2022.06.22. 12:20:00 7650 252

Ami miatt a világ jobb hely lesz, ha macskát bent tartunk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Aki állatot tart, az felelős a jószág jólétéért és az általa okozott károkért. Azonban sokan nem igazán mérjük fel, például, hogy egy kint tartott macska mennyi galibát tud okozni azon kívül, hogy például a szomszédok kertjét is egy hatalmas alomtálcának nézi. De nem állatkínzás a cicákat bent tartani? Járj velünk utána!

Macska a lakásban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Macska a lakásban

Szereted a macskádat? Akkor a legjobbat akarod neki. Szereted a madarakat? Ezek szerint nekik sem akarsz rosszat. De hogyan biztosíts kalandos életet macskádnak úgy, hogy közben a madarak sincsenek veszélyben?
A felelős állattartást szorgalmazó közösség, köztük sok állatorvossal amellett teszi le a voksot, hogy a mérgek és az úthálózat sűrűsége miatt bizony még a macskáknak is biztonságosabb, ha beltérben élik életük nagy részét. Mit is jelent ez? Lehetőleg felügyelet mellett tartózkodjanak a szabadban.

Miért ne legyen olyan sok kint tartott cica?

A vadon élő - ha úgy jobban tetszik, akkor kóbor - macskák száma és egészségügyi állapota ugyanis a világ több táján már kritikus méreteket ölt. Nem is gondolnánk, de ez zoonózisos közegészségügyi kockázattal is jár, nem csak az állatvilág ökoszisztémájára nézve lehet káros hatással!
Sajnos sok kijárós macska gazdája legyint az ivartalanítási kötelezettség hallatán, azután pedig nem győzi kezelni a nem kívánt szaporulat sorsát. A közúti balesetek magas aránya mellett a területért folyó harcok okozta elfertőződő sérülések is a kinti macskatartás hátrányai között szerepelnek.

Emellett a külső és belső élősködők is könnyebben megtalálják kedvenceinket, ha azok alkalmat kapnak egy-egy kiadós barangolásra - ki tudja hová is bebújva.
A macskák az emberi tevékenységgel összefüggő madárpusztulás vezető okai! A macskatámadások tollas kis áldozatai pedig a leggyakrabban nem az éhség csillapításának céljából, hanem a vadászösztön és a játékigény kielégítéséért pusztulnak el.

Hogyan tartsunk macskát beltérben?

A kedvtelésből tartott macskát bizony jobb beszoktatni, mivel a híresztelések ellenében kimondottan ragaszkodó háziállatok, igénylik a gazdájuk közelségét.
A kint tartott macskát átlagos élettartama csupán 3 év, míg a szobacicák akár 16-18 évig is elélhetnek!
A bútorok és a macskák “békés egymás mellett éléséhez” rengeteg féle foglalkoztató játék és kimondottan macskák számára kifejlesztett bútor létezik. Adjunk lehetőséget interaktív játékokkal arra, hogy bársonytalpú vadászaink minden stimulációt megkaphassanak a megfelelő mértékű testmozgáshoz.

A macskák, főleg életük első pár évében, nem passzív háziállatok, tehát csak az vállaljon cicát, aki számol azzal, hogy nem elég csak megetetni! Időt kell keríteni a mindennapi játékra és a fésülgetésre is, mert bizony rengeteg szőr hullik ezekből az állatokból.
Már az állat kölyökkorában jó hozzászoktatni a macskát a karomvágáshoz is, így a játék és a futkosás során kevesebb véletlen karmolás fordul majd elő.

A szabadtéren való tartózkodás is megoldható egy kis idő és pénzráfordítással:
Akinek udvara van, építsen egy kalandparkhoz hasonló katiót (minden oldalról ráccsal határolt kifutó), aki lakásban lakik és van erkélye, az behálózhatja azt macskahálóval.
Akinek pedig nincs ilyenre lehetősége, kezdjen el megbarátkozni a macskapóráz gondolatával. A sétáltatás egy kicsit hosszabb folyamat lehet a kinti zajokhoz nem szokott, félősebb állatok esetében, de nem lehetetlen küldetés.

Forrás: www.chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában