2016.02.20. 14:50:39 9917 315

Az alacsony vérnyomás nemcsak kellemetlen, veszélyes is lehet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár az alacsony vérnyomást önmagában nem tekintik betegségnek, éppen ezért gyakorlatilag gyógymódja sincs, és kezelésre sincs szükség, ettől függetlenül elég sok kellemetlenséget tud okozni ez a probléma. Általában a fiatal, vékony és magas nők küzdenek vele, de természetesen idősek körében is előfordulhat. Nem összekeverendő a vérnyomáseséssel, amit helyzetváltoztatás esetén tapasztalhatunk.

Szédülés, fejfájás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szédülés, fejfájás

Mi is az a krónikusan alacsony vérnyomás?

Ha a szisztolés érték (a vérnyomás értékek első jellemzője) huzamosabb ideig nőknél 100 Hgmm, férfiaknál 110 Hgmm alatt marad, akkor krónikusan alacsony vérnyomásod (hipotónia, vagy hipotenzió) van. Az okai nagyon változatosak lehetnek, legtöbbször nem is lehet megállapítani, hogy mi áll a háttérben. Lehet örökletes, okozhatja hormonális probléma, pajzsmirigy-alulműködés, agyalapimirigy-elégtelenség, aortaszűkület, szívelégtelenség, fertőzések, mérgezés és gyógyszerek (antidepresszánsok, vízhajtók, értágítók) mellékhatása is.

A helyzetváltozáshoz köthető vérnyomás csökkenés hosszantartó fekvés, trombózis, visszértágulat, de akár a cukorbetegség kísérő tünete is. Ez utóbbi esetben a sokáig fennálló magas vércukorszint a károsítja a vegetatív idegrendszer vérnyomást szabályozó funkcióját, és ebben az esetben ugyanúgy előfordulhat a magas vérnyomás is, mint az alacsony.

Az alacsony vérnyomásra utaló jelek

A tünetek egyéb betegségek kísérő tünetei is lehetnek, ezért nem mindig egyértelmű, de az orvosi kivizsgálással, vérnyomásméréssel alátámasztható a gyanú. Az elsődleges tünetek általában a szédülés, a fejfájás, a látászavar, a kábaság és akár az ájulás is lehet. Ezáltal csökkenhet a biztonságérzetünk és megnőhet a balesetveszély. Hányinger, izzadás, sápadtság, szapora szívverés és hideg végtagok kísérhetik az elsődleges tüneteket. Tehát az alacsony vérnyomás egészen kellemetlen szimptómákkal jár, az ájulás pedig veszélyes is lehet. Hosszútávon akár depresszióhoz is vezethet, de a fáradékonyság és a koncentrációs zavar szinte biztosan kialakul. Nehézzé válthat a reggeli ébredés is.

Ha a helyzetváltoztatáshoz köthető vérnyomás esésről van szó, azzal többnyire szédülés, elsötétülő képek és ájulás járhat együtt. Sőt, egy pillanatra akár a szív is megállhat, ekkor a beteg elveszíti az eszméletét is.

Hogyan előzhető meg, mivel lehet csökkenteni a tüneteket?

Amennyiben beazonosítható a kiváltó ok, abban az esetben azt kell megszűntetni, például abba kell hagyni a gyógyszer szedését, ami a mellékhatást kiváltja. Ha nem tudjuk az okot, akkor a tünetek enyhítésére, megelőzésére van csak lehetőségünk. A következő praktikákat vethetjük be az alacsony vérnyomás kiküszöbölésére illetve mértékének enyhítésére:

  • bő folyadék fogyasztás ( 2-3 liter víz naponta)
  • a sóbevitel ebben az esetben nyugodtan fokozható, ha nincs szívproblémája a betegnek
  • sportoljunk rendszeresen, főként cardio jellegű mozgást végezzünk (úszás, futás, kerékpározás, tempós séta), ez jó hatással lesz az egész keringésre
  • a gyógyszeres kezelés is lehetséges, de ezt csak ritkán szokták ajánlani a mellékhatások miatt
  • a fekvő betegeket mindennap ültessük fel, az ágyból fokozatosan szokjanak hozzá a fentléthez, viseljenek kompressziós harisnyát

Forrás: hazipatika.com, webmd.com, webbeteg.hu,

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.