2023.08.29. 12:05:00 5663 190

Az akaratlan bűncselekményhez vezető út apró tudatlanságokkal van kikövezve
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberi döntéshozatal folyamata bonyolult, és egy félreértés vagy a hiányos információk könnyen hozzájárulhatnak olyan helyzetekhez, amelyekből nem jövünk ki túl jól. Sőt akaratlanul törvényeket vagy szabályokat is sérthetünk! Hogyan kerülhetjük el ezeket a büntetést is kilátásba helyező szituációkat?

Baj netezés közben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Baj netezés közben

A társadalmilag elfogadott életforma építőkövei az oktatás, az információ megosztása és a tudatosság növelése. Az értő olvasás képessége elengedhetetlen abból a szempontból, hogy az emberek kellőképpen megértsék a jogi szabályozásokat és az etikai követelményeket. Enélkül nem is várható el nyugodt szívvel, hogy ne forduljanak elő akaratlan jogsértések.

Ismeretek, amelyek hozzásegítenek minket a „büntetlen előélet” megtartásához

Az állampolgárok gyakran nem ismerik maradéktalanul országuk törvényeit és a lakóhelyükre vonatkozó helyi jogszabályokat. Ezért előfordulhat, hogy olyan tevékenységeket végeznek, amelyeket magánjogi, büntetőtörvénykönyvi, munkajogi vagy közlekedésre vonatkozó törvény tilt, vagy egyéb rendelet korlátoz. Ennek elkerülése érdekében nézzünk utána az előbb említett törvénykönyvek paragrafusainak. Ezt bonyolítja, hogy külföldi utazásaink során a saját normáinktól eltérő szokások és jogi szabályozások lehetnek érvényben. Az alapvető viselkedési normáknak mindenképp nézzünk utána, mielőtt eltérő kultúrájú országba látogatnánk!

Amikre az online térben külön oda kell figyelnünk

A gyorsan változó technológia és online világ külön odafigyelést igényel, hogy naprakészek tudjunk maradni használatuk során. Az internetes jelenlétünknek ugyanis kellemetlen jogi vonatkozásai lehetnek: Az emberek napi online tevékenységeik során valószínűleg és többnyire akaratlanul, de megsérthetnek egy-egy előírást (például adatvédelmi szabályok megsértése).

Engedély nélküli csatlakozás

A számítástechnikában kevésbé jártas felhasználók nem mindig tudják, hogyan is kell védeni saját számítástechnikai eszközeiket és az azokon tárolt adataikat. Az ezzel való jogtalanul visszaélés, legyen az akár egy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózat használata, potenciálisan sérti mások online biztonságát.
Ezen témakör hatálya alá esik a jelszavak megosztása másokkal, hiszen nagyon gyakori, hogy pl. streamingszolgáltatók felületének eléréséhez szükséges jelszavak forognak közszájon családtagok vagy ismerősök körében. Ez látszólag ártalmatlan dolognak tűnhet, azonban a jogosulatlan jelszómegosztás minimum a streaming cégek szolgáltatási feltételeit sérti.

Szerzői jogok megsértése

A közösségi médiában könnyű véteni a szerzői jogokat védő szabályozás ellen, ahol másoktól származó fotók és szövegek árasztják el a felületeket. Minden esetben tüntessük fel ezek forrását, ha nem szeretnénk kényes jogi ügyletbe bonyolódni.
Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy olyan általunk készített képet sem szabadna feltöltenünk, amelyiken szerzői jogvédelem alatt álló film vagy műtárgy látható.
A most divatos rövid videók alá használatos zenékkel is jobb vigyázni, mert az a legkevesebb, hogy némítják az engedély nélkül használt zeneszámot tartalmazó tartalmainkat.

Hamis vagy kölcsönvett név használata

Sokan szerepelnek álnév alatt a különböző platformokon, amivel addig nincs is nagy gond, amíg a hamis név használata nem mások megkárosítására vagy becsapására használják. Viszont az online személyiséglopás egyértelműen törvénybe ütközik.

Habár a legtöbb felsorolt cselekedet miatt ritkán indul büntetőeljárás, érdemes résen lennünk, hogy pont ne mi legyünk azok, akikkel példát akarnak statuálni.

Forrás: www.thebusinessmogul.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...