2019.11.05. 09:53:20 8015 349

Az őszi kertészkedés leggyakoribb hibái
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az őszi hónapok során nemcsak a betakarításnak, de a kitakarításnak is eljött az ideje, ami a kertet illeti. Ha ezt nem tesszük meg, azzal veszélyeztetjük a következő év termését, hiszen segítünk a gombáknak, a fertőzéseknek áttelelni, és tavasszal felerősödve leselkednek majd a frissen éledező növényeinkre. Így lehet valóban rendezett és tiszta a kerted!

Falevél gereblyézés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Falevél gereblyézés

Az igazán gyakorlatias kertészkedők már a betakarítás során tisztogatnak, és észlelik, mire kell kifejezetten figyelmet fordítaniuk még a tél beállta előtt. A letermett, helyben hagyott zöldségek hívogató luxuslakosztályként tűnnek fel a kórokozók, gombák, kártevők lárváinak szemében. Ideje tehát felszámolni őket.

Húzzuk ki a zöldségmaradványokat, és feldarabolva használjuk őket helyben és komposztálásra. Vessük vissza a földbe, így adva egy kis extra tápanyagot a következő év zöldség-gyümölcs termésének. Arra azonban figyeljünk, hogy a növénynek csak az egészséges részeit használjuk helyben, a többi a kerüljön a komposztálóba, így nem visszük tovább a fertőzést a tavaszi idényre.

Legyen vetésterved!

Nagyon fontos, hogy ne hagyj sosem ágyást üresen. A köztes ültetés azért is szükséges, hogy a talajból a termesztett növények által kivett tápanyagot pótold, de talajtakarónak és gyom ellen is jók. A talajeróziót és a nitrogén kimosódását is jól gátolják, így valóban hasznára lesznek a földnek a téli takarónövények. Ezek magjait a megtisztított, szépen átgereblyézett földbe vesd.

A növényeket elszáradás után mulcsként hagyd a helyén, majd tavasszal forgasd a földbe.

Kiemelten hasznos ilyenkor a mustár. Gyors növekedése ugyan csak néhány centis hajtásokban mutatkozik a föld felszínén, ám lent komoly gyökérzetet növeszt. Ezek a hátrahagyott gyökérmaradványok pedig igen értékesek a talajnak.

A fertőtlenítés is fontos a kertészkedéshez

A kerti eszközökkel sajnos könnyedén átvihető a fertőzés egyik növényről a másikra. Ezért nagyon fontos, hogy fertőtlenítsd a kerti szerszámokat, a virágrácsokat, növénytámaszokat és a karókat is. Műanyag tárgyak esetében a háztartási hipo lehet segítségedre. Négy deci vízhez egy deci hipót keverj a lemosáshoz, beáztatáshoz. Fém tárgyak esetén ez nem javasolt, mert felgyorsíthatja a korróziót. Ilyenkor inkább hővel, például a vihargyújtó lángjával tudod eredményesen lefertőtleníteni az eszközeidet.

Tekintettel az állatokra

Az őszi lombhullás, a sűrű avar otthont biztosít a süniknek, így ha van a kertnek kutyától elzárt biztonságos, félre eső része, az avart ott érdemes meghagyni a kis lakók számára és különösen óvatosan bánni a kerti eszközökkel, fűkaszával, éles, hegyes tárgyakkal, ha a kertünkben „mások” is laknak. Ne feledjük, a sünik nem csak aranyosak, de hasznos jószágok, az egereket, kártevőket fogyasztják örömmel.

A madarak etetését csak abban az időszakban kezdjük el, amikor hótakaró miatt már nem tudnak önállóan táplálékot szerezni – és figyeljünk rá, hogy tavaszig folyamatos legyen az utánpótlás kis vacsoravendégeink részére, másképp nagyobb kárt okozhatunk, mint hasznot!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...