a ruhákon. A modern mosógépek és a hozzájuk tervezett speciális mosószerek kombinációja hatékonyan veszi fel a harcot a legkülönbözőbb szennyeződésekkel, legyen szó étel-, ital-, vagy sárfoltokról.

Az élelmiszerek további drágulását okozhatja a klímaváltozás

A klímaváltozás jelentős hatást gyakorol a világ mezőgazdaságára, a környezeti változások együttesen további tartós élelmiszer-inflációt okozhatnak a jövőben, amelyet adaptációval, a mezőgazdasági öntözési rendszerek korszerűsítésével, új stressztűrő növényfajták nemesítésével, továbbá precíziós eszközökkel lehet kivédeni - írta az MCC Klímapolitikai Intézet kutatója friss cikkében.

Mit tanulhatunk a műanyagmentes július alatt és hogyan fogjunk hozzá?

A becslések szerint ebben az évben is ránk köszönt a globális Plastic Overshoot Day, vagyis a műanyag-túlfogyasztás napja, melyre előreláthatólag szeptember 5-én kerülhet sor. Ez egy figyelmeztető jelzés arra nézve, hogy a világon keletkező hulladékmennyiség meghaladja a kezelési kapacitást, mely nagymértékű környezetszennyezést eredményezhet. Szerencsére már számos olyan előrevivő törekvés látott napvilágot, amelyek révén mérsékelhető a hulladékhegyek tovább duzzasztásának mértéke. Ezek egyikéről, a műanyagmentes júliusról, illetve a kezdeményezés fontosságáról ejtünk most néhány szót.