2019.08.21. 16:56:32 8697 312

Augusztus a kertben – Betakarítás, a jól megérdemelt jutalom!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Belekúszik már az ősz a mindennapjainkba és bizony ilyenkor eljön az ideje, hogy begyűjtsük kerti sikereink eredményét. Megkezdődik a betakarítás fő időszaka, de legyünk figyelmesek, mert minden termésünknél más szempontokat kell figyelembe vennünk. Van olyan, aminél érdemes igyekezni, ha érettnek látjuk a termést, van azonban olyan is, ahol a felhasználás módja dönt. Olvass tovább és minden kiderül!

Szilvalekvár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szilvalekvár

Érik a szőlő, hajlik a vessző…

Szőlő szedésnél mindig csak a teljesen érett gyümölcsöt szabad levennünk a lugasról. Ez garantálja a finom, édes, zamatos gyümölcsöt, hiszen, ha túl korán leszedjük, utólag már hiába látjuk be, hogy savanyú a szőlő…! Néhány más gyümölccsel szemben, nem történik utóérés leszedést követően – tehát a szőlőnek a csúcson kell abbahagyni.

Almát eszem, ropog a fogam alatt…

A téli alma és téli körte szedése akkor aktuális, amikor eléri szép kifejlődött méretét. Ha továbbra is a fán hagynánk, lepotyogna, megsérülne, elrohadna, sosem érne be. Ám ha gondosan leszedjük, eltároljuk, akkor tél elejére megjön a jutalom. Míg arra vár a gyümölcsünk, hogy megegyük, gyönyörűen beérik, ízletes, illatos lesz és szép színes, puha. Ráadásul hónapokig várakozhat a felhasználásra, megfelelő tárolás mellett nem fog megromlani!

Hull a szilva a fáról…

A szilvák friss evésre fél érett állapotban is nagyon finomak, ám a lekvárral érdemes megvárni, míg kicsit öregszik. Ezt egyértelműen értésünkre fogja adni, ha a kocsányoknál már apró ráncok jelennek meg, mehet a termés az üstbe / tepsibe és készülhet a remek szilvalekvár!

Juhaj! viszik a piros almát, barackot…

Az őszibarack igazán a te döntésed. Remek utóérő, tehát a félérett őszibarackot szüretelünk is édesedik, puhul a gyümölcshús. Ám ha igazán ízletes finomságot szeretnénk végeredménynek, a fán is hagyhatjuk teljes érésig. Az elfoglalt kertész legjobb barátja a gyümölcs, ami meghagyja nekünk a döntést… :)

Kiskertemben uborka…

Amit bizony időben kell leszedni! Az uborka pikk-pakk megnő és beérik, így, ha nem figyelünk, könnyen túlérhet. Ekkor már elrakásra nem lesz jó, de még mindig előttünk a lehetőség, hogy salátának vagy szendvicsbe felhasználjuk.

Haragszom a töködre…

A görögdinnye indáján lóg egy kacs, ami jelzi nekünk, ha szedésre kész a gyümölcs. Ha ez a kacs megfásodott, indulhat a dinnye fogyasztásra. A biztonság kedvéért érdemes megpüfölni is finoman, a válaszként kapott döngő hang nagyon jó jel! A mézdinnye, cukordinnye, vagy hogy ne bonyolítsuk, a sárgadinnyék esete sem bonyolultabb. Akkor kell leszedni, mikor könnyen odaadja magát. A kocsány már szinte magától elválik a gyümölcstől, akkor bizony megérett a gyümölcs az evésre!

Hej, ráérünk arra még…

Pató Pál úrnak igaza van (néha). Legalábbis, ha a paradicsom és paprika ültetvényeinkről kérdezzük. Folyamatosan fejlődnek és érnek a termések a töveken, de remekül el is állnak. Tehát elegendő mindig annyit megszednünk, amit el is fogyasztunk. A majdhogynem túlérett, édes, napsütötte meleg paradicsomnál pedig kevés finomabb dolog van!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.