2019.08.27. 11:00:48 7717 264

Augusztus a kertben – a betakarításon túl!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kert, veteményes és gyümölcsös szempontból igazán hálás hónappal állunk szembe. Ilyenkor szüretelhetjük a legtöbb finom csemegét és készülhetünk fel a télre is. De ahhoz, hogy minden hosszútávon is tökéletesen működjön, ne feledkezzünk meg a másodvetésről és az ősz beköszönte előtt még aktuális kerti munkáinkról se! Összeszedtük, hogy semmi ne maradjon ki!

Kertészkedés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kertészkedés

Másodvetésre fel!

Felszabadultak a tavaszi veteményes ágyásai. A karalábé, répa, retek, zöldhagyma, mind átadják helyüket. Mint egy jó panzióban a vendéglátónak, miénk a feladat, hogy bevessük az ágyát, akarom mondani, ágyást az újonnan érkezőknek – érkezőkkel. Tehát gyomláljuk ki alaposan, ássuk fel és egyengessük gereblyével a földet kb. 15-20 cm mélységig. Majd jöhet a másodvetés. Uborka, cukkini, sárgarépa, sóska, cékla, téli retek, sárga bab és spenót erős választékot kínálnak az ültetéshez, ám arra figyeljünk, hogy rövid tenyészidejű típusok magjait szerezzük be. Meglepő lehet, de salátát is vethetünk, és a kínai fodros kel szinte biztos sikert hoz. Még télen is eszegethetjük! Ráadás: amíg nem kerül fogyasztásra, addig megtöri a zord fehéret a kertben!

Gondolj már most a tavaszra!

A tavaszi virágoknak is eljött a vetésideje. Ha kedves sárga violával, nefelejccsel, százszorszéppel szeretnénk díszíteni jövőre a kertünket, már most érdemes elvetni a magokat. A palánták szépen megerősödnek mire rájuk törnek a mínuszok, így kora tavasszal virágba borítják majd a kertet.

Utolsó simítások a szőlőlugason

Megpörgethetjük a szőlő érését, ha megszabadítjuk a fölöslegesen nagy lombozattól. Minden fürt fölött hagyjuk azért néhány szép, egészséges levelet, de a hónaljhajtásoktól nyugodtan szabadítsuk meg. Ennek köszönhetően a cukorképződés intenzívebb lesz. A szőlő permetezését azonban elhagyhatjuk. Remélhetőleg eddig mindent elkövettünk, amit lehetett, a molyok ideje pedig már lejárt.

A tél se legyen sápadt fehér – jöjjenek az örökzöldek!

Áss szép nagy ültetőgödröket és az ültetni kívánt örökzöldjeidet tápanyagdús, jó minőségű talajjal vedd körül. A nagy gödör ásása esetén azonban figyelj rá, hogy nehogy túl mélyre ültesd a fád, bokrod. Ez ugyanis lefolytja a gyökereket és ha nem kapnak elegendő levegőt, az igencsak megviseli őket. Arra is figyelj, hogy az erős napfény sem az örökzöldek nagy barátja, így lehetőleg félárnyékos helyre ültesd, vagy legalább gondoskodj árnyékolásról. Nem csak az ültetés után közvetlenül, de később is locsolgasd szorgosan az örökzölded, így pótolva a koraőszi napsütésben elpárolgott nedvességet!

Fogd vissza a vizet!

A frissen ültetett örökzöldeknek ugyan kell a szorgos locsolás – azonban a kert többi részén jobban teszed, ha visszafogod magad locsolás terén. A mérsékelt öntözés segíti a növényeket, hogy megússzák a fagykárt, hiszen ilyenkor ők már a télre készülnek.

Ha jövőre is egészséges málnát szeretnél

Málnatöveid szabadítsd meg a letermett hajtásoktól. Ezt semmiképp ne halogasd, hiszen, ha nem vágod le tőből őket, jövőre a termő hajtásokat megfertőzhetik.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Svéd uborka télire – félúton a vegyes vágott és a csemege uborka között

Végre igazán finom, uborka ízű az uborka -akinek már sikerült tök illetve víz ízű uborkát vásárolnia, az tudja, hogy miről beszélek -, így most érdemes eltenni, illetve frissen elkészíteni. Ha a hagyományos uborka salátát már meguntad, próbáld ki a svédek kedvencét, és rakd el télire.

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!